Danas susret sa Splitom

Ivan Martić uoči Parka mladeži: Nitko nas ne može zaustaviti ako budemo pravi

Ivan Volarić

Ivan Martić / NL arhiva

Ivan Martić / NL arhiva

Ovo će sigurno biti drugačija utakmica nego u Maksimiru. Bit će manje prostora za naše napade, samim time i manje prostora za ulazak iza njihove zadnje linije. Probat ćemo napraviti najbolje i ako svi pružimo sto posto i odigramo ono što znamo onda pobjeda neće izostati – kaže Martić



RIJEKA Trener Matjaž Kek potpuno je u pravu kada tvrdi da je ova momčad »Rijeke« u završnici jesenskog dijela prvenstva dobila dodatno gorivo u inatu koji se probudio u momčadi. Tko god se bavio sportom vrlo dobro zna da upravo brojne nedaće znaju u određenim okolnostima kod igrača aktivirati pričuvne energetske izvore i probuditi dodatni motiv, međutim nikada nije dobro kada se takvo specifično stanje duha pretvori u nešto radikalno.


U prijevodu: inat je poželjan, ali nikako ne smije prerasti u  nekontrolirani bijes što onda momčad može odvesti u potpuno drugu krajnost.


Mnogi bi to jedva dočekali, uostalom izbor sudaca za današnje gostovanje u Parku mladeži ne sluti na dobro. Kako drugačije objasniti odluku povjerenika za suđenje Dušana Kukića koji je splitski ogled povjerio pomoćnicima (Borut Križarić i Goran Loparac) Ante Vučemilovića-Šimunovića, koji je zbog svojeg natezanja za »modre« dobio negativnu ocjenu za svoju izvedbu u derbiju jeseni.




Ivan Martić, branič na privremenom radu na lijevom krilu, nije se utakmice u Zagrebu mogao načuditi onom na što je naišao za svojega prvog gostovanja u Maksimiru.


Komično suđenje


– Za mene je takvo suđenje nešto potpuno novo, ali ne bih puno to komentirao. Moramo se koncentrirati na utakmicu u Splitu i neovisno o tome tko je sudac napraviti sve da budemo bolji od naših domaćina i osvojimo sva tri boda – govori Martić. – Vidjeli smo i sami što se dogodilo u Maksimiru. Nije se dogodilo u jednoj utakmici pa da možemo reći da je u pitanju slučajnost. Dakle, moramo biti bolji i jači od suparničke ekipe i od sudaca. Jedino tako možemo nastaviti svojim putem.



Ostale su još dvije utakmice od kraja jesenskog dijela prvenstva, šest bodova je u bubnju koliko Riječani ujedno uživaju bodova prednosti nad »Dinamom«.– Ne trebamo uopće gledati prema »Dinamu«. Trebamo odigrati svoje maksimalno i izvući šest bodova do zime u preostale dvije utakmice. Ako napravimo svoj posao kako treba mi ćemo ići na zimovanje kao prvaci. Naravno da bi bilo lijepo zadržati  značajniju bodovnu prednost. Svaki bod koji smo ispred »Dinama« je velik, a kamoli šest bodova – rekao je Martić.


Martić je Hrvat rođen u Švicarskoj gdje je do odlaska u Italiju (Verona, Spezia), proveo najveći dio svoje nogometne karijere. Zbog njega i Marija Gavranovića sigurno se među hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj malo pozornije prati »Rijeka« i HNL.


– Prije nekoliko dana bio sam u Švicarskoj i pokazao svojim prijateljima i poznanicima što se događalo u Maksimiru. Rekli su mi pa to je – nemoguće! Prije nego što sam došao u »Rijeku« upozoravali su me da je HNL malo drugačija. Iskreno, ja sam to primao sa smješkom. Mislio sam bit će jedna ili dvije, a ne 10 ili 15 odluka po utakmici kontra tebe. Komično!


Drukčija utakmica


Kako uz tu spoznaju onda objasniti da suci, koji su sudjelovali u donošenju tih dokazano pristranih odluka, sada sude u Splitu?


– Ako mi budemo bolji od suparničke ekipe onda neka sude što hoće. Možemo li izdržati do kraja taj pritisak? Zašto ne! Rekli smo da idemo do kraja, a ako smo stvarno toliko bolji onda nas nitko ne može zaustaviti. U Split moramo ići s maksimalnom koncentracijom. Dobro smo se pripremili za tu utakmicu. Osvojili smo veliki bod protiv »Dinama«, ali sada to treba potvrditi pobjedom u Splitu. Očekujem tešku utakmicu, »Split« se digao, ali najbitnije je da mi budemo sto posto i u tom slučaju vjerujem da ćemo doći do tri boda.


Za razliku od gostovanja u Maksimiru, pa čak i Koprivnici, »Split« sigurno neće krenuti u otvoreno nadigravanje od prve minute.


– Ovo će sigurno biti drugačija utakmica nego u Maksimiru i teža zbog nekih stvari. Bit će manje prostora za naše napade, samim time i manje prostora za ulazak iza njihove zadnje linije. Probat ćemo napraviti najbolje i ako svi pružimo sto posto i odigramo ono što znamo onda pobjeda neće izostati.


Lijevo krilo


Teret su sigurno brojni igrački izostanci, teško se sjetiti kada su »bijeli« posljednji put nastupili u kompletnom sastavu.


– Do sada smo pokazali da svatko od nas tko je u većem dijelu sezone bio na klupi može pomoći momčadi.


Neki čak i na pozicijama koje im nisu nimalo prirodne. Martić je primjerice stigao na Rujevicu kao desni bočni ili desni bek, a u posljednje vrijeme spletom okolnosti igra na poziciji lijevoga krila.



SPLIT(3-5-2)DUKAlMIKULIĆlDUPOVAClFUŠTARlJURENDIĆlVIDOVIĆlBOLJATlPAVLOVSKIlMAGLICAlPEŠIĆlUGRINAlRIJEKA(4-2-3-1)PRSKALOlRISTOVSKIlMITROVIĆlELEZlŽUTAlBRADARIĆlMALEŠlVEŠOVIĆlMIŠIĆlMARTIĆlANDRIJAŠEVIĆlStadion Park mladeži.    Sudac Bruno Marić (Daruvar)


– Nikada nisam igrao na lijevom krilu. No, očito se uklapam u ono što trener traži od mene. Možda je malo bolje ulaziti s lijeve strane na desnu nogu. Lakše mi se ubacivati naprijed.  Znamo da Bradarić voli odigrati kvalitetne lopte u prostor i ako se ušprinta na vrijeme u prostor onda se može ući u šanse.


Šteta što jedna od one tri lopte koje je uputio prema Livakoviću kada je ušao za leđa zadnje »Dinamove« linije nije ušla u mrežu.


– Da dužem igram na toj poziciji onda bi vjerujem i pred golom bio malo hladnokrvniji. Da imam više iskustva igranja na toj poziciji možda bi jednu od onih lopti primio, a Šitum bi proklizao… Ako mi se pruži takva šansa protiv »Splita« onda bi mogao drugačije postupiti – rekao je Martić.