Uoči početka nove sezone

Anas Sharbini: Glavna forca nam je što smo ostali na okupu!

Ivan Volarić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Bit ćemo sigurno jači nego prošle sezone. Osim toga, imamo i dosta široki kadar što je vrlo bitno u idućem razdoblju, kada nam dolazi utakmica svaka tri, četiri dana. Vjerujem da će svi igrači dati doprinos – kaže Anas



RIJEKA Jedan sarajevski kolega objašnjavao je glasno krajem prvoga poluvremena prijateljske utakmice s »Rijekom« u Kranju kako su stoperi »Sarajeva«, Tomislav Barbarić (stigao ovoga ljeta iz Splita) i Milan Stepanov, pun pogodak.


– Obrana nam je jaka, k’o beton! – prisnažio je kolega svoje tvrdnje ne sluteći da će se visoki, ali sporohodni središnji braniči BiH prvaka vrlo brzo naći na »tankom ledu«, iako je živa prelazila 30 stupnjeva. Trener bijelih Matjaž Kek je u nastavku susreta promijenio nekoliko igrača i raspored svoje momčadi. U vršku napada zaigrao je dvojac Balaj – Bezjak, desno je Kek postavio Zorana Kvržića, a lijevo preselio Anasa Sharbinija. I »Rijeka« je silovito potekla prema pobjedi. Razigrao se kapetan Sharbini, zabio prvi gol, asistirao za drugi pogodak Ivana Tomečaka. Treći je glavom nakon kornera postigao Kvržić. Sarajlije su se vrlo brzo našle u rezultatskom minusu, a kolega koji prati rad »bordo tima« zaključio kako je »Rijeka« ipak bolja momčad. »Bijeli« su bili bolja momčad i u prvom poluvremenu iako to nisu pokazali na travnjaku. Zašto? Zato jer, između ostaloga, brojne lopte koje su išle prema kapetanu Anasu Sharbiniju nisu pronašle pravu adresu. Anas se razigrao u nastavku, a stopere »Sarajeva« snašlo veliko zlo i nevolja.



Nogometaši »Rijeke« zaključili su subotnjim jutarnjim treningom i ručkom trinaestodnevne pripreme u Kranjskoj Gori i vratili se na Kvarner gdje će nastaviti s pripremama za novu sezonu. »Bijeli« su dobili slobodnu nedjelju, a u ponedjeljak poslijepodne zakazan je trening uoči večernjeg predstavljanja dresova i nove momčadi na lovranskom mulu.





Bolji nego lani


– Prije svega ovo nam je bila najteža pripremna utakmica, koja je pala pretposljednjeg dana priprema u Sloveniji. Igralo se po velikoj vrućini i malo slabije smo ušli u utakmicu. Na poluvremenu smo se sabrali i vratili u utakmicu te zasluženo dobili.Sigurno da nam je malo pomogla i kiša koja je počela padati početkom nastavka. Malo je osvježilo, a osim toga i sunce je počelo zalaziti pa je bilo puno lakše igrati. U prvom poluvremenu, upravo zbog vrućine, nije bilo lako igrati ni nama, ni njima – govorio je Sharbini neposredno nakon ogleda u Kranju kojega je obilježio svojim golom i asistencijom.


– Dobro se osjećam – nastavlja Sharbini. – Nisam propustio niti jedan trening kroz pripreme i vjerujem da ću ući u sezonu na način na koji sam igrao drugo poluvrijeme protiv »Sarajeva«.


Što su donijele ove pripreme?


– Glavna forca nam je što smo ostali na okupu, što je zadržana ekipa kojoj su ovo druge zajedničke pripreme zaredom. Osim toga, vratio se Moises nakon ozljeda, a sviđa mi se jako i Bezjak.


Dobro surađujete na travnjaku?


– Bit ćemo sigurno jači nego prošle sezone. Osim toga, imamo i dosta široki kadar što je vrlo bitno u idućem razdoblju, kada nam dolazi utakmica svaka tri, četiri dana. Trebat će nam duga klupa i svi igrači će vjerujem dati svoj doprinos.


