Nova knjiga

Armati: Treći roman dvojca Larí Marí vodi čitatelje na put otkrivanja skrivenih talenata

Aleksandra Kućel Ilić

Larissa Kunić i Marieta Kola, Foto: M. ANIČIĆ

Larissa Kunić i Marieta Kola, Foto: M. ANIČIĆ

To je roman za sve generacije. Ljudima koji su na prekretnici u odabiru obrazovanja i onima koji nisu zadovoljni aktualnim poslom i nešto žele promijeniti na bolje, Armati može pomoći



Uskrs u Veneciji. Pomrčina Sunca skriva veliku tajnu zbog koje dječak Ian Artanian ostaje bez obitelji. Kako bi iskupio grijehe svojih najmilijih i shvatio zašto je baš on jedini preživio, kreće u potragu za svojim životnim pozivom.


Taj vitez duhovnosti na putu istine korača kroz medicinu, teologiju, filozofiju i psihologiju tražeći u sebi, a time i u svima nama, duboko potisnuti ili neosviješteni dar s kojim se svatko od nas rađa. To je talent zbog kojeg se razlikujemo od drugih ljudi, nešto samo naše i jedinstveno, često različito od posla kojim se bavimo…


Književni dvojac Larí Marí, prve opatijske dobitnice Kiklopa i autorice čiji su dosadašnji književni hitovi »Bez ljubavi i mržnje« i »Zlatni Mjesec« ušli u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice, kao duševne savjetnice s dugogodišnjom privatnom praksom svoje umijeće pretaču u fantastičnu prozu koja liječi, ulaze u proljeće 2017. godine, ususret Uskrsu – uz novu knjigu.




Novi roman »Armati«, treći je u ciklusu njihovog stvaralaštva, a tiskan je u izdanju Mozaik knjige i kako naglašavaju Larissa Kunić i Marieta Kola, inspiriran je istinitim pričama koje su spretno utkale u 260 stranica teksta koji spaja lijepu književnost, filozofiju i duhovnost. Otkrivaju nam i kako će knjiga »Armati« biti njihov prvi uradak preveden na engleski jezik, ali i da je već u pripremi i četvrta knjiga iz ciklusa Proze koja liječi.


Dvije priče


Čitajući sve tri knjige iz radionice Larí Marí, karakterističnoga stila, no opet – sve tri vrlo različite, uspoređujući materijal koji donose, vidljivo je da najsvježiji roman već od inspirativne naslovnice nadalje mami publiku da zaroni u svijet živopisnih likova i njihovih sudbina. Umjetnost je u onim djelima koja nas ne ostavljaju ravnodušnim, a sve tri knjige iz ovog ciklusa svakako se ubrajaju u romane koji »imaju nešto«, te se čitaju u dahu.


Romantična naslovnica posljednjih dana viri iz mnogih izloga knjižara diljem Hrvatske, a u kratkom predahu između poslovnih obveza u njihovoj Enteri Clinic u Opatiji gdje rade kao duševne savjetnice i specijalistice energetske, odnosno intuitivne medicine, te priprema za dogovorene promocije, od kojih će ona opatijska biti uskoro u hotelu Continental, s autoricama pričamo o »Armatiju«…


– »Armati« je magičan i nadahnjujuć roman više misaone razine. Kroz životno putovanje Iana Artaniana koji je u potrazi za svojim životnim pozivom, svaki se čitatelj može barem u nekom dijelu pronaći, te mu njegova iskustva mogu pomoći na tom putu koji svi prolazimo. U biti, u romanu se isprepleću dvije priče. Jedna je potraga za životnim pozivom, a druga, istina o tome da glavni lik ne može pronaći svoj životni poziv dok ne otkrije tajnu obiteljsku priču.


Larissa Kunić i Marieta Kola, Foto: M. ANIČIĆ


Larissa Kunić i Marieta Kola, Foto: M. ANIČIĆ



Zbog te tajne mu je stradala cijela obitelj. Stoga kreće u potragu za Armatijem, bićem koje je na jednom od otoka u venecijanskoj laguni i koje je zapravo ta obiteljska tajna s kojom se nitko prije njega nije usudio suočiti.


Ian Artanian je ta osoba koja se mora suočiti s obiteljskom tajnom i razriješiti je kako bi iskupio grijehe svoje obitelji i oslobodio sebe. Kada pronađe Armatija, pronaći će i svoj životni poziv. Inače, kada bismo preveli riječ Armati, na talijanskom jeziku ona bi značila »naoružani«.


