Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Prvijenac pa krimić

foto Jan Bolić jednim prstom napisao bestseler: Nakon promocija u Zagrebu, i u Rijeci predstavljen roman ''Težina stvarnosti''

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2018. u 21:13 2018-12-13T21:13:00+01:00

RIJEKA Nakon promocija u Zagrebu, roman prvijenac mladog riječkog autora Jana Bolića »Težina stvarnosti« predstavljen je u »Ex librisu« u Rijeci. Knjigu je objavila zagrebačka Beletra, a kako je kazala urednica Sandra Pocrnić Mlakar - Bolićev roman već je rasprodan u nekoliko zagrebačkih knjižara. Prema riječima Pocrnić Mlakar, krimić »Težina stvarnosti« pisan je prema svim pravilima žanra.

K1312VK10
Predstavljanje knjige ''Težina stvarnosti'' Jana Bolića / Foto Vedran Karuza

– Svoj kriminalistički roman Jan Bolić pisao je kao da je strani autor. Radnju je smjestio u predgrađe New Yorka, a glavni lik je tvrdoglavi i dosjetljivi inspektor John Monroe koji rješava svoj prvi slučaj. Pritom se elementi trilera isprepleću sa sentimentalnom pričom. Autor uvodi lik superiornog zločinca, koji misli da je nepobjediv i da ga nitko ne može razotkriti. No na kraju dolazi do obračuna detektiva s njim – osvrnula se Sandra Pocrnić Mlakar, istaknuvši da je Jan Bolić napisao svoj krimić jednako kvalitetno kao i strani autori.

Na pitanje zašto je odlučio napisati krimić, Bolić je odgovorio da voli čitati trilere, pa je tako »pokupio« pravila pisanja toga žanra. Također je razmišljao i o krimićima koji mu se sviđaju, a kao autora koji je na njega ostavio najviše traga naveo je Joa Nesboa. Jan Bolić otkrio je i da piše nastavak u kojemu će Monroea dovesti u Rijeku, gdje dolazi na poziv MUP-a kako bi grad »očistio« od korupcije i droge.

Jan Bolić (Rijeka, 1998.) boluje od spinalne atrofije, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati i jednim prstom i stvarati književna djela ( »Težina stvarnosti« ima 284 stranice i pisana je godinu dana).  Dosad je objavio dvije knjige - zbirku poezije »Trenuci« (2016.) i zbirku poezije i proznih zapisa »Može biti lijepo« (2017.). Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja. Jan Bolić jedan je od oboljelih koji čeka lijek spinraza koji bi usporio napredovanje bolesti.

U predstavljanju romana sudjelovao je riječki književnik Milan Zagorac, a odlomke iz knjige čitao je Damir Selimović. Kao iznenađenje na početku promocije nastupio je akustički duo The Blondes.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.