Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 18° 19° 30
22. svibnja 2018.
Povratak u Rijeku

Predstavljena knjiga Mani Gotovac "Fališ mi"

Nikola Petković, Mani Gotovac i Srđan Sandić, Foto: R BRMALJ
Nikola Petković, Mani Gotovac i Srđan Sandić, Foto: R BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2012. u 14:38 2012-02-24T14:38:02+01:00

Knjiga, koja je trenutačno na prvom mjestu najčitanijih knjiga kod čitatelja izaziva buru osjećaja, konačno i sama autorica u kratkom obraćanju publici priznaje da je njena knjiga poput bočice kapi koja vabi suze i zaziva na plač

Fališ mi - uzvratila je Rijeka porukom Mani Gotovac na predstavljanju njene nove knjige Fališ mi jesen /ljeto u prepunoj dvorani Filodrammatice.

Druženje autorice i okupljenih odvijalo se na neobično emotivni frekvenciji, onoj istinskoj riječkoj, ne mnogo puta doživljenoj. Čudesna energija bivše intendantice kao da je dovela u emocionalni tjesnac, kako sebe tako i sve okupljene, te zajednički povela u jedinstvenu emociju.

Nikola Petković, književnik i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, anegdotom je opisao trenutak – Mani zašto si otišla iz Rijeke, ovdje nas ima kao na Urbanovim koncertima?! 

Knjiga, koja je trenutačno na prvom mjestu najčitanijih knjiga kod čitatelja izaziva buru osjećaja, konačno i sama autorica u kratkom obraćanju publici priznaje da je njena knjiga poput bočice kapi koja vabi suze i zaziva na plač. U prvom djelu pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije…

U drugom djelu knjiga govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica Teatar &TD, odnosno intendantica HNK u Splitu i Rijeci. Poseban dio zauzima i poglavlje u kojem govori pod kojim je okolnostima napustila Rijeku, o tome kako su je Ozren Prohić i današnja intendantica Nada Matošević izigrali i potjerali iz grada za koji je oduvijek bila posebno emotivno vezana i  gdje je trebala ostati ravnateljicom Riječkih ljetnih noći. 

Riječkoj se publici obratila s posebnom emocijom i energijom, skrivajući suze i otkrivajući neostvarene želje vezane uz zamišljene projekte koji je u mislima još uvijek vežu uz Rijeku, poput nedovršene zadaće. 

Uz autoricu i Nikolu Petkovića o knjizi je govorio i mladi dramaturg i pjesnik Srđan Sandić istaknuvši kako je kroz retke knjige uspjela dokazati kako nema ljubavi bez ljubavi, sreće bez bola i života bez smrti. Na kraju sve je podvukao i poseban gost promocije  Damir Urban stihovima svoje nove pjesme. 

Bivšoj intendantici na promociju knjige osim Staše Zurovca, ravnatelja baleta u HNK Ivana pl. Zajca, iz kazališnog svijeta nije prisustvovao - nitko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka