Ministarstvo kulture

Objavljena imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor; Jedan od dobitnika odbio nagradu

Hina

Rade Šerbedžija / Foto: V. KARUZA

Rade Šerbedžija / Foto: V. KARUZA



Ministarstvo kulture objavilo je u utorak imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koja se za najbolja umjetnička ostvarenja dodjeljuje u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.


Dobitnici nagrada za životno djelo su Dunja Vejzović za područje glazbe, Marija Sekelez za područje kazališne umjetnosti, Nevenka Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, Rade Šerbedžija za područje filmske umjetnosti i Branko Silađin za arhitekturu i urbanizam.


Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću, ali ju dobitnik nije prihvatio te mu ona neće biti uručena, priopćilo je Ministarstvo.




Godišnja nagrada za područje glazbe dodijeljena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih …aeterna… za vokalni ansambl.


Ludwig Bauer dobitnik je godišnje nagrade za književnost za roman »Muškarac u žutom kaputu«.


Godišnja nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti bit će uručena Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji.


Nebojši Slijepčeviću dodijeljena je godišnja nagrada za filmsku umjetnost da dokumentarni film »Srbenka«.


Dobitnici godišnje nagrade za arhitekturu i urbanizam su Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta – arhitektonski studio), za zgradu Vinarije u Kutjevu.Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade »Vladimir Nazor» na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja donio je Odbor Nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja, a svečana dodjela Nagrade »Vladimir Nazor« održat će se u utorak, 18. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu.