Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. listopada 2019.
Pariški hram glazbe

Riječki pijanist Goran Filipec svira u novoj pariškoj Filharmoniji

Riječki pijanist Goran Filipec svira u novoj pariškoj Filharmoniji
Riječki pijanist Goran Filipec svira u novoj pariškoj Filharmoniji
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2015. u 8:41 2015-03-23T08:41:00+01:00

U pratnji Simfonijskog orkestra Pariškog nacionalnog konzervatorija, a pod ravnanjem Fayçala Karouija, nastupit će krajem ožujka riječki pijanist Goran Filipec

PARIZ/RIJEKA » Krajem mjeseca ožujka, u novoj pariškoj Filharmoniji, u pratnji Simfonijskog orkestra Pariškog nacionalnog konzervatorija, a pod ravnanjem Fayçala Karouija, nastupiti će riječki pijanist Goran Filipec. Na programu pod naslovom »Plesovi« biti će djela Bernsteina, Ravela te Lisztov »Totentanz«. Goran Filipec tako će se naći među brojnim uglednim glazbenicima iz čitavog svijeta, koji u prvoj godini djelovanja sudjeluju u programima najnovijeg pariškog koncertnog hrama.

  – Zgrada Filharmonije inaugurirana je u siječnju ove godine i svi najprestižniji koncertni ciklusi – do sada održavani u legendarnoj Salle Pleyel – preselili su se u novu zgradu Filharmonije koja je time postala središtem glazbenih zbivanja Pariza a i Francuske, rekao nam je Goran Filipec.

  – Sama zgrada jedinstven je arhitektonski projekt studia Jeana Nouvela, vjerovatno najpoznatijeg francuskog arhitekta današnjice koji je autor niza znamenitih arhitektonskih zdanja poput sale Walt Disney u Los Angelesu, Guggenheim muzeja u Bilbaoa ili Fondacije Luis Vuiton smještene u Bulonjskoj šumi u Parizu. Brigitte Métra je u svojstvu pridruženog arhitekta radila na projektu koncertne sale, a Marshall Day Acousticsu povjerena je akustika dvorane.

  Nova Filharmonija smještena je u 19 okrugu Pariza u Parc de la Villette te su joj u sastav pripojene ranije postojeće sale Cité de la Musique, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se i Pariški nacionalni konzervatorij glazbe i plesa, napominje izvrsni riječki pijanist Goran Filipec, ponosan što će nastupiti u Filharmoniji izvodeći Liszta.

  Kako se aktivnosti u svijetu glazbe isprepliću govori i podatak da će Goran Filipec – 11. travnja – nastupiti na sceni Mariinskog teatra u Petrogradu, a Mariinsky teatar će pak sa svojim orkestrom, pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva, gostovati 25. ožujka u Filharmoniji u Parizu.

  Od otvorenja pariška Filharmonija ugostila je niz vrhunskih svjetskih orkestara i solista te je postala rezidencijom Orchestre de Paris. Najavljena sezona za 2015. godinu donosi mnogo vrhunskih glazbenih doživljaja u kojima će imati prilike uživati pariška publika, a i mnogobrojni posjetitelji iz raznih zemalja svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.