To znači da su svi naši likovi naoružani ljubavlju i strpljenjem. U našim romanima nema politike i rata, već samo druge vrste naoružanja – uvijek ima puno ljubavi, duhovnosti, strpljenja, duboke psihoanalize, filozofije…


Svi su naši romani time ispunjeni. Armati je zapravo ime tajanstvenog lika u kojemu je sadržano više toga, a o čemu je riječ sami čitatelji će otkriti na stranicama romana. Ljudima koji su na prekretnici u odabiru obrazovanja i onima koji nisu zadovoljni aktualnim poslom i nešto žele promijeniti na bolje, Armati može pomoći. To je roman za sve generacije.


Za školarce koji trebaju odabrati pravu srednju školu, za srednjoškolce koji se trebaju odlučiti koji fakultet odabrati, za ljude koji su na životnoj prekretnici kod odabira poslova, za onog koji luta i ne može pronaći svoj poziv, a osjeća da bi se trebao realizirati, za sve one koji imaju skrivene talente…


Pomaže i kod ljudi koji su otišli u mirovinu i sada će se napokon odvažiti da se posvete svom istinskom životnom pozivu. Roman govori i o prijateljstvu, a Ian Artanian je ujedno i mladi čovjek koji je jako zaljubljive prirode i traži srodnu dušu. Ostao je bez obitelji, nedostaje mu majka, pa traži jake i moćne partnerice želeći da mu one pomognu na putu samospoznaje.


Prva ljubav iz srednje škole mu je primabalerina koja ga navodi da bude kao i njegov otac koji je bio poznati arhitekt, no on se u tom pozivu ne nalazi, druga ljubav s fakulteta je buduća liječnica koja ga vodi u tom smjeru, no niti u tom poslu ne vidi svoju budućnost, sve dok na kraju ne pronađe srodnu dušu – pričaju nam Larissa Kunić i Marieta Kola.



Era Vodenjaka. Ljudska se vrsta uspinje strmo i zavojito prema spasenju. Naše duše koračaju uzbrdo prateći put svjetlosti koji nam širi vidike. Onaj tko zapne, poklekne ili padne može se dići, ali onaj tko odustane, ostaje u kaljuži nesvijesti.


Koprcam se tim putem popločanim nadom vjerujući da tako mora biti i da je samospoznaja najveća sreća koju će moja duša osjetiti. Ja sam jedan od regruta pozvan za viši cilj. Moje je biće satkano od suptilnih vibracija koji opsjedaju sjene duša.


Mnoge od njih više nisu među nama, ali ja sam pozvan da ispričam njihove priče. Želim samo postati čovjek koji prenosi istinu, voli bližnjega svoga, djeluje pravedno i ostvaruje najdublju bit svoga postojanja – napisao je Ian Artanian u uvodu romana.



Zagonetan lik


Zadovoljne su dosadašnjim reakcijama čitateljske publike, ali i komentarima objavljenim u medijima, na društvenim mrežama… »Armati« se ocjenjuje kao jedna od onih knjiga koja zaslužuje barem dva čitanja – prvo kako bi se otvorilo nove poglede na posao koji obavljamo i uputilo nas da zakoračimo u potragu života, te drugo kako bismo bolje nego li tijekom prvoga čitanja shvatili ponašanje zanimljivih likova.


– »Armati« je roman koji budi nadu i ulijeva hrabrost. Pomaže nam da shvatimo da je posao koji radimo često puta baš ono što ne volimo, te se svaki dan zbog toga mučimo. Životni poziv je ono što radimo s lakoćom i tada nam je posao zapravo igra.


Naš glavni lik u romanu je vitez duhovnosti koji je izgubio sve najmilije i pita se zbog čega je Bog baš njega ostavio na Zemlji i koja je njegova životna zadaća. Majka mu je rekla da je stvoren za »nešto više«, pa pokušava postati liječnikom ili pak svećenikom, no bezuspješno.


On je nadahnuće za sve tinejdžere koji žive u teškim uvjetima i pokazuje im da je snaga duha jača od svega, te na koji način napraviti korake i ispoljiti svoje talente. Sam lik Armatija oko kojega se vrti cijela priča je vrlo zagonetan, te vjerujem da će čitatelji uživati u otkrivanju dubokih obiteljskih tajni koje su vezane uz njega – kaže dvojac Larí Marí.



