Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Cigani lete u nebo

Smrt "berača željeza": Umro Nazif Mujić, Tanovićev filmski junak i dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2018. u 18:28 2018-02-18T18:28:00+01:00

"Njegova obitelj je u teškom imovnom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan", kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.

SARAJEVO - Nazif Mujić, glavni glumac u filmu "Epizoda u životu berača željeza" koji je za tu ulogu na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebreni mevjed, umro je u nedjelju u mjestu Svatovac kod Lukavca u sjeveroističnoj Bosni gdje je i živio u romskom naselju, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Mehmed Mujić, član šire obitelji, ujedno zastupnik u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH, potvrdio je da je njegov rođak kojega je na kratko proslavila uloga u filmu što ga je režirao oskarovac Danis Tanović umro prirodnom smrću.

"Njegova obitelj je u teškom imovnom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan", kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.

"Epizoda u životu berača željeza" potresna je priča nastala na istinskoj drami koju je proživjela obitelj Nazifa Mujića kada se njegova supruga suočila s nerješivim problemima zbog komplikacija u trudnoći kada nije mogla dobiti liječničku pomoć jer nema zdravstveno osiguranje.

Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću.

Mujiću je kratkorajna filmska slava djelomice popravila život. Nakon nagrade na Berlinaleu dobio je i posao u komunalnom poduzeću u Tuzli no nedugo nakon toga i on i njegova obitelj pokušali su pronaći sreću u Njemačkoj gdje su zatražili azil.

Taj zahtjev im je odbijen pa su deportirani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrenog medvjeda kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.