Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2018.
Fashion Showcase

Hrvatski dizajneri u Londonu: mladi talenti pomiču granice forme i stila

S potpisom Romine Mejak
S potpisom Romine Mejak
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2012. u 21:55 2012-02-05T21:55:00+01:00

Riječanka Romina Mejak te Andreja Bistričić, Adela Kliškić i Nikola Barbir u modnoj prijestolnici, paralelno s London Fashion Weekom predstavit će svoj rad na izložbi »Identitet/Sloboda izbora«

RIJEKA Riječanka Romina Mejak te Andreja Bistričić, Adela Kliškić i Nikola Barbir, četvero mladih hrvatskih modnih dizajnera ove srijede putuju u London gdje će u sklopu prvog izdanja manifestacije International Fashion Showcase predstaviti svoj rad na izložbi »Identitet/Sloboda izbora«. Riječ je o manifestaciji koju su zajednički pokrenuli British Council i British Fashion Council, a mladi hrvatski dizajneri na izložbi će ponuditi »autentične autorske pozicije kojima istražuju proturječan, ali otvoren prostor kreativnosti« u kontekstu domaćeg modnog dizajna. 

 

 Super ekipa, super atmosfera

– Nataša Mihaljčišin, kustosica ovog projekta, inače i sama dizajnerica, članica modnog tandema I-GLE, odabrala je tri kolekcije hrvatskih dizajnera još krajem ljeta u želji da predstavimo Hrvatsku u Londonu. Skupila se super ekipica, počevši od same Nataše, preko fotografa Romana Deckera i Dejana Kutića, do cura koje su osmislile način izlaganja Ivane Borovnjak i Tine Ivezić. Tijekom posljednjih par mjeseci otkada intenzivno radimo na ovom projektu stvorila se baš super atmosfera i veselimo se odlasku. To je odlična prilika da se predstavimo u svijetu, da pokažemo što znamo i možemo – kazuje nam Romina Mejak, riječka dizajnerica nakita i dodaje da putuju u srijedu, u četvrtak 9. veljače predstavljanje je projekta i dizajnera u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu, a 10. veljače je otvorenje izložbe u Stone Theatre Gallery na Waterloou. 

    – Izložba će se moći pogledati sve do 24. veljače. Ideja predstavljanja projekta u Veleposlanstvu, uz izložbu, koja nužno predstavlja samo dio našeg rada, jest otvoriti i dodatnu platformu za predstavljanje rada svakog dizajnera ponaosob i ostvarivanje dragocjenih kontakata – naglašava Romina Mejak. 

   Van uobičajenih modnih klišeja

International Fashion Showcase održava se paralelno s London Fashion Weekom, tema mu je ove godine Emerging Talent te se koncentrira upravo na mlade autore iz brojnih zemalja sudionica. Izložba je specifična i po svom postavu kojim se nastoji doskočiti uobičajenim klišejima izložbenog predstavljanja predmeta modnog dizajna. Naime, kolekcije neće biti predstavljene putem revije, već izložbe fotografija. 

    – Modni dizajn u Hrvatskoj funkcionira kao autonomna oaza ideja, koja je, na izvjestan način, oslobođena nužnosti stvaranja profita. Ona u tom smislu djeluje povlašteno, no ta ekskluzivnost koju uživa nije posljedica razvijene javne institucionalne podrške ili strateškog ulaganja u dizajn kao u nekim drugim zemljama sa snažnom tekstilnom industrijom i modnom scenom. Dizajnerska sloboda ovdje je zapravo posljedica nedefiniranog/ambivalentnog statusa modnog dizajna u okviru društva, koje je i samo u simultanom procesu definiranja vlastite pozicije unutar globalne zajednice. Tri modne priče koje reprezentiraju recentnu produkciju modnog dizajna u Hrvatskoj govore o otvorenom prostoru kreativnosti koji fascinira autentičnim idejama koje ispituju granice mode, forme i stila – stoji između ostalog u tekstu predgovora Nataše Mihaljčišin. 

   Nove modne dimenzije

– Zadranka Andreja Bistričić destruira odjeću, naslanjajući se na uličnu modu, ova autorica kreira estetiku koja provocira modne norme i konvencije na nevjerojatno ležeran i samosvjestan način. Začudni oblici nakita Romine Mejak transcendiraju granice dekorativnosti. Riječ je o formama koje otvaraju nove dimenzije u percepciji nakita i njegove upotrebe. Adela Kliškić i Nikola Barbir dovode u dijalog elemente visoke mode sa svježinom i šarmom urbane odjeće. Strastvena opsesija konstrukcijom i tehničkom izvedbom daje njihovoj odjeći dojam suptilne ekskluzivnosti – kaže Mihaljčišin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka