Festival Zoom

Predstava “My Stories, Your Emails”: Opet golotinja provocira

Kim Cuculić

U izvedbenom smislu, »My Stories, Your Emails« kombinira stand-up, live-art i komediju lika. Predstava se odvija i u interakciji s publikom, kojoj se performerica odmah na početku obratila pitanjem: »Tko je došao pogledati predstavu zato što je pervertit?« Javio se jedan muškarac



U sklopu festivala »Zoom« u organizaciji Drugog mora u Filodrammatici je gostovala predstava »My Stories, Your Emails« britanske performerice Ursule Martinez. Prethodne izvedbe bile su rasprodane diljem svijeta, uključujući i one u Barbicanu u Londonu, Sydneyskoj operi, Brighton International Festivalu, La Fondation Cartier u Parizu i drugdje. U ovoj predstavi Martinez se referira na snimku svoje striptiz točke »Hanky Panky« izvedene 2006. godine. Oponašajući elemente striptiza, Ursula Martinez na humorno-kritički način komentira izlaganje i korištenje ženskih tijela u takvim točkama, propitujući seksualnost i erotiku, istodobno snimajući reakcije publike.


Performans je izveden na pozornici, no njegova snimka objavljena je na internetu bez dopuštenja umjetnice. Videoisječak je vrlo brzo postao viralan, a Ursula Martinez je bila preplavljena e-poštom fanova i obožavatelja iz cijelog svijeta, što ju je inspiriralo na osmišljavanje predstave »My Stories, Your Emails«.


Kao što sugerira naslov, u prvom dijelu predstave Martinez pripovijeda prave priče i iskustva iz vlastitog života – prisjeća se anegdota iz djetinjstva i mladosti, odnosa s roditeljima, odrastanja u englesko-španjolskoj obitelji, svojih ljubavnih veza… Njeno izlaganje začinjeno je humorom i duhovitim dosjetkama, a na taj način gledatelji upoznaju »stvarnu« Ursulu Martinez.




U drugom dijelu predstave ona, uz pomoć videoprojekcija, prenosi neke neželjene e-poruke potpunih stranaca. Riječ je većinom o raznim muškarcima, koji na taj način izražavaju svoje seksualne maštarije, nude umjetnici brak, izražavaju divljenje njenoj hrabrosti što je javno razgolitila svoje tijelo ili se hvale svojim seksualnim potencijalima. Suprotstavljajući Martinezine istinite priče fantazijama koje su izrazili njezini obožavatelji, »My Stories, Your Emails« ističe razlike između stvarne osobe i ikonizirane javne persone. Predstava također propituje što se događa s umjetnikovim radom kad se stavlja u pogrešan kontekst i postaje dostupan svima koji imaju pristup internetu. Sve to prožeto je humorom i ironijom, ali se istodobno osjeća gorak okus u ustima zbog današnjeg svijeta u kojemu je ljudski život postao virtualan – otuđen i lišen prave intimnosti i bliskosti.


U izvedbenom smislu, »My Stories, Your Emails« kombinira stand-up, live-art i komediju lika. Predstava u režiji Marka Whitelawa djelomično se odvija i u interakciji s publikom, kojoj se Ursula Martinez odmah na početku obratila pitanjem: »Tko je došao pogledati predstavu zato što je pervertit?« Javio se samo jedan muškarac iz gledališta, što je znakovito. Martinez je obećala publici da će se i ovaj put razodjenuti, što je i učinila na kraju performansa. S obzirom na izložbu Toma Gotovca u MMSU-u i prateći performans Milo Moiré, jedan gledatelj zaključio je da je ova sezona u Rijeci u znaku golotinje. Kako god bilo, izgleda da gola tijela još uvijek neke provociraju i izazivaju pažnju.