Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Uredbom Vlade

Arheološki muzej u Osijeku pripojen Muzeju Slavonije

Arheološki muzej u Osijeku / Foto Davor Kibel / Glas Slavonije
Arheološki muzej u Osijeku / Foto Davor Kibel / Glas Slavonije
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2012. u 17:43 2012-03-30T17:43:45+02:00

U adaptaciju i uređenje prostora u osječkoj Tvrđi država je od 2007. uložila 60 milijuna kuna

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici donijela uredbu o pripajanju Arheološkog muzeja u Osijeku Muzeju Slavonije Osijek, čime Arheološki muzej prestaje s radom, a Muzej Slavonije preuzima sve nekretnine, imovina, djelatnici, prava i obveze Arheološkog muzeja.

 Ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek Zvonko Bojčić je za Hinu rekao da se moglo ići na pripajanje Muzeju Slavonije kojim bi Arheološki muzej zadržao pravni status, ali ne i na »ukidanje budući da je prostor cijele istočne Hrvatske bogato arheološko nalazište«.  Osječki Arheološki muzej »itekako je potreban«, s obzirom na to da se više od 50 posto fundusa svih slavonskih muzeja odnosi na arheologiju, dodao je. Kada je 2007. otvoren, muzej nije imao svoj fundus. »U međuvremenu smo uspjeli skupiti i napraviti prvi stalni postav srednjeg vijeka, potom prapovijesti, a ove godine planirali smo postaviti stalni postav antike«, dodao je Bojčić. Bojčić je podsjetio da svi veći gradovi, Zagreb, Dubrovnik, Pula, Zadar imaju arheološke muzeje, a Split čak dva.

Arheološki muzej otvoren je 16. studenoga 2007. godine u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, na prostoru od oko 3200 četvornih metara u dvije susjedne zgrade – zgradi Glavne straže na Trgu Svetoga Trojstva i tzv. kući Brožan na Trgu Jurja Križanića. U adaptaciju prostora i uređenje Arheološkog muzeja država je uložila oko 60 milijuna kuna.

U obrazloženju uredbe o pripajanju Arheološkog muzeja Osijek Muzeju Slavonije Vlada navodi da je ona donesena radi povećanja stručnih kapaciteta u obavljanju muzejske djelatnosti i kvalitete zaštite i očuvanja kulturnih dobara na području djelovanja Muzeja, te postizanja uštede u tekućem poslovanju. Ističe se da je Muzej Slavonije u Osijeku osnovan 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, te kao najstariji i najveći kompleksni muzej u Republici Hrvatskoj od 1994. godine uživa status nacionalnog muzeja i prihode osigurava iz državnog proračuna Republike Hrvatske, vlastitih prihoda, proračuna Grada Osijeka, Županije Osječko-baranjske i drugih izvora. Djelatnost Arheološkog muzeja nastavit će se obavljati u okviru Muzeja Slavonije u Osijeku čime će se osnažiti stručni kadar i poboljšati uvjeti rada zaposlenika. U stalnom postavu Arheološkog muzeja dominira građa posuđena iz Muzeja Slavonije u Osijeku, dodaje se u obrazloženju.

Muzej Slavonije u prošloj je godini intenzivirao inventarizaciju muzejske građe te je proširenjem radnog vremena za posjetitelje i dinamikom izložbenih i drugih aktivnosti povećao broj posjetitelja na više od 17.000. Pripajanjem ovih dviju kompatibilnih državnih muzejskih ustanova povećat će se kvaliteta rada i djelovanja muzejske struke, navodi se u obrazloženju uredbe.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek Zvonko Bojčić i ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek Grgur Marko Ivanković u roku od 30 dana moraju pripajanje upisati u sudski registar, čime Arheološki muzej prestaje s radom, a sva prava, obveze, nekretnine i 10 zaposlenika preuzima Muzej Slavonije. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.