Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Novi uspjeh

"Srbenka" – prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u

"Srbenka" – prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u
"Srbenka" – prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2019. u 14:20 2019-05-27T14:20:48+02:00

RIJEKA - Višestruko nagrađivani dokumentani film »Srbenka« Nebojše Slijepčevića u produkciji Restarta od 20. lipnja može se pogledati na programu HBO-a, javili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra, odnosno HAVC-a.

– Razgovori s HBO-om traju već dulje vrijeme, prvi kontakt uspostavljen je još prije dvije godine. Za mene osobno HBO je trenutno najbitnija svjetska produkcijska kuća. Na HBO-u cijene autorski dokumentarni film, i ne bježe od zahtjevnih tema. Srećom, ljubav se pokazala uzajamnom, i sretni smo i ponosni da će »Srbenka« svoju TV premijeru imati upravo na tom kanalu. Što se mene tiče – bolje ne može.

Koliko znam, »Srbenka« je prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u, i nadam se da smo probili led i za ostale domaće autore.

S obzirom na kvalitetu dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, vjerujem da nećemo dugo biti usamljeni u njihovom katalogu. No nadam se da će film biti prikazan i na HTV-u.
Ponudili smo ga na natječaju za otkup, i očekujemo pozitivan odgovor. U međuvremenu Srbenka nastavlja putovati po festivalima. U narednim mjesecima čeka nas mala regionalna turneja, imat ćemo crnogorsku, makedonsku i kosovsku premijeru, ali film putuje i na dalje destinacije, na Thailand, u Argentinu, Litvu..., rekao je tim povodom redatelj Nebojša Slijepčević.

Dokumentarni film »Srbenka« prati pripreme i probe za predstavu »Aleksandra Zec«, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Svjetsku premijeru doživjela je na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku 2018. godine. Filmu je, nakon premijere u Nyonu, na Filmskom festivalu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance. Osim toga, »Srbenka« je proglašena najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Nedavno je nagrađena i na festivalima u Linzu i Varšavi. (D. Ba.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.