Hrvatska na Eurobasketu

Aleksandar Petrović: Naš Dan D je 10. rujna. Tad moramo biti pravi

Zlatko Horvat

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Otvaranje prvenstva je uvijek prepuno nervoze. U utorak su igrači dobili prve informacije o Mađarima, srijeda je značila prvi trening i upoznavanje s dvoranom i koševima, što znači da smo se posvetili isključivo sebi. Četvrtak je donio povratak na Mađare kako bismo susret dočekali potpuno spremni. U dobrom smo stanju i vjerujem da ćemo na kvalitetan način otvoriti prvenstvo.



RIJEKA – Hrvatska košarkaška reprezentacija danas u prvom susretu skupine C, zakazanom za 14 sati po srednjoeuropskom vremenu, u Cluju-Napoci otvara nastup na EuroBasketu. Suparnik izabranika Aleksandra Petrovića je Mađarska. Petrovićev plan je rasti iz utakmice u utakmicu, dosegnuti optimum s osminom finala i početkom drugog kruga natjecanja, u kojem nema popravnog.


– Odigrali smo najmanje pripremnih utakmica od svih, u drugoj fazi odlučili smo što više trenirati. Nakon stanke poslije opatijskog turnira imali smo sedam dana paklenih treninga i odigrali samo jednu utakmicu. Ona druga, zatvorena protiv Slovenije, bila je, barem samo nas, da Roko prvi put stupi na parket. Odigrao je 24 minute i to nam je bio pokazatelj da možemo nastaviti s njegovim igrama – kaže izbornik Aleksandar Petrović. – Odradili smo dosta toga. Neke stvari ćemo pokušati skrivati do osmine finala, očekujemo da ćemo i bez pokazivanja tih stvari proći. Puno smo toga u fizičkoj spremi i taktici napravili u drugom dijelu priprema, tako da spremni počinjemo Eurobasket.


Dario Šarić je bio konstanta u pripremnim utakmicama, dok se Bojan Bogdanović diže. Prije četiri dana u Sv. Martinu »crveni« i »bijeli« odigrali su dvije četvrtine. Bogdanovićeva petorka bila je i na 15 poena minusa, ali u finišu je Bogdanović počeo ubacivati trice s takvom lakoćom…




– Babo je jednostavno takav. Mi znamo što nam Bogdanović treba dati. Kada je takav šuter u pitanju, mi možemo istrpiti šut 0-5 u otvaranju, jer znamo da će poslije toga doći 5-5. Mi znamo što on može isporučiti i to vrijedno čekamo. Ovog trenutka napadački izgledamo stvarno moćno.


U dobrom stanju


Skauting je napravljen, ne samo za Mađarsku. Za sve reprezentacije s kojima Hrvatska igra u skupini.


– Otvaranje prvenstva je uvijek prepuno nervoze. U utorak su igrači dobili prve informacije o Mađarima, srijeda je značila prvi trening i upoznavanje s dvoranom i koševima, što znači da smo se posvetili isključivo sebi. Četvrtak je donio povratak na Mađare kako bismo susret dočekali potpuno spremni. U dobrom smo stanju i vjerujem da ćemo na kvalitetan način otvoriti prvenstvo.


Susreti s Mađarskom i dan kasnije s Rumunjskom trebali bi biti zagrijavanje za Crnu Goru, pa i za Španjolsku.


– Igrali smo poprilično manje utakmica od drugih. Računao sam da će pet plus pet utakmica, pet pripremnih i isto toliko u skupini, biti dovoljno da bismo 10. rujna bili spremni. Sada je glavni cilj pobijediti što više utakmica i osminu finala dočekati u optimalnom stanju.


Petrović je treći put za kormilom hrvatske reprezentacije. Kada je prvi put bio na klupi, Hrvatska je osvojila broncu na EuroBasketu 1995. u Grčkoj. Nakon toga – suša. Na svim velikim natjecanjima.


– Biti izbornik je kategorija više od bilo kojeg klupskog angažmana jer predstavljaš zemlju. To je emotivno drugačije. Kada vodiš klub, samo je jedan dio te asocijacije fokusiran na to što radiš, bez obzira radi li se o »Ciboni«, »Zadru«, »Cedeviti«… Ali kada si izbornik, tada su sve oči uprte u tebe. Teži je to posao, samim tim i odgovorniji, rekao bih adrenalinski nabrijaniji posao.


Povratak u Istanbul


U Istanbulu 2001. s Petrovićem za komilom Hrvatska je imala plus 19 (56:37) u 27. minuti četvrtfinala protiv Turske. I izgubila u produžetku. Domaći su u sedam minuta načinili seriju 20:4… Može li Istanbul vratiti ono što je uzeo prije 16 godina?


– Stojim pri tome da mi moramo sve napraviti da 10. rujna budemo pravi. To je dan D, tog dana moramo biti spremni, bez obzira na suparnika, bili to i Rusi. Šanse u tim susretima su 50-50 posto. Mi moramo biti spremni da su tih naših 50 posto jači. Sve radimo i pripremamo se da tog dana budemo pravi. Vjerujem u sve ono što smo radili, a napravili smo strašno puno u ova četiri tjedna. Igrali smo čitavo pripremno razdoblje bez prvog »playmakera«, što daje dodatnu vrijednost. Pokušat ćemo, između ostalog, nekoliko stvari koje smo probali u posljednjih deset dana, koristiti što kasnije. Bilo bi izuzetno bitno da ih što kasnije izložimo protivniku, ako već možemo dobiti na jedan, konzervativan način, ortodoksni način, s postavkama uobičajenim za ovu momčad.



Skupina A (Helsinki)


PoljskaGrčkaFrancuskaFinskaIslandSlovenija

Skupina B (Tel Aviv)


UkrajinaIzraelLitvaGruzijaItalijaNjemačka

Skupina C (Cluj Napoca)


HrvatskaČeškaŠpanjolskaCrna GoraRumunjskaMađarska

Skupina D (Istanbul)


V. BritanijaRusijaSrbijaLatvijaTurskaBelgija


Ivica Zubac, Ante Žižić, Mario Hezonja… Mogao bi sastav Hrvatske biti i jači, ali… Možda se njihovo ulaganje u NBA karijere vrati hrvatskoj reprezentaciji vrati kroz njihove dobre igre. Jednog dana.


– S posljednjim danom srpnja, kada smo se okupili, to je arhivirano. Niti jednog trenutka u ova četiri tjedna nisam razmišljao o onima koji nisu s nama. Mi imamo jedan kratkoročni cilj, na što ukazuje i pozivanje trojice veterana. Ovog trenutka imamo određen broj igrača koji su u optimumu svojih karijera, igraju najbolju košarku u životu. O svemu ostalom treba razgovarati dan poslije Europskog prvenstva.


Idealno bi bilo kada bi ti razgovori ostali i duže na čekanju. Zbog slavlja… Vrijeme je. Puno su dvadeset i dvije godine čekanja, uz more razočaranja. Nakon Rio de Janeira lani, optimizam zbog Bogdanovića, Šarića i društva je legitiman.