Ribarnica

Završio jazz festival u Vrbniku: Spontane međuigre i riskantne ekstravagancije

Davor Hrvoj

Osebujan koncept – Astrid Kuljanić, Anne Boccato i Artemisz Polonyi / foto D. HRVOJ

Osebujan koncept – Astrid Kuljanić, Anne Boccato i Artemisz Polonyi / foto D. HRVOJ

Gitarist Bruno Mičetić predstavio je svoj novi sastav s bas gitaristom Mladenom Barakovićem i talijanskim bubnjarem Jacopom Zanetteom



 Nastupom Asaran Earth trija u Vrbniku je zaključen Ribarnica Jazz Fair koji je u organizaciji i pod pokroviteljstvom Konobe Nada, Turističke zajednice Vrbnika i Općine Vrbnik održan od 6. do 13. kolovoza na terasi ispred vidikovca Ribarnica i restorana Nada u Vrbniku. Umjetnički ravnatelj festivala, riječki bubnjar Tonči Grabušić, koji je ujedno utemeljitelj jazz koncerata u Vrbniku, prednost je dao glazbenicima kvarnerskoga kruga. Među ostalima, u prvom dijelu nastupili su Darko Jurković, damjans – GIIPUJA, VR trio (Vedran i Zvjezdan Ružić i Tonči Grabušić) te Latin to go’ (Zvjezdan i Vedran Ružić, Branimir Gazdik i Boris Popov). Završnica je također pripala Riječanima: 12. je kolovoza nastupio Bruno Mičetić trio, a dan kasnije Asaran Earth trio s Astrid Kuljanić.


Gitarist Bruno Mičetić predstavio je svoj novi sastav s bas gitaristom Mladenom Barakovićem i talijanskim bubnjarem Jacopom Zanetteom. Budući da ih je okupio tek za ovaj nastup, doimali su se kao da sviraju na nekom jam sessionu, ali takvom na kojem publiku oduševljavaju neobaveznim, ad hock izvedbama s puno spontanih međuigri. Utjecalo je to i na repertoar. Pristupom mainstream jazza izvodili su svim jazzistima znane standarde, među ostalima »Blue Bossa«, »Lover Man«, »There Will Never Be Another You«, »Autumn Leaves«, »I Remember April« i druge. Mičetić je oduševio čistim tonom gitare i lijepim solima sa zanimljivim zamislima i logičnom slijedom misli.


Asaran Earth trio čine tri pjevačice koje su se upoznale i suradnju započele u New Yorku: Riječanka Astrid Kuljanić, Brazilka Anne Boccato i Mađarica Artemisz Polonyi. U jednoj izvedbi pridružio im se američki basist Mat Muntz, ovom prigodom svirajući ukulele bas.




Iako sve tri dolaze iz jazz miljea, u ovom kontekstu posvećene su world musicu – izvode uglavnom narodne ili pjesme karakteristične za zemlje iz kojih dolaze, ali i one u kojoj žive (SAD-u), te drugih, primjerice Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije. Publiku su osobito zaintrigirale obrade pjesama koje potječu s otoka Cresa s kojeg dolazi Kuljanić: »Divojčica rožica« i »Anica se materi molila«.


No, one su osmislile vlastiti način obrade svih tih djela, ponekad ih spajajući nekoliko u jednu. Čak i kad pjevaju jazz standard »Bye, Bye Blackbird« one ga prilagođavaju svojem osebujnom i ekstravagantnom istupu. U tim eksperimentima idu tako daleko da su na licu mjesta odabrale skladbe bez prethodnog dogovora, svaka jednu, te su ih razvijale i spojile u istu. Rizik je velik, ali kad uspije, kao što je bio slučaj na koncertu u Vrbniku, radost je zagarantirana među izvođačima i u publici.


Tim koncertom Ribarnica Jazz Fair priveden je kraju, ali pojedinačni se koncerti na terasi ispred konobe Nada u Vrbniku nastavljaju sve do početka rujna.