Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Priznanje kritičara i teatrologa

Igor Mrduljaš dobitnik »Demetrove« nagrade za životno djelo

Igor Mrduljaš / Foto Arhiv NL
Igor Mrduljaš / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2013. u 20:48 2013-06-12T20:48:19+02:00

ZAGREB Kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš ovogodišnji je dobitnik »Demetrove« nagrade za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Tako je odlučilo povjerenstvo u sastavu Boris Senker, Sanja Nikčević i Boris B. Hrovat. Kako piše u obrazloženju nagrade, Mrduljaš je u našem kulturnom i javnom životu djelatan više od četiri i pol desetljeća – od 1968., kad je objavio prve osvrte na kazališne predstave u studentskom tisku, odnosno od 1967. godine, kad je osnovao te do 1969. i vodio Studentsku eksperimentalnu kazališnu scenu u Rijeci. 

Rođen 1945. u Splitu, mladost je proveo u Rijeci, gdje se i školovao, potom boravio u Varaždinu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Bio je, između ostaloga, voditelj promidžbe i urednik kazališnih izdanja današnjega Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, dramaturg i, kraće vrijeme, vršitelj dužnosti ravnatelja Zagrebačkoga kazališta mladih, a od 2001. do umirovljenja 2012. pomoćnik ravnatelja Zagrebačkoga kazališta lutaka. U devedesetim je godinama obnašao razne dužnosti u ministarstvima i uredima Vlade Republike Hrvatske. 

Usporedno s tim poslovima neprekidno je pisao kritike, feljtone i eseje za niz hrvatskih dnevnih i tjednih listova, časopisa i drugih publikacija, od kojih je nekima bio i urednikom, te prilozima surađivao i u radijskim emisijama o kazalištu. Objavljivao je tako u »Telegramu«, uređivao kazališnu rubriku »Riječke revije« i »Kamova«, priređivao izdanja riječkoga i varaždinskog kazališta te Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a za Međunarodnu slavističku školu priredio je i nekoliko mini-monografija u nizu »Građa za portret glumca«. Od 1997. do 2006. bio je glavni urednik revije za lutkarstvo »LuKa«, kojoj je nakladnik Zagrebačko kazalište lutaka. 

Kao član uredništva kazališnoga časopisa »Prolog« od 1975. i istoimene biblioteke od njezina utemeljenja 1977. godine te od 1984. suurednik, s Vjeranom Zuppom, prvih brojeva »Novoga Prologa« znatno je pridonio podizanju kulture našega pisanja o kazalištu i za kazalište na višu razinu. K tomu je, od 1979. do 1991. bio izvršni urednik Teatrologijske biblioteke Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, u kojoj je objavljeno više od trideset stručnih i znanstvenih knjiga. Tajnikom Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa bio je od 1976. do 1993., a njegovim predsjednikom od 2005. do 2011.  

Protekla četiri i pol desetljeća svojega života Igor Mrduljaš proveo je, dakle, u hrvatskom glumištu i uz njega, ponad svega kao njegov kritičar, kroničar i povjesničar, ali i kao postojani zagovornik nacionalnoga dramskog repertoara, o čemu svjedoče dva izdanja njegova »Dramskog vodiča« iz 1984. i 1997. te »Izbor iz hrvatske dramatike XX. stoljeća«, objavljen na hrvatskom godine 1978., a na engleskom 1979. 

Mrduljaš je autor monografija o Dubravku Dujšinu i Relji Bašiću. Objavio je i knjige »Zagrebački kabaret«, »O hrvatskome glumištu«, »Glumište u stupcu« i druge. Posljednjih dvadesetak godina stalni je kazališni kolumnist »Hrvatskoga slova«. »Demetrova« nagrada bit će uručena Igoru Mrduljašu u četvrtak, 13. lipnja, u 13 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a u sklopu Izborne skupštine HDKKT-a. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.