Međunarodno priznanje

Tena Štivičić osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn

Sandra Sabovljev

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Na svečanoj dodjeli u New Yorku u ponedjeljak Teni Štivičić uručena je nagrada koja se sastoji od novčanog dijela u iznosu od 25.000 dolara i potpisane grafike ikone apstraktnog ekspresionizma Willema de Kooninga



ZAGREB/NEW YORK » Tena Štivičić, jedna od najizvođenijih hrvatskih dramskih autorica koja već desetak godina ostvaruje zapaženu karijeru u inozemstvu, posebice u Velikoj Britaniji, ovogodišnja je dobitnica prestižne nagrade »Susan Smith Blackburn Prize«. Na svečanoj dodjeli u New Yorku u ponedjeljak Teni Štivičić – koja je 37. lauretakinja »Susan Smith Blackburn Prize« – uručena je nagrada koja se sastoji od novčanog dijela u iznosu od 25.000 dolara i potpisane grafike ikone apstraktnog ekspresionizma Willema de Kooninga.


  


Pohvalne kritike


Ovo najstarije i najveće priznanje koje se u svijetu dodjeljuje za najbolja dramska ostvarenja autoricama engleskoga govornog područja Štivičić je osvojila dramom »Tri zime« (»3 Winters«) – mračnoj priči o tri generacije žena jedne hrvatske obitelji u Zagrebu, u turbulentnoj poslijeratnoj povijesti ovih prostora od 1945. do 2011.




   Drama »Tri zime«, koju je režirao trostruki dobitnik nagrade »Olivier« Howarda Davies, prvo je hrvatsko djelo praizvedeno na jednoj od najzačajnijih svjetskih kazališnih pozornica, na londonskom National Theatreu. To je kazalište i kandidiralo Tenu Štivičić, odnosno njen tekst na natječaj. Od premijere u prosincu prošle godine do početka veljače, do kada je drama izvođena, prate je izvrsne kritike. Pohvale dobivaju redom autorica, redatelj i glumci, a komad se uspoređuje s rasnom obiteljskom sagom, bildungsromanom Thomasa Manna »Buddenbrookovi«.


   Kazališni kritičar The Guardiana Michael Billington u recenziji naslova »Hrvatska obiteljska drama razgrće maglu povijesti« kao posebnu vrijednost dramskog teksta izdvaja način na koji politička događanja oblikuju veze i odnose među članovima obitelji kao i sposobnost žena da se prilagode tegobama koje donose političke promjene.


   »Susan Smith Blackburn Prize« kruna je u nizu brojnih priznanja i uspjeha Tene Štivičić o čijem velikom britanskom uspjehu svjedoči i podatak da je je još 2006. po izboru BBC-a i Royal Courta uvrštena među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.


   Nagradu je Teni Štivičić uručila Rebecca Hall, članica žirija i dobitnica nagrada BAFTA-e i Emmy, u kojem su bili i kazališni redatelj i direktor londonskog National Theatrea Bijan Sheibani, glumica Carmen Herlihy, škotska dramatičarka Rona Munro, američka redateljica Liesl Tommy i umjetnički direktor Victory Gardens Theatrea u Chicagu Chay Yew, a odlučili su se za nju među 12 finalistkinja odabranih među 150 prijavljenih kandidatkinja.


  


Impresivna karijera


Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu gdje je diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2001. Magistrirala je na Goldsmiths Collegu u Londonu gdje živi od 2003. godine. Kao dramaturginja radila je na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses. Kao dramatičarka debitira 1999. dramom »Nemreš pobjeć od nedjelje« u režiji Tee Gjergjizi u ZKM-u.


   Njezina zasad najuspješnija drama »Fragile« izvedena je u Hrvatskoj, Njemačkoj (više različitih produkcija), Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji. »Fragile« je u Londonu postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaža Pograjca, postavši hit predstava s više od 30 festivalskih gostovanja u zemlji i inozemstvu te osam osvojenih nagrada na raznim festivalima. Autorica je za tu dramu dobila brojne nagrade, uključujući prestižnu Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni tekst na festivalu Heidelberger Stückemarkt.


   Prema njezinoj drami »Invisible« – koja je u režiji Douglasa Rintoula 2011. praizvedena je u produkciji Transport Theatrea iz Londona i New Wolsey Theatrea iz Ipswicha – istoimeni film režirao je oskarovac Danis Tanović.