Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. travnja 2019.
Počelo snimanje

Jelena Perčin i Vladimir Tintor u prvom hrvatskom YouTube filmu

Jelena Perčin i Vladimir Tintor
Jelena Perčin i Vladimir Tintor
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2012. u 12:23 2012-04-25T12:23:12+02:00

Želimo biti dio povijesti hrvatskog filma, jer to zaista jest prvi hrvatski YouTube film. Film je to s ljubavnom tematikom, urban, dinamičan, rađen da bude razumljiv cijelom svijetu, ističe jedan od scenarista Alen Matušin

I mi YouTube film imamo! Preciznije, samo što ga nismo dobili s obzirom na to da je pred koji dan počelo snimanje prvog hrvatskog Youtube filma »Priprema« s Jelenom Perčin i Vladimirom Tintorom u glavnim ulogama. Riječ o nezavisnoj produkciji koja se sukladno svjetskom filmskom trendu, koji je inaugurirao veliki filmski redatelj Ridley Scott, želi poslužiti YouTubeom kao jednim od kanala distribucije. Stoga je i tema filma univerzalna, svima razumljiva. Urbana je to ljubavna priča u kojoj je Jelena Perčin ona femme fatale, a Vladimir Tintor mladi činovnik čije srce osvaja. On joj se želi približiti na osobit način, a hoće li mu to i uspjeti, gledatelji će, kažu autori filma, saznati kroz niz komičnih, ljubavnih, tragičnih i prije svega realnih situacija. Konačni cilj filma je pokušati odgovoriti na pitanje živi li suvremeni čovjek otuđen u svijetu ili ipak postoji nada za ostvarivanje istinskih osjećaja i sreće. 

   Dio povijesti

Scenarij potpisuju Miro Škugor i Alen Matušin, režije se prihvatio Saša Dodik, snimatelj je Jerko Ban, u filmu će se koristiti glazba i fotomaterijali Gorana Bareta i Majki. Kako nam reče Matušin, snima se i dan i noć ne bi li se ostvarilo planirano i snimanje završilo ovaj vikend. A čitava priča počinje tamo negdje oko Božića. Dva filomofila radila su na jednom drugom projektu, kad je Škugor Matušinu donio osnovne skice budućeg scenarija. 

    – Razradili smo likove, mislili u početku snimati amaterski film, no onda smo došli u kontakt s Jelenom i Vladimirom kojima se svidio scenarij, prisjeća se Matušin. 

    Predprodukcija je trajala nekih mjesec dana, pri čemu ususret ekipi izalazi i Filozofski fakultete Družbe Isusove gdje se film snima. Cjelokupna ekipa filma radi vodeći se čistim entuzijazmom. 

    – Valjda svi želimo biti dio povijesti hrvatskog filma, jer to zaista jest prvi hrvatski YouTube film, kazuje Matušin.   

 Za cijeli svijet

Razloge za ulazak u ovakvu avanturu ne bi, međutim, valjalo tražiti samo u želji da se bude prvi. Baš naprotiv. 

    – Nama je bitno da ljudi film gledaju. Jer hrvatski filmovi se ne gledaju ni u nas, a još manje se gledaju u svijetu gdje ih nitko ne razumije. Hrvatski filmovi su uglavnom socijalne tematike i ne razumije ih nitko izvan regije. Ovo je, međutim, film s ljubavnom tematikom, urban, dinamičan, rađen da bude razumljiv cijelom svijetu, ističe Matušin. 

    Zašto se u nas filmaši najradije love socijalne tematike, pa su im, kakao veli Matušin, filmovi jedno pola sata duži nego je potreba, zašto radije silom rastežu film u dugometražni nego što snimaju kratkometražne za koje imaju dobar scenarij, pitanja su za dužu polemiku. Ono bitno je da ova ekipa snima drugačiji film. Završetak snimanja planiran je, kako rekosmo, za kraj travnja, a premijera bi trebala biti u drugoj polovini svibnja, kada kratki igrani film nakon postavljanja na internet kreće u službenu konkurenciju filmskih festivala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš