Povratak u "Rijeku"

Matej Mitrović: Navijači i dobar travnjak su naša dodatna snaga

Ivan Volarić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Na Rujevici su tribine bliže igralištu, taj efekt domaće publike, naših navijača,  samim time dolazi još više do izražaj – kaže Mitrović



RIJEKA »Rijeka« će na »Osijek« bez rođenih Osječana, ali zato će u svojim redovima imati najmanje dva Slavonca. Đakovčanina Ivana Vargića i Požežanina – Mateja Mitrovića. Ako ne bude nekih velikih iznenađenja, 21-godišnji branič zauzet će mjesto središnjeg stopera u sastavu protiv »Osijeka« u paru s Miralom Samardžićem, a nakon što je zbog isključenja u Parku mladeži iz svih kombinacija otpao


– Marko Lešković. Matjaž Kek ionako nema previše drugih rješenja, zapravo do oporavka Darija Kneževića samo još jedno, Zadranina Frane Ikića, koji čeka na svoj službeni debi u dresu »Rijeke«.


Pretpostavka je da će Kek ipak posegnuti za uigranijim dvojcem Samardžić – Mitrović koji je u kombinaciji s Leškovićem prošlu sezonu odradio za najviše ocjene.




– Ne znam hoću li igrati u nedjelju, šef je taj koji odlučuje. Ali, zdrav sam,  čekam svoju priliku – govori oprezno Mitrović ne želeći ništa prejudicirati. Razumljivo, ove sezone  više je  vremena proveo na klupi nego na travnjaku.


– Kako na to gledam? To su stvari o kojima brine trener i njegovi suradnici. Na meni je da radim i spremno čekam priliku. Šef odlučuje o tome tko će igrati – dodaje bivši igrač »Cibalije«.


Čvrsto i agresivno


Za Vinkovčane su ti ogledi s »Osijekom« oduvijek bili nešto posebno, nešto više od  utakmice za prvenstvene bodove.


– Istina, dok sam bio u »Cibaliji« to je za mene i moje suigrače bila posebna utakmica, derbi s puno tenzija. Sada je to ipak drugačije, ali, iako neće biti tih dodatnih tenzija, uvjeren sam da nas očekuje teška utakmica. Znamo da se oni neće otvoriti, dakle moramo igrati mirno i strpljivo, čekati na svoju šansu i iskoristiti je.


»Rijeka« posljednjih sezona ima dobra iskustva s »Osijekom«. Te pobjede nisu lake, ali u konačnici ne izostaju.


– »Osijek« neovisno o igračkom kadru uvijek igra čvrsto i agresivno. Na našu sreću do sada smo uglavnom bili bolji od njih, a ja se nadam da će tako biti i ubuduće.


»Osijek« je, baš kao i prošle sezone, u problemima. Nakon sedam kola sakupio je tek pet bodova.


– Oni uvijek imaju dobrih igrača, riječ je uglavnom o njihovim bivšim juniorima koji dobro igraju i svakome su u stanju zagorčati život ako im se dopusti. Neće nas zavarati njihova pozicija na ljestvici.


Efekt publike


Spomenuo je »Mitar« zatvoreni »Osijek«, koji će prirodno u prvom redu željeti ne primiti pogodak. Širi rujevički travnjak (u odnosu na Kantridu) trebao bi u tom smislu biti saveznik nogometaša »Rijeke«.


– Prije svega sama podloga na Rujevici  kvalitetnija je za igranje, teren je bolji i to nam je velika prednost jer možemo igrati brže, a samim time otvara se i više prostora za prilike za pogodak. Uz to na Rujevici su tribine bliže igralištu, taj efekt domaće publike, naših navijača,  samim time dolazi još više do izražaj. Stvarno je predivno kada se napune tribine, kada krene navijanje. Evo, na prijateljskoj utakmici protiv »Orijenta 1919«  je bilo dvije tisuće gledatelja!


Nakon pobjede u »Splitu« sigurno se lakše diše u riječkim redovima, konačno su stigle na naplatu solidne partije koje nisu donosile ono najbitnije u nogometu, njegovo kraljevstvo – rezultat.


– Nije krenulo dobro na početku prvenstva, ali sada smo ušli u pozitivan niz i malo se stabilizirali na ljestvici. Važno je tako nastaviti.


U tom smislu u nedjelju od 21 sati Mitroviću i suigračima igra samo pobjeda.


– Moramo nastaviti niz i ostvariti pobjedu prije reprezentativne stanke da se onda možemo u miru pripremati za ono što je ispred nas – rekao je Mitrović.