Bivši igrači

‘Možda nakon dugo vremena bude pravi Jadranski derbi’: Linić i Peršon ipak daju blagu prednost Rijeci

Denis Frančišković

Ove subote na Rujevici igra se 138. jadranski derbi/Foto Arhiva NL

Ove subote na Rujevici igra se 138. jadranski derbi/Foto Arhiva NL

Posljednjih godina izgubio se taj epitet Jadranskog derbija, jer Hajduk nije bio na nekadašnjoj razini, Rijeka se stabilizirala i ojačala i dosta lako dobijala te utakmice. U međuvremenu iz Rijeke su otišli neki dobri igrači i ona nije jaka kao što je prije bila. Splićani su se u posljednjim kolima nekako pronašli, rezultati im idu u prilog i možda nakon dugo vremena ovo bude baš pravi derbi jadranskih rivala - ističe Saša Peršon



RIJEKA Rijeka i Hajduk kao da su se u posljenje vrijeme navikli na Jadranske derbije u »specifičnim okolnostima«. Onaj posljednji na Poljudu koji je završio bez pobjednika (1:1), igrao se pred praznim tribinama, u trenucima dok je Hajduk bio poprilično uzdrman lošim rezultatima, a Rijeka tražila izlaz iz krize u drugom kolu pod vodstvom Igora Bišćana. Zapravo, bilo je to obostrano frustrirajuće ozračje u kojima su obje momčadi imale svoje imperative u trenutku dok je sedmoplasirani Hajduk dočekivao petoplasiranu Rijeku.


Uoči sutrašnjeg susreta situacija je puno bolja za obje momčadi, puno je manje turbulencija, ali dojam je, puno više problema na strani domaćina. »Bijele« su prorijedile ozljede kao nikad dosad, Bišćan je izgubio standardnost sastava i pravo je pitanje kako će “iskemijati” udarnu postavu. S druge strane »hajdukovci« su osokoljeni startom nakon stanke, dvjema vrijednim pobjedama protiv Osijeka i Lokomotive u kojoj se publika opet vratila na Poljud. Rijeku još uvijek prati i problem nenavijanja Armade, što je svakako hendikep u jednoj ovakvoj utakmici.





A ulog? Poprilično važan, ali ne i presudan. Rijeka bi najnovijim trobodom zadržala priključak s Osijekom u borbi za drugu poziciju i još više udaljila Splićane od Europe, eventualna pobjeda gostiju opet ih vraća u uski krug kandidata za europsku ulaznicu.


Mentalitet


Što o svemu kažu Saša Peršon i Siniša Linić, Riječanin i Grobničan, dvojica igrača koji su svojevremeno branili boje i Rijeke i Hajduka?


– Istina posljednjih godina izgubio se taj epitet Jadranskog derbija, jer Hajduk nije bio na nekadašnjoj razini, Rijeka se stabilizirala i ojačala i dosta lako dobijala te utakmice. U međuvremenu iz Rijeke su otišli neki dobri igrači i ona nije jaka kao što je prije bila. Splićani su se u posljednjim kolima nekako pronašli, rezultati im idu u prilog i možda nakon dugo vremena ovo bude baš pravi derbi jadranskih rivala – ističe Saša Peršon koji je za Splićane igrao u razdoblju od 1992. do 1995. godine, nakon Orijenta, Rijeke, Dinama, da bi se na Kantridu opet vratio u sezoni 1997./98.


– Bez obzira na sve sada Rijeka kao domaćin ima neku laganu prednost, ali niti Hajduk nije bezopasan. Probudio se, ušao u dobru seriju… Očekujem neizvjesnu i dobru utakmicu za gledatelje u kojoj malu prednost dajem Rijeci – kaže Peršon.


Siniša Linić jedan od niza Grobničana koji su branili Rijekine boje sakupio je čak 135 nastupa u dresu »bijelih« i tridesetak u majici »bilih«.


– Na Rujevici su zahladili ti odnosi navijača i uprave i to je problem. Drukčije je kad se navija ili ne. Očekujem otvorenu utakmicu, možda i s puno golova. Rijeka ima dosta problema s ozljedama, ali je ipak još uvijek za klasu bolja od Hajduka. Splićani su ostvarili te dvije pobjede, ali po meni to ne znači jako puno. Znamo kako je u Splitu, jedna loša utakmica i odmah smak svijeta i obrnuto. To je takav mentalitet. Po meni šanse su 60:40 za Rijeku – ističe Linić.


Pavičić prevaga?


S druge strane Peršon smatra da pitanje ozljeda i davanje prigode mladima poprilično utječe na ovu utakmicu.


 



– Ozljede su velik Bišćanov problem, roster je bitno smanjen. Onih pravih zamjena za neke igrače i nema. Možda priliku dobije neki mladi igrač, što je uvijek dvosjekli mač. No, s druge strane, i Hajduk gura svoje mlade igrače. Bit će zanimljivo kakve će momčadi suprostaviti treneri. Vjerujem da će Bišćan izvući iz ove momčadi ono najbolje. Pobjeda u Zaprešiću svakako je vratila i dobro rasploženje. No, bez obzira na sve izostanke nakon dugo vremena očekujem jedan dobar, neizvjesni Jadranski derbi. Jer kad utakmica počne, nitko ne pita tko nedostaje. Puno će ovisiti i o trenerima, kako će posložiti momčadi – smatra Peršon.


Linić pak skreće pozornost na jednog igrača u veznoj liniji koji može odnijeti prevagu.


– Izdvojio bih jednog igrača koji igra na mojoj nekadašnjoj poziciji. Domagoj Pavičić je klasa i ja sam oduševljen s njim. Mislim da će napraviti veliku karijeru i dogurati do reprezentacije. No, Rijeka je dobra i kao kolektiv, ako odigra kako zna, vjerujem da će pobijediti. Može li Hajduk iznanaditi? Imaju dobro ozračje nakon zadnjih pobjeda, to ih može pogurati. Očekujem dobru i zanimljivu utakmicu, susret otvorenog garda – zaključuje Linić.