Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
25. veljače 2020.
Glazbene nagrade

foto Spektakl u Centru Zamet: Vojku V. čak tri Porina, Graši prvi kipići u više od 20 godina

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2019. u 22:47 2019-03-29T22:47:00+01:00

Album godine je 'Vojko' splitskog repera Vojka V., dok Petar Grašo ima pjesmu godine - hit 'Ako te pitaju'

RIJEKA U Centru Zamet održana je 26. dodjela glazbene nagrade Porin. U kategoriji broj 1 - Album godine - najboljim je proglašen Vojko, splitskog repera Vojka V. Isti je album slavio i u kategoriji albuma klupske glazbe, a Vojko V ima i najbolji videospot.

Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojio je Petar Grašo za pjesmu Ako te pitaju. Poznatom splitskom pjevaču i autoru ovo je prvi Porin u karijeri dugoj više od dvadeset godina. Dvadeset i šesta dodjela Porina za njega je bila dvostruko sretna: osvojio je i Porin za pjesmu godine - za hit Ako te pitaju, autora Vjekoslave i Tončija Huljića. Poznatom glazbenom paru ovo je prvi Porin u dugom i bogatom autorskom stažu.

Porin za najbolji album jazz glazbe pripao je nosaču zvuka Pandaland Zvjezdan Ružić Sexteta, glazbenog producenta Mire Vidovića. Matuljski jazz pijanist koji je dosad već osvojio tri Porina, slavio je i u kategoriji najbolje izvedbe jazz glazbe. U kategoriji najboljeg albuma pop glazbe slavio je TourDetour zagrebačke grupe Detour, glazbenog producenta Nenada Borgudana.

Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je Glas juga splitskog pjevača Gorana Karana, glazbenih producenata Nikše Bratoša i Nenada Šiškova.

F293VK18
Porin u Centru Zamet / Foto Vedran Karuza

Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je legendarna Josipa Lisac koja, kao i Karan, nije nazočila sinoćnjoj svečanosti.

Čast da postane dobitnikom Porina za novog izvođača godine pripala je grupi Ogenj. Nije to bio jedina nagrada koju je sinoć osvojio ovaj koprivnički folk-rock sastav. Naime, najboljim albumom etno glazbe proglašen je Domaj - upravo nosač zvuka grupe Ogenj, glazbenog producenta Ante Prgina Surke. U kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe slavio je Berislav Šipuš: Zajedno grupe u izvedbi izvođača, glazbenih producenata Vjekoslava Nježića, Dubravka Detonija i Danija Bošnjaka.

U prijenosu uživo dodijeljene su nagrade u deset kategorija, dok su dobitnici u ostalih 26 kategorija otkriveni u predprijenosu.

F293VK87
Porin u Centru Zamet 2 / Foto Vedran Karuza

U sklopu glazbeno-scenskog spektakla u režiji Marija Kovača i Tihomira Žarna, uručena su i posebna priznanja. Porin za posebna dostignuća dobio je Paolo Sfeci, dok su dobitnicima nagrade za životno djelo postali legendarni bubnjar, aranžer, skladatelj i vođa orkestra Silvije Glojnarić i legendarni dubrovački šansonijer Ibrica Jusić.

Na finalnoj svečanosti nagrade su uručivale mnoge poznate osobe iz društvenog i javnog života: Daniela i Ema Gračan, Ćiro Blažević, Petrit Ceku, Ivana Srbljan, Leonora Surian, Beti Jurković, Drago Diklić, Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja, Marina Medarić i Irena Peršić Živadinov, Irena Kregar Šegota, Vojko Obersnel, Mia Negovetić, Mia Dimšić, Damir Urban, Ivan Dečak, Elvis Stanić, Husein Hasanefendić Hus te Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca koji su sve pozvali da pomognu u prikupljanju novčanog iznosa potrebnog za liječenje djevojčice Mile Rončević. Njihovom pozivu pridružila se i Gina Victoria Damjanović iz Detoura.

F293VK56
Porin u Centru Zamet 3 / Foto Vedran Karuza

Gledatelji pred TV ekranima i posjetitelji Centra Zamet mogli su uživati u nastupima glazbenih zvijezda među kojima su bili: Antonela Doko, Neno Belan, Igor Geržina i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan, Boris Štok, Branimir Gazdik, Detour, Kensington Lima, Lana Janjanin, Marko Tolja, Massimo, Vatra, Mile Kekin, Nina Badrić, Ogenj, Parni valjak, Petar Grašo, Vojko V, Zbor Hrvatske radiotelevizije i Zvjezdan Ružić Sextet.

Izvođače je pratio porinovski orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog.

U prijenosu iz Europske prijestolnice kulture 2020. godine prikazan je i prvi službeni promotivni video koji najavljuje taj projekt.

Voditelji svečane ceremonije bili su Iva Šulentić, odjevena u kreacije kostrenskog dizajnera Jurja Zigmana, i Ivan Vukušić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.