29. EFA

Dodijeljene europske filmske nagrade: Film “Toni Erdman” apsolutni pobjednik

Stjepan Hundić

Ovogodišnji favorit, film Maren Ade potukao je konkurenciju u glavnim kategorijama – nagrađen je i za scenarij, režiju te mušku i žensku glavnu ulogu



WROCLAW »Europa je naša budućnost, ali plaše nas aktualni događaji u našem europskom domu« – izjavio je samom otvaranju 29. dodjele Europskih filmskih nagrada gradonačelnik Wroclawa Rafal Dutkiewicz pa nastavio: »Razne nacionalističke i desničarske snage nadvile su se nad Europom i naša je dužnost i obaveza da ih se riješimo poput smrdljivog znoja. Europo istuširaj se!«


Mike Downey, zamjenik predsjedavajuće Agnieszke Holland u Europskoj filmskoj akademiji i irski producent koji je u Hrvatskoj postao domaće ime, odmah nakon gradonačelnika Wroclawa – Europske prijestolnice kulture ove godine i domaćina ovogodišnje dodjele EFA – u istom je političkom tonu dodao: »Brexit je katastrofa koja nam se dogodila, katastrofa koja je velika pogreška, ispričavam se u ime mojih sugrađana. Na moju sreću imam i irski pasoš!«


Političke poruke


Prije samog početka tv prijenosa na pozornici je razvijena velika zastava Europske unije, Agnieszka Holland se u crnohumornom skeču »javila« iz Ovalnog ureda »koji je okupirala«, riječima »Žao mi je što nisam večeras s vama ali imam važnijeg posla – mrak se nadvija nad svijetom iz Bijele kuće i moramo glasno progovoriti kroz našu umjetnost za dobrobit svih nas. Učinimo to!«




Trosatna ceremonija dodjele 29. Europskih filmskih nagrada čitave je večeri bila prošarana teškim i ozbiljnim političkim porukama, što ne čudi s obzirom da aktualne događaje u Europi i svijetu.


U politički obojenu večer uklopile se i neke od nagrada. Tako je nagradu za najbolji kratki film osvojio »9 dana – s mojeg prozora u Alepu«, nizozemsko-sirijska koprodukcija i 13 minutni ratni portret užasa koji se tri godine događa u Siriji i Alepu; a najboljim dokumentarcem proglašen je talijanski »Fuocoammare« (Vatra na moru) redatelja Gianfranca Rosija koji nastavlja skupljati nagrade za svoj angažirani film koji govori o izbjegličkoj i humanitoranoj katastrofi.– Upravo danas UN slavi ljudska prava dok živimo u netolerantnom svijetu punom nepravde i tragedije. Moj film je krik koji moli za pomoć onima koji spašavaju gole živote. Učinimo nešto! – rekao je Rosi.

A u vrtlogu političkih izjava našla se i Hrvatska koju je u negativnom kontekstu spomenula nizozemska producentica Leontine Petit primajući Europsku koprodukcijsku nagradu za najboljeg producenta koju dodjeljuje Eurimages. »Godine 2013. koproducirala sam film »Full Contact« koji potpisuje nizozemski redatelj David Verbeek, glume francuski glumci, a film je nastao u suradnji nizozemsko-hrvatske produkcije i filmske ekipe. Danas, tri godina kasnije, hrvatski koproducent (Nukleus film) je optužen za antihrvatsku propagandu i uvučen je u vrlo bizarnu političku i pravnu situaciju s desničarskim političkim moćnicima u Hrvatskoj, otežan mu je rad i uskraćena su mu financijska sredstva za projekte« – izjavila je, preuzimajući nagradu, nizozemska producentica.


Prva dobitnica


Hrvatsku kinematografiju u Wroclawu predstavljao je Matanićev »Zvizdan« koji je bio nominiran u kategoriji »Nagrada publike« (nagradu je osvojila poljska drama »Tijelo« Malgorzate Szumowske).


Više od tri tisuće članova Europske filmske akademije svojim je glasovima odlučilo da veliki pobjednik večeri bude njemačka komedija »Toni Erdmann« u režiji Maren Ade, potvrdivši svih pet nominacija u najvažnijim kategorijama! Pored nagrade za najbolji europski film 2016. godine Maren Ade proglašena je najboljom redateljicom i scenaristom; nagrada za najboljeg glumca završila je u rukama Austrijanca Petera Simonischeka za razigranu ulogu ekscentričnog oca, dok je najboljom glumicom proglašena Sandra Hüller za uloge njegove kćeri koja posao stavlja ispred obitelji.


– Film je posveta mom ocu, a hvala timu koji je radio, neki od njih posvetili su ovom projektu godine rada. Posebno hvala glumcima koji su na svojim plećima iznijeli film pa sam i ja ispala dobra redateljica – rekla je Maren Ade. Zanimljivo je i gotovo nevjerojatno da je ona prva žena u 29 godina dugoj povijesti dodjeljivanja Europske filmske nagrade koja je osvojila nagradu za najboljeg redatelja.


Počast velikanima


Najbolji animirani film je švicarsko-francuska koprodukcija »Moj život kao tikvica« (Ma vie de courgette) koju potpisuje Claude Barras, dok je najboljom komedijom proglašen film »Čovjek koji se zove Ove« u švedsko-norveškoj koprodukciji i režiji Hannesa Holma.


Europska filmska akademija prisjetila se i nedavno preminulog poljskog redatelja i velikana europskog i svjetskog filma Andrzeja Wajde dodijelivši mu Počasnu nagradu za životno djelo. »Wajda nam večeras silno nedostaje. Bio je poput oca svima nama« – izjavio je predsjednik EFA redatelj Wim Wenders.


Pierce Brosnan dobitnik je nagrade »European Achievement in World Cinema«. »Duboko sam počašćen, ovo je nagrada koja ima najviše smisla u mom životu« – rekao je popularni europski i holivudski glumac. »Počeo sam u Londonu na kazališnim daskama, ali već sa 17 godina shvatio sam da želim biti filmski glumac, otišao sam 1982. u Ameriku i tako je počelo – prva velika stvar u mojoj karijeri bila je uloga Jamesa Bonda, a onda je slijedilo sve drugo i traje do danas.


Mladim glumcima i umjetnicima poručujem da vjeruju u sebe i rezultat će doći« – rekao je Brosnan. Francuski scenarist Jean Claude Carrier dobitnik je Nagrade za životno djelo. »Hvala svim redateljima koji su radili sa mnom, scenarij je ništa bez redatelja, kao leptir mašna bez vrata« – izjavio je duhovito i slikovito francuski veteran dodavši da je scenarij tek prva vizija filma, ali to nije film, poput gusjenice koja tek treba postati leptir.