Nakon remija u Osijeku

Kek bez dlake na jeziku: Moramo biti spremni na sve pritiske ako želimo ostati na vrhu

Ivan Volarić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Dovoljno smo iskusni da bismo morali, posebno u zadnjim minutama, pametnije reagirati i ne dopustiti protivniku da uz neku dvojbenu sudačku odluku prokocka ono što smo mukotrpno stjecali  – kaže Kek



RIJEKA Riječane su na povratku iz Osijeka dočekale snježne »radosti« na potezu Karlovca do Grobničkog polja. Snježni pokrivač otežao je promet, autobusi su kod Delnica usmjereni na staru cestu.


Ipak, »bijeli« nisu nakon traumatičnog remija izgubili cijelu noć na putu. Stigli su na Rujevicu nešto poslije ponoći.


– Bilo je veselo na putu, ali srećom imamo dobre vozače! – govorio je dan poslije trener »bijelih« Matjaž Kek, koji je neposredno nakon osječke utakmice dvaput izrekao jednu znakovitu rečenicu: Kada si na vrhu, moraš biti spreman na sve!




– Na što sam konkretno mislio? U prvom redu na igralište.  Nisu mi se svidjele neke reakcije na terenu, ali i neke odluke sudaca i neke stvari na našoj klupi. Jednostavno je bilo previše nervoze koja nam je odnosila koncentraciju i energiju. Upozoravao sam na sve to, a za mene je suđenje bilo – očekivano.


Neovisno o nesklonom suđenju odigrali ste utakmicu ispod svoje razine?


– U drugom poluvremenu nije bilo dobro. Nismo uspjeli zadržati loptu duže vremena, pustili smo da nam rade pritisak kroz osvajanje odbijenih, ničijih lopti… Oni su previše puta te lopte osvajali, a onda je dolazilo do puno prekida i nabačaja iz kojih se uvijek nešto može dogoditi, a na kraju se to i dogodilo… Sigurno je da smo za ovaj rezultat u prvom redu sami krivi. Rekao sam da moramo biti spremni na ove stvari, dovoljno smo iskusni da bismo morali, posebno u zadnjim minutama, pametnije reagirati i ne dopustiti protivniku da uz neku dvojbenu sudačku odluku prokocka ono što smo muktrpno stjecali 95 minuta. Upozoravao sam  da će utakmica biti teška. Domaćini su izrazito agresivni, a mi smo imali tek dva zajednička treninga u posljednjih 14 dana. Sve to skupa je dovelo do toga da smo prokockali dva boda.


Drugi pogodak


Sve bi riješio drugi pogodak u posljednjih pola sata utakmice kada su Osječani preuzeli dodatni rizik?


– Imali smo dosta prostora da u nekoliko navrata reagiramo kvalitetnije. Sva tri napadača su se dosta potrošila, dosta posla su odradili u igri prema nazad, ali nedostajala nam je u manevru bolja procjena na odbijenu loptu i tu smo kasnili. Kada te lopte ulete u šesnaesterac uvijek se nešto može dogoditi, a na kraju se, nažalost –  dogodilo. U prvom redu moramo krivicu tražiti kod sebe. Sve ostalo bilo je očekivano. Pa i agresivni, ali korektni »Osijek«, koji je na svoj način došao do željenog boda. Bit će još ovakvih utakmica i ako ne budemo na razini, onda ćemo imati problema.


Uz dvojbeni jedanaesterac, Matocu se više na teret može staviti kriterij kod suđenja prekršaja koji je išao u prilog Osječanima?


– Penal se može gledati ovako i onako, sudac se uvijek može zaštititi, iako je takvih prekršaja bilo barem 20-ak na terenu, a Matoc nije sudio ni faul. Međutim, meni više smeta način suđenja prekršaja i kartoniranje koje je u jednom trenutku išlo preko granice. To te u početku sasječe. Unatoč suđenju nismo si smjeli dopustiti da se dogodi ta zadnja akcija, to su stvari koje moraš spriječiti. Za mene nije kriv sudac, već mi i onda onaj tko ga je postavio.


Ne želim vjerovati


Je li doista točna teza prema kojoj je Matoc vratio dugove »modrima« nakon što su mu u Maksimiru javno zamjerili na isključenju Taravela u derbiju na Rujevici?


– Ne želim u to vjerovati, ne želim s time živjeti, ne želim raditi s »Dinamom« u glavi cijelo vrijeme. Ne želim, jer onda gubim koncentraciju i smisao svojega rada. Ionako se tu ne može ništa napraviti. Mi moramo biti bolji na terenu i spremni da ne odreagiramo na neke stvari koje će se još događati. E sad, da li netko stoji iza toga… Činjenica je da nas je sudac iskartonirao,  da suđenje nije bilo dobro, a sad da li je tu netko nekome vraćao dugove, to morate pitati gospodina koji delegira suce i koji je svaki dan na Rujevici. Mi ćemo morati živjeti sa svim tim, bit će to teško izdržati, ali upozorio sam igrače i svoje suradnike da se ne smiju onako ponašati. Moraju se kontrolirati.


Pametniji i bolji


Bez obzira na razumljivo ogorčenje suđenjem, nije bilo lijepo vidjeti čak trojicu isključenih članova stručnog stožera i igrače »Rijeke« kako nervozno napucavaju lopte po tribinama u znak protesta?


– Pogledat ću to sve skupa, a  ne sviđa mi se nervoza u nekim dijelovima na klupi i na terenu. Tu moramo napraviti reda, takve scene neću dopuštati. Znam da ti ponekad pregori žarulja, ali to nije – to. I ja ponekad izgubim živce, međutim, ne smije to postati pravilo. I sada se vraćam na ono što sam rekao:  kada dođeš na tu poziciju gdje smo mi sada, onda moraš biti spreman na sve, pa i takve stvari. Glupost je gubiti energiju, koncentraciju na takve stvari.


Očekujete li reakciju kluba, može li se nešto napraviti da se takvo stanje promijeni?


– To morate pitati druge ljude u klubu. Za mene je sve ovo očekivano, pritisak koji su domaćini stvarali je normalan, ali mi moramo biti pametniji i bolji. Dovoljno smo iskusni  da ne dođe do te situacije. Puno se stvari dogodilo mimo i uoči ove utakmice i moraš znati na sve to odgovoriti ako želiš ostati u vrhu. Inače ćemo početi pucati po šavovima. Dovoljno smo imali prostora u zadnjih 20-25 minuta da bismo je priveli kraju  drugim golom. Kada već nismo uspjeli u tome, onda ne smiješ s nekoliko naivnih reakcija dati mogućnost da te dovedu u situaciju da izjednače.


Koliko je ova reprezentativna stanka ostavila traga na igračima?


– Utakmica u Osijeku je bila specifična, a stanka je ostavila traga jer ovo je jedno specifično razdoblje  sezone, već se polako bliži kraj jeseni, nakupilo se nešto utakmica. Normalno je i da su igrači došli s nekom drugom filozofijom iz reprezentacije, nisu bili 12 dana s nama. Opet, sve te probleme imaju i druge ekipe. Nama se poklopilo da nismo trenirali skupa, da smo prvi, da su se tu pojavile pričice oko prijelaznog roka… Ako nas sve to ne bude držalo skupa i ako ćemo se s tim zamarati mi na igralištu i u svlačionici, a ne neki drugi, onda ćemo gubiti koncentraciju i imati problema – poručio je Kek.