Nastavak žetve na Poljudu

Jadranski derbi bez draži: Nekad su Riječanima u Splitu klecale noge, danas su hajdukovci u panici od “Rijeke”

Orlando Rivetti

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nekada su Riječanima noge klecale na splitskom travnjaku, sada su »hajdukovci« u panici kada  im spomenete – »Rijeku«! Jadranski derbi nikad jadniji, »Rijeka« nikad uvjerljivija na Poljudu



RIJEKA Mišo Krstičević, Igor Tudor, Hari Vukas, Goran Vučević, Damir Burić i – Marijan Pušnik. Matjaž Kek dobio je i šestog trenera »Hajduka« u tri i pol godine otkako je za kormilom »Rijeke«. Deveta pobjeda uz pet remija. Tko je sljedeći žrtveni jarac?


Pušnik bi, naime, mogao ne dočekati uzvrat na Rujevici. Prosvjedi su počeli, navijači divljaju. Trenerova je sudbina u rukama – Izraelaca. Ako »Hajduk« ne izbori Europsku ligu preko »Maccabija«, uzalud čuvanje igrača (?) u susretu s »Rijekom«. Igranje bez pola momčadi. Preračunao se Pušnik i precijenio svoje »rezervne igrače«.


Utopistički je bilo misliti da se sa »slučajnim turistima« u dresu »Hajduka« može suprotstaviti »Rijeci«, koja je na Poljudu pobjeđivala i puno jače sastave domaćina. Pet godina bez poraza!




Problem je to »Hajduka«. Matjaž Kek je Pušniku podvalio momčad s Andrijaševićem na vrhu piramide (Bradarić i Mišić) vezne linije. Napadao je po bokovima s Vešovićem, a tek se kasnije ukazao – Bezjak. Dvostruki strijelac. Gavranović je kao prva špica izluđivao  obranu »Hajduka«.


Nevjerojatom lakoćom kretao se u prostoru između linija, ali i zadnje linije suparničke obrane. Kek je promijenio mjesta nekim figurama, korigirao linije kretanja (neki, poput Gavranovića imaju slobodu) i »Hajduk«, bez obzira na to u kojem je bio sastavu, jednostavno nije znao gdje začepiti rupu. Puštala je, naime, njihova obrana, na sve strane. Riječanima zahvaljujući.Kek i ekipa dobili su dodatnu inspiraciju jer su na tribinama ugledali i Damira Miškovića. Dugo ga nije bilo na utakmicama kluba s Rujevice.

– Predsjedniku smo željeli darovati ono najdraže, pobjedu nad Hajdukom. Moram priznati da sam i sam s godinama shvatio da su mi pobjede na Poljudu najdraže i najslađe. Ni sa čim se ne mogu mjeriti… – rekao je Kek poslije utakmice.


Sjećanja radi, Mišković je protiv »Hajduka« na Kantridi »igrao« svoju prvu utakmicu (21. ožujka 2012.) i izgubio 0:3. Jučer je bila šesnaesta bez poraza. »Rijeka« je glatko pobijedila, nakon što je u otvaranju morala veslati uzvodno, ali je do odmora mogla »Hajduku« napuniti mrežu. Optička varka bio je 2:3 rezultat. Miš, naime, ne može pojesti mačku. Takva je bila utakmica u nedjelju navečer na travnjaku stadiona Poljud. Kek je pročitao Pušnika i »Hajduk«. Kvaliteta nije benzin da se može potrošiti. »Rijekin«. »Hajduk« je tu hendikepiran.


Pprema Kekovim navodima, rizik je bio izbor Andrijaševića pred sam početak utakmice. U taktičkom smislu.  Tražio je momčad na prednji pogon i dobio je ekipu koja je lako dolazila u prigode. Zabijala golove. Zadovoljan je Kek, što nećete često čuti. Uvjeren da je sve to dobro izgledalo kada se razigrao Bezjak. Uz dva zadnja vezna (Bradarić, Mišić) te Andrijaševićem i Gavranovićem…U Franku Andrijaševiću je »Rijeka« dobila veznog igrača koji će zabijati golove! Na Poljudu je jednom pogodio mrežu, a dvaput je imao stopostotnu prigodu. Pohvalit će Kek i Mišića! »Rijekini« vezni igrači su svojim karakteristikama i osjećajem za prostor i igri puno bliži suparničkm vratima. Zabijaju golove. Mišić u Osijeku, Andrijašević u Splitu… Ali stroj za golove su Bezjak (6) i Gavranović (4). Čeka se Austrijanac Gorgon. Kek ima na raspolaganju igrače od kojih može i mora stvoriti jaču momčad od prošlosezonske. Slovenac gradi svoju četvrtu »Rijeku«. Nećete ga više čuti kako kuka… Oženio je Miškovićevu teoriju (predsjednik je uvijek u pravu!) da će ovo biti bolja »Rijeka« od one prošle sezone. Zasukao rukave.


Splitska policija je za vrijeme nogometne utakmice između Hajduka i Rijeke, koja je odigrana na Poljudu u nedjelju na večer, privela 25 osoba radi sprječavnja nereda na sportskim natjecanjima, priopćeno je u ponedjeljak iz policijske uprave splitsko-dalmatinske.  Kako se navodi u policijskom izvješću, 25 osoba je privedeno zbog »počinjenja prekršaja« iz Zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima.Navijačke skupine nogometnih klubova Hajduka i Rijeke fizički su se sukobile u ugostiteljskom objektu u blizini autobusnog kolodvora u nedjelju ujutro te su tom prigodom privedene 34 osobe. U toj tučnjavi, u kojoj je sudjelovalo 60-ak navijača dvaju klubova, jedna je osoba lakše ozlijeđena i pružena joj je liječnička pomoć.


»Rijeka« u formiranju protiv »Hajduka« u rasulu, barem ove kombinirane momčadi koja je pokušala igrati prošle nedjelje na Poljudu, nije mogao donijeti drukčiji ishod. Da nije bilo opuštanja, pobjeda »Rijeke« mogla je biti još izraženija. »Rijeka« je nakon šeste prvenstve runde na čelnoj poziciji, ispred »Dinama«, zahvaljujući gol- razlici. Igra dopadljivo, moćno i raznovrsno. Drugačiji nogomet u odnosu na prošlu sezonu. Potvrda da individualna kvaliteta diktira stil igre… Ova se momčad jednostavno ne može braniti. Čekati i igrati na kontru. Čeka se Gorgon!


Poljudska je pobjeda slatka. Keku i Miškoviću. Nekada su Riječanima noge klecale na splitskom travnjaku, sada su »hajdukovci« u panici kada im spomenete – »Rijeku«! Jadranski derbi nikad jadniji, »Rijeka« nikad uvjerjivija.