Njihova »proza koja liječi«, u prve dvije knjige, a sada i u trećem nastavku, bezrezervno nastavlja osvajati publiku diljem Hrvatske. Ova proza talentiranih opatijskih književnica nudi odgovore na pitanja koja si dosad možda nismo postavljali. Nakon što pročitaju »Armati«, čitatelji zahvaljuju autoricama koje su ih potaknule na razmišljanje o životnom pozivu, budući da mnogi ranije nisu na taj način razmišljali o svojim najdubljim talentima koje nose u sebi od samog rođenja.


A baš kada ispoljimo svoje najdublje talente, postajemo sretni – poručuje između ostaloga ova knjiga. Također, životna je istina i da se novac najlakše i najpoštenije može zaraditi upravo kada radimo posao za koji smo rođeni, kada radimo ono što volimo, jer smo tada okruženi pozitivnom energijom.



Kao i svaki od prethodnih romana i Armati obiluje neobičnim imenima likova, no kako nam objašnjavaju Larí Marí, ona im nisu nadjenuta slučajno… Primjerice, teta Erda s kojom Ian Artanian živi, u prijevodu znači Zemlja, budući da je ona Artanianova zemlja koja ga hrani, podržava i koja ga je jedina prihvatila nakon smrti njegovih najbližih.


Njegova baka Cesna je poput aviona cesne – ona je stalno iznad, stalno negdje gore leti i ne spušta se na Zemlju, majka je Tulip, violončelistica koja je ime dobila po nježnom cvijetu, otac Moor, arhitekt koji je strukturiran i mora imati takvo čvrsto ime, djed Felix je zaigrani pomorac i šaljivdžija, a drugi djed Italo kruti računovođa, dok je baka Angela kao anđeo.


Artanianov prijatelj Fed je dobio ime po tenisaču Federeru, da bude jak i čvrst, no to ipak nije njegovo pravo ime, on je zapravo Federico. Prana Mundi je dobila ime po prani, najjačoj životnoj energiji, dok mundi znači svjetska, dakle – svjetska energija koja je glavnom liku pomogla da se iščupa iz svega…



Različitost je lijepa


– U tom putu prema samospoznaji mnogi pronalaze najveću vrijednost naše nove knjige, a isto tako, roman govori o Armatiju i tome koliko zapravo malo i nedovoljno poznajemo svoje bližnje. Često ne znamo doslovce ništa o ljudima iz svoje uže ili šire obitelji, različitosti se teško prihvaćaju ili se uopće ne prihvaćaju, te ovaj roman želi svakog čitatelja senzibilizirati i osvijestiti po tom pitanju. Različitost je lijepa – otkrile su nam književnice, koje smatraju da će Armati pronaći put do srca svih onih koji se ne boje saznati koja je najdublja svrha njihovog postojanja.


– Sve su police zasjale u žuto-ljubičastim tonovima vašeg romana koji sjaji u knjižarama. Naslovnica je toliko efektna da vas jednostavno poziva da uđete i kupite roman. Od kada je »Armati« zasjao u izlozima javilo nam se mnoštvo oduševljenih čitatelja. Vaša je Facebook stranica pretrpana njihovim lijepim osvrtima i pohvalama.


Čini se kao da je cijela Hrvatska zasjala u žuto-ljubičastim tonovima jer čitatelji šalju slike s vašim romanom iz Vinkovaca, Splita, Osijeka, Zagreba, Pule – napisali su u nekim medijima između ostaloga o tek izašlom romanu, već i prije same službene promocije. Larí Marí su gostovale na televiziji i radiju, mediji su zainteresirani za sve što rade, te su sada postale poznate ne samo uzduž opatijske rivijere koja im je dom, već i diljem Lijepe Naše.


Stoga će mnoge zanimati i gdje će i kada biti promocije romana »Armati«.– Prva promocija će se održati 20. travnja u Zagrebu u knjižari Megastore (Bogovićeva) u 18 sati, druga u Splitu 27. travnja u klubu Quasimodo u 20 i 30, treća u Puli 5. svibnja na Dan grada u gradskoj knjižnici, a četvrta u Opatiji 12. svibnja, u petak u 18 sati u kavani hotela Continental.

U Zagrebu i Opatiji roman će predstaviti urednica Mozaik knjige Aleksandra Stella Škec i vlasnica bloga Čitaj knjigu Alis Marić, uz njih će voditeljica biti Iva Pavletić Crnić, a uzvanike će zabavljati izvrstan opatijski duo The Blondes. U Splitu će voditeljica biti Patricija Vodopija, a u Puli Andrea Trapan – najavile su Larissa Kunić i Marieta Kola.