Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Književna nagrada

Utrka Libar za vajk: Objavljene nominacije uoči pulskog sajma knjige

Utrka Libar za vajk: Objavljene nominacije uoči pulskog sajma knjige
Utrka Libar za vajk: Objavljene nominacije uoči pulskog sajma knjige
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2017. u 11:19 2017-11-08T11:19:00+01:00

PULA Objavljene su nominacije za nagradu Libar za vajk. Četvero renomiranih hrvatskih knjižara odabralo je ukupno 43 naslova, sveukupno 28 izdavača. Vlatka Balinčić (Knjižara Planetopija), Dražen Dabić (Knjižara – antikvarijat Bibliofil), Dragana Vujatović (Superknjižara) i Ivica Vuletić (Knjižara Nova) izabrali su po 15 naslova, koji po njihovom mišljenju zaslužuju ovu nagradu.

U konkurenciji su bili knjižni naslovi nakladnika koji će sudjelovati na predstojećem 23. sajmu knjige u Istri, a koji su objavljeni od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Na taj je način moglo biti izabrano najviše 60 naslova, a budući da se neki od njih podudaraju, odabrano je 43 naslova, odnosno 28 izdavača.

Nagrada Libar za vajk namijenjena nakladnicima uključuje, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, i novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna. Autor kao nagradu također dobiva skulpturu i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group.
Libar za vajk je i nagradna igra za publiku Sajma. Čitatelji između ponuđenih naslova biraju one za koje smatraju da će ostati »za vajk«, zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke.

Čitateljska publika koju čine kupci knjiga na web stranici www.sanjamknjige.hr te kupci knjiga na samom sajmu glasa za Libar za vajk u razdoblju od 8. studenog do 8. prosinca te time sudjeluje u nagradnoj igri. Troje najsretnijih, čiji glasački kuponi budu izvučeni iz bubnja, dobit će kao nagradu paket najboljih knjiga Sajma.

Glavni cilj ove jedinstvene nagrade u Hrvatskoj, koja povezuje autore, nakladnike, knjižare i publiku, jest isticanje iznimnih nakladničkih projekata. Nagradom se želi istaknuti knjige koje nisu isključivo komercijalne, ali su dostupne i relevantne na tržištu, knjige koje će u bibliotekama čitatelja ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine.
Dosadašnji su dobitnici Miljenko Jergović za knjigu »Sarajevo, plan grada« i Olja Savičević Ivančević za knjigu »Pjevač u noći«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.