Osim duge klupe trebat će iduće sezone i više vaših pogodaka. Počeli ste zabijati u ovim pripremama?


– Sigurno da to ohrabruje, uostalom silno su mi nedostajali pogoci prošle sezone. Čim više golova, tim bolje!



PLUSEVIIGRA»Bijeli« su u većem dijelu pripremnih utakmica iskazali igru koja ih je krasila i u drugom dijelu prošloga proljeća. U tom dijelu ne bi trebalo biti straha, »Rijeka« će kao i u većem dijelu Kekova mandata igrati prepoznatljiv nogomet.MOISESBrazilac se vratio, odigrao nekoliko utakmica i pokazao koliko je bitan za igru riječke momčadi. Dvaput operirano koljeno povremeno iskazuje »negodovanje« zbog visokog inteziteta treninga, ali u klubu uvjeravaju da su u pitanju očekivane posljedice teške ozljede i da oporavak ide bolje od očekivanog. ŠIRINAPovratkom Kvržića i dovođenjem Roshija i Bezjaka osjetno se proširio Kekov kadar što je itekako dobra vijest uoči ulaska u žestoki ritam obveza subota-srijeda-subota. Trener »bijelih« na raspolaganju ima 17-18 podjednakih igrača. Neka tako i ostane!MINUSIVRATARIIvan Vargić, Simon Sluga ili Andrej Prskalo? Pitanje je koje je ostalo neodgovoreno nakon svih ovih utakmica. »Varga« je nominalno broj jedan, ali njegovi problemi s istrčavanjima još uvijek nisu riješeni. Sluga i Prskalo su u tom dijelu u prednosti. UTAKMICEBijeli su bili dominantni u većini pripremnih ogleda, ali suparnici ne spadaju ni u drugu ili treću, a kamoli prvu jakosnu skupinu. Najjači suparnik, »Sarajevo«, u HNL-u bi bio u grčevitoj borbi za izlazak na europsku scenu. Takve utakmice pune samopouzdanje, ali ponekad znaju zavarati…MERCATOPrijelazni rok je u tijeku, traje do kraja kolovoza što znači da trener Matjaž Kek neće mirno spavati jer aktualna je mogućnost odlaska ponekog od udarnih igrača. Dva, tri odlaska ključnih članova posade tijekom prvenstva moga bi značiti velike probleme.


Napokon kući


Prvenstvo je pred vratima?


– U petak smo u Zaprešiću. Vratili su se u Prvu HNL, želit će uspješno krenuti u sezonu, ali ako mi budemo pravi onda pobjeda neće doći u pitanje.


Pratili ste ogled »Shkendije« i »Aberdeena«?


– Malo smo gledali preko interneta. Izjednačena utakmica i sve je otvoreno prije uzvrata. Čekamo protivnika, volio bih da to bude »Shkendija«, ali što bude bit će. Mi moramo biti pravi.


Jesu li »Shkendija« i »Aberdeen« jači od »Ferencvaroša« kojega ste izbacili prošle sezone?


– Sve je to tu negdje. Trebali bismo proći dalje, ako budemo pravi, a vjerujem da ćemo biti jer imamo još dva tjedna vremena da se pripremimo za te utakmice. Prvu utakmicu igramo doma, nadam se da ćemo već na Kantridi steći prednost.



Nogometaši slovenskog prvoligaša »Krke« iz Novoga Mesta svladali su u prijateljskoj utakmici »Zagreb« 3:1, a toj pobjedi svoj pečat dao je i Filip Dangubić. Napadač »Rijeke« na posudbi u »Krki« postigao je svoj prvijenac.



Slijedi vam povratak kvarnerskim vrućinama?


– Istina, ali jedva čekamo vratiti se kući i da počne prvenstvo, da dođe taj petak. Puno ljepše i lakše je kada krenu utakmice.


Izostale su ozljede?


– Dobra vijest. Moisesova ozljeda ipak nije teža, Mate Maleš je počeo trenirati. Možemo biti zadovoljni s time, ali i odrađenim pripremama – zaključio je kapetan »Rijeke«.