ABA liga

Cibona u dramatičnoj završnici s “pola koša” svladala Zadar

Hina

Cibonu su do pobjede vodili Jure Lalić sa 18 poena, Jerel Blassingame sa 16 koševa i 6 asistencija te novopridošli hrvatski reprezentativac Damir Markota s 13 poena, 9 skokova i 3 ukradene lopte



ZAGREB – U utakmici 4. kola regionalne košarkaške lige Cibona je u dramatičnoj završnici pred oko 1000 gledatelja u KC Dražen Petrović pobijedila Zadar sa 77-76 (16-18, 19-22, 21-21, 21-15) i preokretom stigla do prve pobjede u novoj sezoni.


Prve dvije četvrtine prošle su u izjednačenoj borbi i čestim izmjenama u vodstvu. Cibona nijednog trenutka nije uspjela stvoriti prednost veću od tri poena, a Zadrani su u završnici druge četvrtine zahvaljujući tricama raspoloženog Amerikanca Jamesa Florencea došli do +6 (28-34).


Bilo je vidljivo da se Zadar dobro pripremio za Jerela Blassingamea pa su gosti presjekli nekoliko njegovih dodavanja i dobrom obranom natjerali Ciboninog razigravača na četiri izgubljene lopte.




Ni nastavak nije donio nikakve promjene. Zadrani su uglavnom vodili, do najvećih +8 (58-66) stigli su u 31. minuti tricom 19-godišnjeg Lovre Bašića, ali Cibona ih je uporno stizala te serijom 8-0 od 35. do 38. minute i prestigla (74-71). Odluka o pobjedniku pala je u posljednjoj minuti u koju je Zadar ušao s minimalnom prednošću (75-76) i posjedom lopte.


Bošnjak je promašio tricu, isto je na suprotnoj strani učinio i Krušlin, a nakon promašenih slobodnih bacanja Bošnjaka Ciboni je ostalo 20 sekundi za napad. Jagodić-Kuridža je postigao koš pod faulom za 77-76 i promašio dodatno slobodno bacanje. Na 8,9 sekundi prije kraja Zadrani su krenuli u napad, kad se oglasio sudac Tomislav Vovk, pogrešno misleći da Jagodić-Kuridža ima još jedno bacanje. Pregledom snimke pogreška je ustanovljena i Zadar je dobio sedam sekundi za posljednji napad. Florence je probio Siriščevića, ali njegovo polaganje nije završilo u košu i tako je prošlosezonski pobjednik ABA lige stigao do prve ovosezonske pobjede.


Cibonu su do pobjede vodili Jure Lalić sa 18 poena, Jerel Blassingame sa 16 koševa i 6 asistencija te novopridošli hrvatski reprezentativac Damir Markota s 13 poena, 9 skokova i 3 ukradene lopte. Za Zadrane je 19 poena ubacio Florence, ali samo 4 u drugom poluvremenu. Filip Kraljević je imao 14 koševa i 9 skokova, dok su Ivanov i Širko ubacili po 12.


U 5. kolu ABA lige Cibona će u subotu 25. listopada (21 sat) gostovati kod Budućnosti u Podgorici, dok će dan kasnije (19 sati) Zadar biti domaćin Crvenoj zvezdi.