Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Odjeci euro-festivala

Ukrajinci moraju platiti: Kažnjeni zbog traljavosti i cenzure pri organizaciji Eurosonga

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2017. u 15:46 2017-06-29T15:46:09+02:00

Domaćin ovogodišnjeg Eurosonga Kijev, ruskoj je predstavnici zabranio nastup uz objašnjenje da je Julija Samojlova pjevala na Krimu. Naime, ukrajinska obavještajna služba spornim je smatrala to što je Julija nastupila na Krimu 2015., godinu dana nakon ruske aneksije poluotoka, a zabranila je ulazak u zemlju svima koji su, po mišljenju Ukrajinaca ondje boravili ilegalno.

ŽENEVA - Europska radiodifuzijska unija (EBU) u četvrtak je izvijestila da će Ukrajina morati platiti visoku novčanu kaznu zbog odgode organizacije Natjecanja za pjesmu Eurovizije u svibnju u Kijevu te zbog izostanka suradnje s EBU-om u pogledu sudjelovanja ruske pjevačice.

»Zbog ovakvih poteza, pozornost javnosti bila je preusmjerena s natjecanja na druge događaje, a ugrožena je i reputacija branda Eurovizije«, stoji u priopćenju EBU-a.

»Zbog toga je upravni odbor natjecanja preporučio da se Ukrajinska državna radio-televizija kazni na odgovarajuć način, u skladu s pravilima natjecanja«, kaže se u priopćenju, no ne navodi koliku bi novčanu kaznu Ukrajina trebala platiti.

Domaćin ovogodišnjeg Eurosonga Kijev, ruskoj je predstavnici zabranio nastup uz objašnjenje da je Julija Samojlova pjevala na Krimu.

Naime, ukrajinska obavještajna služba spornim je smatrala to što je Julija nastupila na Krimu 2015., godinu dana nakon ruske aneksije poluotoka, a zabranila je ulazak u zemlju svima koji su, po mišljenju Ukrajinaca ondje boravili ilegalno. I prije službene zabrane Rusi su najavljivali da će bojkotirati natjecanje.

Rusija je prošle godine oštro prosvjedovala zbog pobjede ukrajinske predstavnice Džamale s pjesmom »1944« koja govori o Staljinovom protjerivanju Tatara s Krima.

Julija (27) je od djetinjstva vezana za invalidska kolica, a šira ju je javnost upoznala prije tri godine kad je nastupila na otvaranju Paraolmpijsikih igara u Sočiju, ali i u ruskoj verziji X Factora gdje je izvela obradu 'Molitve' Marije Šerifović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.