Veznjak "bijelih"

Franko Andrijašević ušao u pravu formu: ‘Ne zamaramo se pričama o tituli, daleko je kraj sezone’

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Oni su parkirali autobus ispred svoga šesnaesterca.  Teško je igrati protiv ekipa koje se na taj način zatvore.  Opet, uvijek kažem da su ovo najslađi bodovi! – kaže Andrijašević poslije pogotka odluke



Mnogi su po dolasku Franka Andrijaševića na Rujevicu u splitskom veznjaku prepoznali – čovjeka odluke. Zna se kretati između linija, ima dobar udarac i osjećaj za ulaske iz drugoga plana, nazabijat će se on golova u dresu »Rijeke«, posebno kada se »namiriše« s Gavranovićem… Poručivali su tako njegovi zagovornici, a Franko vrlo brzo opravdao takve najave.


U prvom nastupu za »Rijeku« matirao je »Hajduk« (zabio je za konačnih 2:4), nedavno je zabio drugi gol u domaćem uspjehu nad »Splitom«, pretprošle nedjelje načeo je osječku, da bi prošle nedjelje zatresao i zaprešićku mrežu. Posljednja dva zgoditka zabio je glavom s time da je posljednji gol posebno vrijedan jer je izravno odlučio pobjednika, a »Rijeka« zadržala šest bodova prednosti nad »Dinamom«.



Nemamo pravo na kiks kod Rudeša


Nogometaši »Rijeke« ove srijede u okviru osmine finala Kupa Hrvatske gostuju u zagrebačkom predgrađu kod vodeće momčadi Druge HNL – »Rudeša«.– Neće  biti lako kod »Rudeša«, prvi su na ljestvici, vodi ih odličan trener… – govori Andrijašević. – Teška utakmica koja iziskuje maksimalan pristup. Osim toga, u Kupu nemaš pravo na popravni ispit, igra se na ispadanje, dakle nemamo pravo na kiks. I u Kupu imamo velike ambicije…Trener Matjaž Kek ima dovoljno širok kadar da može voziti punim gasom na oba kolosijeka.– Vidjet ćemo tko će igrati u srijedu, ali nema u našoj svlačionici samo jedanaest igrača već 20 momaka, od kojih svatko svakoga može zamijeniti.»Bijelima« nakon »Rudeša« do stanke predstoje ogledi s dva bivša Frankova kluba: »Lokomotivom« i »Hajdukom«.– Naša želja je do nove prvenstvene stanke uzeti šest bodova i proći u Kupu. Raspored je malo teži, ali svima je tako… Ovaj tjedan će biti malo naporniji, ali to su situacije u kojoj moramo pokazati želju, volju i karakter – kaže veznjak »bijelih«.




– Utakmica nije bila laka, ali znali smo da će tako biti i prije utakmice – govorio je Andrijašević neposredno nakon utakmice s »Interom«. – Uspjeli smo na kraju slomiti Zaprešićane jednim pogotkom koji je bio dovoljan da ostvarimo ono što smo željeli. Ponavljam, nije bilo lako, ali pokazali smo karakter onda kada je to bilo najpotrebnije.


Bodovi se pamte


»Inter« je ponovno potvrdio da je izrazito neugodan suparnik za Riječane.


– Dogodi se takva utakmica, protivnik koji ti iz nekog razloga ne leži kao nama »Inter«. Međutim, mi smo stvorili dosta prilika. Dio tih prilika nismo uspjeli iskoristiti odmah na početku utakmice i sigurno da nam je nakon tih promašaja bilo teže. Oni su sa svakom minutom provedenom na terenu bez primljenog gola dobivali na samopouzdanju. Međutim, uspjeli smo sredinom nastavka zabiti gol i osigurati pobjedu, što će se u konačnici pamtiti.


»Bijeli« nisu bili onako uvjerljivi na planu igre kao u prijašnjim ogledima. Nešto je, naravno, zasluga discipliniranih gostiju, a nešto je i zasluga posljednjeg reprezentativnog okupljanja. Kao da su riječki reprezentativni malo izgubili dah.



Na Ercegovom tragu


Ukupno 179 igrača postizalo je prvenstvene pogotke za »Rijeku« u HNL-u. Najviše pogodaka zabio je Ahmad Sharbini (54) ispred Admira Hasančića (46) i brata Anasa (39). Između 179 »Rijekin« strijelaca natiskala se i skupina od petorice rođenih Splićana koji su zabijali u »bijelom« dresu. Na toj mini ljestvici na vrhu poretka je Tomislav Erceg koji je sa svojih 17 golova u sezoni 2004./05. bio i prvim topnikom lige. Drugi je upravo Franko Andrijašević sa četiri pogotka, po dva su zabili Filip Bradarić i Josip Radošević, a jednom je poentirao branič Luka Vučko.



– Moramo znati da nas naši suparnici promatraju, analiziraju…, te onda pokušavaju spriječiti u onome u čemu smo mi dobri. Moguće je da oni ciljaju naše dobre strane i pokušavaju postavkom svoje ekipe  osujetiti našu igru. Iskreno, nisam vidio niti jednog našeg pojedinca koji nije želio. Svi smo se bacali na glavu. Trener Samir Toplak zaigrao je s petoricom braniča u zadnjoj liniji, dodatno je zatvorio bokove s krilnim igračima, te svjesno prepustio Riječanima sredinu terena. Mišić, Bradarić i Andrijašević imali su dosta prostora u središnjem dijelu kojega nisu najbolje koristili.

Autobus


– Oni su, kao što se to nerijetko kaže u nogometu, parkirali autobus ispred svojega šesnaesterca. Stali su u dvije obrambene linije i nije to bilo lako probiti. Sličnu utakmicu igrali smo i protiv »Splita« na Rujevici pa smo tek krajem prvoga poluvremena stigli do gola i to nakon sretnog odbijanca. Teško je igrati protiv ekipa koje se na taj način zatvore. Osim toga, Rujevica nije baš tako veliki teren. Uvijek kažem da su ovo najslađi bodovi!


Franko je vrhunski reagirao u zaprešićkom kaznenom prostoru kod svoga pogotka u 67. minuti.


– Uvijek pokušavam odgonetnuti gdje će doletjeti lopta nakon ubačaja. Ovoga puta sam pogodio. Prethodno smo imali 10-15 centaršuteva pa nisam bio ni blizu. To se tako namjesti… Hvala Bogu da je na kraju taj pogodak presudio i da smo osvojili sva tri boda.


Filozofija


Andrijašević polako počinje ulaziti u pravu golgetersku formu što je loša vijest za suparnike »bijelih«.


– U svakoj utakmici pokušavam dati sve od sebe. Nebitno da li se to materijalizira kroz dobru igru ili golove. Pogodak te ponekad hoće, ponekad neće. To je tako u nogometu. Trebamo samo ovako nastaviti. Na dobrom smo putu.


Mnogi navijači su nakon pobjede nad Zaprešićanima ustvrdili: ako smo dobili »Inter«, onda nam je put prema jesenskom naslovu otvoren!


– Najbitnije je ono što će se dogoditi na kraju prvenstva, a mi smo još daleko od toga i ne valja se s tim opterećivati. Mi se u svlačionici ne opterećujemo tim stvarima. Razumijemo da navijači vole o tome pričati i to je normalno. Imamo svoju filozofiju, idemo iz utakmice u utakmicu i ne zamaramo se ni sa čim, osim idućom utakmicom – poručio je Andrijašević.