Novi trijumf

USPJEH U ALMEREU Hrvatska protiv Nizozemske ostvarila drugu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket

Zlatko Horvat

Darko Planinić/Foto PIXSELL

Darko Planinić/Foto PIXSELL



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo iduće godine. Nakon pobjede nad Švedskom u Zagrebu, izabranici Veljka Mršića su u posljednjih sedam minuta “ubrali” tulipane, napravivši seriju 19:6. Hrvatska je sve riješila čvrstom obranom, kada u većem dijelu susreta nije išao šut. Posljednja dionica dobivena je s impresivnih 22:8, nakon što su većim dijelom susreta domaći prijetili još jednim uspjehom, kakvog su ostvarili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo krajem 2017. u istoj dvorani, kada su pobijedili 68:61.


– Teška utakmica, od početka do kraja. Nizozemci su odigrali dobru partiju, na krilima samopouzdanja nakon uspjeha u Turskoj. Mi smo u većem dijelu bili dobri, ali moram čestitati svojim igračima zbog načina na koji su predstavljali svoju reprezentaciju i svoju zemlju. U posljednjim minutama sakrili smo Nizozemcima obruč – ocjena je Veljka Mršića, izbornika Hrvatske.


Hrvatska je vodeća reprezentacija skupine D sa maksimalnim učinkom 2-0. Nizozemska je druga sa 1-1, a Švedska i Turska imaju po jedan poraz.




Sljedeće utakmice u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. hrvatski košarkaši će imati za devet mjeseci, kad će 26. studenoga biti domaćini reprezentaciji Turske, a tri dana poslije gostovati u Švedskoj.


 



 


Susret 2. kola skupine D kvalifikacija za Eurobasket: Nizozemska – Hrvatska 59:69 (21:18, 14:20, 16:9, 8:22). Topsport Centar u Almereu.


NIZOZEMSKA: De Jong 9, Kherrazi 2, Kloof 10, Kok 4, De Vries 10, Alberts, Franke 11, R. Schaftenaar, O. Schaftenaar 3, Van der Mars 5, Van Zegeren, Williams 5.


HRVATSKA: Drežnjak 13, Marčinković 8, Marić 4, Šakić 8, Ukić 14, Bilan, Krušlin 2, Mavra, Perić, Perković, Planinić 12, Rogić 8