Stvaralaštvo

“Umjetnik na odmoru”: Gost Poreča je ugledni začetnik pokreta Fluxus Philip Corner

Elio Velan

Philip Corner s kontrabasom na porečkoj plaži  / foto Glas Istre

Philip Corner s kontrabasom na porečkoj plaži / foto Glas Istre

Corner je boravak u Poreču obilježio performansom kojim odaje počast svom dugogodišnjem prijatelju Benu Pattersonu, umjetniku koji je preminuo u lipnju ove godine, a prije tri godine također je gostovao u Poreču



 Ugledni američki umjetnik Philip Corner, jedan od začetnika pokreta Fluxus, proveo je tjedan dana u Poreču u sklopu projekta »Umjetniknaodmoru« u Valamaru. Boravak je obilježio performansom kojim odaje počast svom dugogodišnjem prijatelju Benjaminu Pattersonu, jednom od istaknutijih predstavnika Fluxusa, koji je preminuo u lipnju ove godine, a prije tri godine također je bio sudionik projekta »Umjetniknaodmoru« u Valamaru.


Koristeći jedan od Pattersonovih prepoznatljivih elemenata – kontrabas – Corner je zajedno sa svojom suprugom Phoebe Neville izveo niz akcija i zvukova, a perfomans je kulminirao podizanjem i razbijanjem kontrabasa o stijenu porečke obale, odakle su ga gurnuli u more.


Snimka perfomansa, kao i fluksusovski objekti – razbijeni kontrabas i pokrov – bit će, uz radove ostalih sudionika projekta, izloženi na tradicionalnoj izložbi »Umjetniknaodmoru« u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u studenome ove godine. Zagrebačka publika tada će moći vidjeti i prošireno izdanje retrospektivne izložbe češkog umjetnika Jiríja Valocha, koju je u porečkoj galeriji Zuccato u tri tjedna vidjelo više od dvije tisuće posjetitelja.




Umjetničko stvaralaštvo Philipa Cornera istražuje nenamjerne zvukove, slučajna događanja, minimalizam i nezapadnjačke instrumente. Njegovi su radovi nalaze u najznačajnijim svjetskim muzejima i kolekcijama, među kojima je i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje se nalazi rad »Fluxus Bed«. Corner je jedan od osnivača tog pokreta, mreže umjetnika i skladatelja koja se javlja u ranim 60-ima prošlog stoljeća, s temeljima u eksperimentalnoj glazbi i propitivanju pojma umjetnosti.


»Umjetniknaodmoru« projekt je rezidencije umjetnika koji se organizira u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom »Marinko Sudac«. Cilj je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde kroz gostovanje međunarodno priznatih avangardnih umjetnika koji po tjedan dana borave u ekskluzivnim Valamarovim objektima. U pet godina u projektu je sudjelovalo više od 50 važnih svjetskih umjetnika, promovirajući Poreč i Hrvatsku.