Nacionalni park slavi obljetnice

Legendarni Sir David Attenborough dolazi na prvi Plitvice Film Festival

Danijela Bauk

Sir David Attenborough / Foto Robert HOLLINGWORTH

Sir David Attenborough / Foto Robert HOLLINGWORTH

Sir David Attenborough dolazi na Plitvice radi snimanja novog BBC-jeva projekta koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala. Bit će prikazan i »Led u plamenu« Leilae Conners koji je producirao DiCaprio, a u kojem se pojavljuje Staša Puškarić



RIJEKA Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.


Povodom tih važnih datuma, u slavljeničkom duhu Nacionalni park pokreće Plitvice Film Festival čije će se prvo izdanje održati u kampu Korana od četvrtka 19. do nedjelje 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje, te zanimljivim glazbenim programom.


– Nikad kao do sad kad se upalio crveni alarm za očuvanje našega jedinog planeta, nije bilo potrebno iznova isticati bogatstvo i ljepotu prirode i upozoravati na važnost njena očuvanja. Nadamo se da ćemo ovim festivalom potaći ekološku svijest i akcije i doprinijeti tomu da i Plitvička jezera u svojoj ljepoti proslave još mnoge »okrugle« godišnjice poput ove, poručuju organizatori. Kroz četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa prvog Plitvice Film Festivala jedna od važnijih aktivnosti festivala bit će uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga je osmišljen filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite.


Scena iz dokumentarca »Led u plamenu« / Foto PRESS


Scena iz dokumentarca »Led u plamenu« / Foto PRESS





Dolazak legende


U filmskom programu koji broji 20 filmova, bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta.


Dio programa sadržava filmove pristigle na otvoreni natječaj za kratke filmove u trajanju do pet minuta na temu prirode i njezina očuvanja »Snimi film o prirodi«, a snimila su ih djeca i mladi do 18 godina.


Projekcija 12 odabranih filmova bit će na programu zadnjeg dana festivala, u nedjelju, 22. rujna, kad će biti i proglašenje pobjednika natječaja. Filmove se može pogledati i za njih glasati na službenim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera.


– Uz to, u programu ćemo gledati filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa. Među mnogim filmovima na programu će se naći i film »Led u plamenu« autorice Leilae Conners koji je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Još jedan domaći znanstvenik, biolog Goran Šafarek predstavit će se filmom »Zeleni krvotok Hrvatske«, stoji u najavi Festivala. Na festivalu će hrvatsku premijeru imati izvrstan makedonski film »Medena zemlja« autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu gdje je osvojio tri nagrade. Na programu je i njemački dokumentarni film »Inteligentno drveće« inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena »Tajni život drveća«, a jedini igrani film festivala remek je djelo »Walkabout« iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega.


»Medena zemlja« autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske / Foto PRESS


»Medena zemlja« autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske / Foto PRESS



– Velika čast i dužnost festivala bila je u program uvrstiti i film iznenađenja pionira dokumentaraca o prirodi – pogađate, riječ je o Davidu Attenboroughu. Sir David Attenborough najavio je svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala, ističe se.


World music spona


Nakon cjelodnevnog filmskog programa, u kampu Korana će u večernjim satima krenuti glazbeni dio festivala, s pomno odabranim glazbenim gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe, te očuvanje planeta.


– Glazbenu pozornicu Plitvice Film Festivala u četvrtak navečer otvorit će world music bend iz Zagreba Kazan koji tradicijsku glazbu ovog dijela Balkana interpretira po svom guštu, pritom nastojeći osvježiti materijal, stare pjesme ogrnuti novim zvukom koji odražava individualne estetike članova benda kao i njihovu naklonjenost različitim žanrovima. U petak su na redu Cinkuši koji specifični izričaj baziraju na bogatoj narodnoj baštini Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja, piše u najavi.


Festival se održava u kampu Korana / Foto PRESS


Festival se održava u kampu Korana / Foto PRESS



Subotnju večer glazbom će začiniti Picksiebneri koji mješavinom bluegrassa, rocka, folka i chansone jasno iskazuju stavove benda, a to su socijalna osviještenost, zaštita prirode te borba za životinjska prava.


– Čast da zatvori festival pripala je J.R. Augustu, jednom od najzapaženijih mladih hrvatskih kantautora, čija je povezanost s planinama i rijekama praktički opipljiva dok slušate kako se njegove pjesme razotkrivaju u suptilnim, ali snažnim notama klavira, javljaju organizatori dodajući da je ulaz na sve programe slobodan.