Eurobasket

Perasović: Svi se moraju izboriti za mjesto u ekipi

Ivana Vaupotić

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Bilo bi apsurdno i neozbiljno upuštati se u bilo kakve prognoze. Mene čini sretnim što je kod svih igrača vidljiva velika razina motivacije – kaže Velimir Perasović



ZAGREB Prva nedjelja u kolovozu za većinu je bila idealan dan za odmor, a hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji donijela je drugi trening u skoro punom sastavu, u sklopu priprema za EuroBasket. Naime, izborniku Velimiru Perasoviću na raspolaganje su se stavili Bojan Bogdanović, Ante Tomić, Damjan Rudež, Mario Hezonja i Marko Tomas, tako da se sada samo čeka dolazak Olivera Lafayettea, koji bi trebao stići u srijedu.


Trening je odrađen u dvorani Sportskog centra Lučko, tijekom kasnih prijepodnevnih sati. Lokacija je izabrana iz praktičnih razloga, odnosno zbog moderne infrastrukture. Pored Arene, čije korištenje zahtjeva enormnu potrošnju energije, SC Lučko je jedina dvorana s ugrađenom klimom u cijelom gradu Zagrebu.


– Spremni smo na sve što nas očekuje. Naša skupina EuroBasketa igra se u Zagrebu, a to je jako važno za sve nas. Vidjet ćemo koliko možemo, a siguran sam samo da ćemo dati sve od sebe za što bolji rezultat. Jako sam uzbuđen zbog svega što je ispred nas – poručio je Tomić.




Nije tajna da hrvatska muška košarka na medalju s velikog natjecanja čeka prilično dugo. Prije dvije godine osvojeno je četvrto mjesto na EuroBasketu u Sloveniji, a sada se očekuje dodatni iskorak pred domaćom publikom.


Pritisak


– To uvijek bude vjetar u leđa, ali stvara i dodatni pritisak. S time se moramo znati nositi. Meni osobno pritisak ne smeta, bez toga ne mogu pravilno funkcionirati. Ne znam za ostale, ali kod mene je tako – dodao je 28-godišnji div iz Dubrovnika.


Pored Tomića, Bogdanovića, Hezonje, Tomasa i Rudeža, pripreme u Zagrebu odradit će: Roko Ukić, Rok Stipčević, Kruno Simon, Marko Ramljak, Dario Šarić, Tomislav Zubčić, Željko Šakić, Luka Žorić i Miro Bilan, te Lafayette, koji će se suigračima pridružiti u srijedu. Prema Perasovićevim riječima, petnaest igrača je optimalan broj za ovu fazu priprema.–  Za desetak dana vjerojatno ćemo pustiti još dvojicu i radit ćemo s trinaestoricom do zadnjih dana pred EuroBasket. Taj rez nikada nije lako napraviti, ali i to je sastavni dio izborničkog posla – otkrio  je  Perasović.

Uz napomenu da su svi zaslužili ostati zbog svojeg ponašanja i posvećenosti pripremama, izbornik je istaknuo da sada ima puno jasniju sliku nego na početku priprema.


Izbornik zadovoljan


– Manje-više znamo što svaki od njih može pružiti. U ovom dijelu priprema iskristalizirat će se mjesto svakog igrača u reprezentaciji, odnosno njihove uloge u momčadi. Moram reći da sam jako zadovoljan dijelom priprema koji smo do sada odradili. Uspostavili smo način na koji želimo igrati, a sada slijedi nadogradnja – objasnio je izbornik, dodavši da kompletiranje reprezentacije znači da bi sada kvaliteta morala biti još bolja.


Budući da je dosadašnji dio priprema odrađen bez nositelja igre, Perasović se još uvijek ne želi upuštati u prognoze.


– To bi bilo apsurdno i neozbiljno. Sada je na redu faza u kojoj ćemo nadograđivati igru i uspotaviti kriterije unutar momčadi. Igrači se moraju izboriti za svoje mjesto u ekipi, i tek nakon toga moći ću reći nešto više. Mene čini sretnim što je kod svih vidljiva velika razina motivacije – zaključio je Perasović.


Prvu pripremnu utakmicu u Zagrebu izabranici Velimira Perasovića odigrat će 7. kolovoza protiv Bosne i Hercegovine, ali će ona biti prava trening utakmica zatvorenog tipa. Prvu pravu službenu prijateljsku utakmicu odigrat će osam dana kasnije protiv Njemačke. Ta će utakmica, vrlo vjerojatno i ova protiv BiH, već polako izborniku početi davati nekakve odgovore.