Portugalski poučak

Ivan Močinić: Za vrh tablice treba nam dobra atmosfera

Ivan Volarić

Uz podršku navijača puno je lakše igrati - Ivan Močinić / Foto Roni Brmalj

Uz podršku navijača puno je lakše igrati - Ivan Močinić / Foto Roni Brmalj

Najbolji primjer je Cristiano Ronaldo u finalu Eura. Vidjeli ste kako je reagirao, koliko je želje za trofejem pokazao. Ako svi mi igrači zajedno sa svojim navijačima budemo htjeli nešto postići, onda je sigurno sve moguće. Portugal je osvojio turnir jer je pokazao najveću želju – kaže Močinić



Ivan Močinić povest će u subotu u Parku mladeži momčad »Rijeke« u novo prvenstvo. Kapetan »bijelih« izgleda dosta dobro u posljednjim utakmicama, diže se u formi kao i kompletna momčad nakon napornih priprema, a neposredno uoči početka nove sezone.


– Dobro smo radili kroz proteklih četiri, pet tjedana, najprije u Fužinama, a onda i u Kranjskoj Gori – započeo je Močinić. – Odigrali smo dosta dobrih utakmica, možemo biti zadovoljni s onim što smo napravili u zadnje vrijeme. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u prvenstvu. Ostalo je još tjedan dana do prve prvenstvene utakmice i vrlo bitno je krenuti dobro u novo prvenstvo jer onda je puno lakše za dalje.


Generalka protiv »Kopera« pokazala je da nema bitnijih razlika u igri u odnosu na prošlu sezonu?




– Nije se ni moglo puno promjeniti jer uvijek radimo isto, a na okupu je manje-više ostala ista ekipa. Doživjeli smo malo igračkih promjena. Možemo biti zadovoljni s onim što smo pokazali u zadnje dvije, tri utakmice, a nadam se da ćemo izgledati još bolje u prvenstvu. Naravno da postoje neke stvari koje ćemo ispraviti, ali vjerujem da će sve to izgledati jako dobro u novom prvenstvu.


Može li ova momčad ipak ponuditi nešto novo, što bi moglo biti iznenađenje za vaše suparnike?


– Najbitnija je atmosfera, da bude onakva kakva je oduvijek bila. Kako među nama igračima, tako i među navijačima. Sve ove godine »Rijeku« je prema pobjedama nosio kolektiv, atmosfera, borba i jedino to nas može voditi prema uspjesima u novoj sezoni. To je ono što nam je potrebno i u novoj sezoni, pogotovo sada kada je pred nama Europa pa prvenstvo… Utakmica protiv »Kopera« je pokazala koliko je lakše igrati kada iza sebe imaš kvalitetnu podršku navijača.


Ambicije su kao i posljednjih nekoliko sezona tradicionalno visoke?


– Ovo je četvrta godina u kojoj se od »Rijeke« očekuje da igra na jako visokoj razini. Sjetite se »Stuttgarta« gdje je sve krenulo. Prošle sezone smo ispali iz Europe rano, normalno da je to izazvalo razočaranje. Isto tako normalno je da se sada od nas očekuje da izborimo skupine EL. Mi se nadamo da ćemo to ostvariti. Dobro smo se pripremali, dobra smo ekipa, treba poraditi na još nekim stvarima, ali uz podršku naših navijača možemo napraviti jako dobre stvari i na Rujevici probuditi euforiju kakva je bila na Kantridi.


Rano je o Dinamu


Nastavlja se lov na Dinamo?


– Rano je još o tome pričati. Puno je kola pred nama. Sjetimo se prošle sezone kada smo imali četiri boda prednosti pa su onda oni bili u prednosti… Svašta se događalo. Sigurno da »Dinamo« ima kvalitetu, ali mi želimo svake godine doći sve bliže i bliže. Pokušat ćemo to i ove sezone, ali oni su sigurno prvi favoriti.


Možda je novi europski prvak Portugal putokaz?


– Meni se jako svidjelo kako su odigrali ovaj Euro. Prezentirali su moderan nogomet, čvrsto u obrani, borbeno, srčano… Znali su u svakom trenutku što žele. Naravno, da su pritom imali u svojim redovima i nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Uostalom, sve govori da su takvom igrom osvojili naslov, a to se ne može slučajno dogoditi. Nema danas nogometa bez borbe, agresije, trke…


Djelujete dosta dobro u pripremama?


– Zadovoljan sam, dobro sam trenirao, iako sam bio nešto bolestan. Dobro se osjećam, a nadam se da će kada dođe malo svježine to izgledati još bolje. Na meni je da dalje radim i da budem još bolji nego proteklih godina.


Treba vjerovati


U veznom redu kao i obično vlada dosta gužve?


– Ima dosta kombinacija, šef to stalno rotira i mijenja. Međutim, tko god je igrao to je dobro izgledalo. Svatko može igrati u svakom trenutku. Zna se što ekipa traži od nas, a kada momčad dobro funkcionira onda uvijek iskoči neki pojedinac.


U petak je ždrijeb Europske lige?


– Sigurno da s nestrpljenjem to čekamo. Europa nam puno znači, ali ne samo nama već i našim navijačima što smo mogli vidjeti prošlih sezona. Europa donosi poseban štimung u gradu, budi euforiju, a onda i nama igračima to donosi puno. Nekako se i u prvenstvu bolje igra… Bitno je što će nam donijeti ždrijeb, ali najbitnije je da krenemo dobro u prvenstvo i tako uhvatimo zalet za ostale utakmice.


Je li moguće u kratko vrijeme ponoviti nešto slično »Stuttgartu«?


– Treba vjerovati! Najbolji primjer je Cristiano Ronaldo u finalu Eura. Vidjeli ste kako je reagirao, koliko je želje za trofejem pokazao. Ako svi mi igrači zajedno sa svojim navijačima budemo htjeli nešto postići onda je sigurno sve moguće. Portugal je osvojio turnir jer je pokazao najveću želju počevši od prve utakmice.


U subotu gostujete u »Splitu«?


– Neugodna ekipa, uvijek u vrhu HNL-a. Znamo što nas čeka u Parku mladeži, tamo je uvijek bilo na knap. Međutim, moramo krenuti od sebe i gledati na sebe. To je prva utakmica koja nam može dati kvalitetni zalet za dalje – rekao je Močinić.