Snašle ga nevolje

Književnik Milko Valent hitno treba pomoć, mogao bi izgubiti jedino zdravo oko

Davor Mandić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Ono malo domaće književne javnosti pogodila je informacija koju je Valent objavio na svom Facebook profilu, a radi se o tome da bi pisac mogao izgubiti osnovno sredstvo za rad – jedino zdravo oko



ZAGREB – U Hrvatskoj se od pisanja lijepe književnosti ne može živjeti. Konstatacija je to koju znade svaki, pa i najslabiji poznavatelj hrvatskog književnog »tržišta«, sa »zlatnim« tiražama od po tisuću i pol primjeraka. Naravno da ima iznimaka koje to pravilo potvrđuju.


Jedna od njih je Damir Karakaš koji tehnički i ne živi od pisanja lijepe književnosti u Hrvatskoj, jer od tih honorara mogao bi si platiti pola ljetovanja u Segetu Gornjem, već od prijevoda. Iznimka je i Milko Valent, možda i jedina prava domaća iznimka, čovjek koji nepokolebljivo piše »teške«, i teško prevodive knjige, za odabrane, za sladokusce ili mazohiste, zovite nas kako hoćete. No, hoće li i dalje moći biti ta iznimka?


Info prožet tugom


Ono malo domaće književne javnosti, da ne kažemo savjesti, pogodila je informacija koju je Valent objavio na svom Facebook profilu, a koja ujedno objašnjava tešku situaciju u kojoj se našao, što bi sve moglo dovesti do toga da pisac izgubi osnovno sredstvo za rad – jedino zdravo oko. Valent ujedno moli za pomoć pa ovim putem, osim njegova integralnog teksta nazvanog »Info prožet tugom«, objavljujemo i broj računa na koji se može uplatiti pomoć književniku u nevolji.




– Dragi svi, osobito oni koji mi šalju zahtjeve za prijateljstvo na Fejsu, moram vas obavijestiti da do daljnjega, vjerojatno do zime, neću biti u stanju odgovarati na zahtjeve zbog čega sam vrlo žalostan, i vjerojatno uopće neću moći ni minimalno komunicirati.


Evo razloga, evo brutalnih činjenica! Mnogi ljudi, zapravo svi osim rodbine i bliskih prijateljica i prijatelja ne znaju, a i zašto bi trebali znati, taj podatak?!, da ja od 6. razreda osnovne ne vidim na desno oko (zbog mačevanja), što će reći da otada koristim samo lijevo.



Međutim, u tom, dosad zdravom oku, uz razumljivu dioptriju, vjerojatno zbog godina, žuta pjega progresivno divlja negdje od Uskrsa, eda bi oftalmološki pregled u ponedjeljak 22. srpnja (angiografija) pokazao i najmodernijom tehnologijom dokazao da postoje patološke promjene za koje postoji samo jedan lijek: cijepljenje oka serijom injekcija (pet u prvoj rundi). Dr. Vrabec (s Merkura odnosno s »Vuka Vrhovca«), rekao mi je da je to cijepljenje potrebno što prije učiniti.


Spasonosna serija injekcija


E sad, kao što svi znate, u našem su zdravstvu liste čekanja duge i preduge, te sam prisiljen tu seriju cijepljenja, eda bih ponovno mogao normalno funkcionirati bez ogromnih slova i povećala, obaviti u nekoj privatnoj poliklinici.


Cijena za spasonosnu seriju injekcija stoji otprilike između 2 i pol do 3, negdje čak 4 tisuće kuna. Zaključak je jasan: Od ovoga časa počinje (telefonski i mailovima) potraga, rekao bih panična potraga jer ja taj novac nemam, a i na rubu sam ovrhe, dakle počinje potraga za gore navedenim iznosom koji bi spasio moje lijevo oko, jedino na koje koliko-toliko još vidim.


Nadam se da ću uspjeti za tjedan dana skupiti taj iznos… Želim vam i dalje ugodno druženje na Fejsu, ali će se ono do barem relativno ozdravljenog mojeg oka, uz pomoć surovo skupih injekcija (za mene skupih), morati na moju veliku žalost odvijati bez mene.


Držite mi fige, i da ozdravi oko i da, pišući ogromnim slovima, završim svoj novi roman do kraja godine! – piše Valent.


Račun na koji se može pomoći je: Milko Valent, IBAN tekućeg računa (Hrvatska poštanska banka): HR9223900013200159456.


O autoru


Milko Valent (1948.) prozaik je, pjesnik, dramatičar, esejist i kritičar. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Njegova bibliografija dosad obuhvaća otprilike tisuću bibliografskih jedinica, uključujući dvanaest objavljenih drama, sedam izvedenih radiodrama, jednu izvedenu dramu i dvadeset i osam objavljenih knjiga, te ponovljena, druga izdanja, u elektroničkom izdanju.


Član je Hrvatskoga filozofskog društva od 1976., Društva hrvatskih književnika od 1981, Hrvatskog centra PEN-a od 1992, Hrvatskog centra ITI-a (The International Theatre Institute – UNESCO) od 1995. i Hrvatskog društva pisaca od 2002.