Edukativna radionica

Poznati dizajner Max Kisman u Rijeci

P. N.

Da bi se složena informacija jasno prezentirala, ona se mora razložiti na esencijalne dijelove – kaže dizajner



RIJEKA U Rijeci će od 19. do 21. ožujka boraviti međunarodno afirmirani nizozemski dizajner Max Kisman koji će održati edukativnu radionica pod nazivom »The complexity of simplicity«.


Radionica za 25 do 30 polaznika održat će se u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a Kisman će prezentirati vlastiti radni koncept te objasniti način na koji se jasnim i jednostavnim idejama dolazi do čvrstih i moćnih vizualnih poruka – najavljuju organizatori – marketing agencija »Kreativ Media Grupa«, pod pokroviteljstvom Odjela za kulturu Grada Rijeke.


Posljednjeg dana boravka u Rijeci – 21. ožujka – Kisman će u Gradskoj vijećnici održati predavanje za javnost s početkom u 11 sati.





Max Kisman je međunarono afirmirani dizajner, poduzetnik i predavač koji drži predavanja i kreativne radionice diljem svijeta. Glavni je grafički dizajner za nacionalnu nizozemsku televizijsku kuću VPRO TV; umjetnički je direktor Wired TV-a u San Franciscu; dobitnik brojnih nizozemskih nagrada za televizijsku grafiku; predavač na Akademijama u Amsterdamu, Maastrichtu i San Fanciscu; osnivač nizozemskoga časopisa za tipografiju i umjetnost »TIP/Typografisch Papier« te vlasnik dizajnerskog studija »Kismanstudio« u Amsterdamu.



Prema njegovim riječima, najvažnija ideja koju želi iskomunicirati sa publikom prilikom boravka u Rijeci je važna mentalna procjena svakog dizajnera da ima dobar uvid u vlastite kvalitete, ali i ograničenja.


– Proces dizajna vrlo često ovisi o različitim vanjskim utjecajima, a spoznaja o vlastitim sposobnostima omogućuje nam da u tom procesu izvučemo maksimalno iz nas samih.


Koncept radionice »The Complexity of Simplicity« postao je ujedno i Kismanova radna metoda.


– Da bi se složena informacija jasno prezentirala, ona se mora razložiti na esencijalne dijelove. To zahtijeva pažljivu analizu, a u mnogim slučajevima kompleksnost se može »razbistriti« oštrim kontrastima.


Oni također stvaraju vizualnu napetost u kompoziciji. Tada, kad vizualizirate oprečne vrijednosti, možete stvoriti red – kaže dizajner.


Kinsman danas radi na novim projektima.


– Digitalni mediji me fasciniraju, daju mi mogućnost da istražim potpuno drugačije aspekte moje profesije. iPhone apps, digitalne publikacije i magazini moji su aktualni zadaci u kojima dosta eksperimentiram i o kojima puno učim – kaže Kisman.