Predstava

U HKD-u na Sušaku gostuje “Eter nad Berlinom” Pavlice Bajsić Brazzoduro

Kim Cuculić



RIJEKA Predstava »Eter nad Berlinom« Pavlice Bajsić Brazzoduro gostuje u Rijeci u ponedjeljak, 24. travnja, u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku. Riječ je o kazališnom projektu o radiju koji je premijerno izveden u veljači 2016. u berlinskom kazalištu Ballhaus Ost u koprodukciji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba. Radi se o novoj, berlinskoj verziji popularne zagrebačke predstave »Hoerspiel« – mala igra za slušanje (i gledanje)« koja u Hrvatskoj igra već tri godine.


Te su predstave dio autoričine šire ideje, odnosno hommagea stoljeću radija u kojem se »mali ljudi iz radio-kutije« izvode pred svjetla reflektora i publici otkrivaju skrivene radijske mehanizme, lokalne radijske povijesti, kao i autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija. U »Eteru nad Berlinom« uz berlinske glumce Andreasa Nickla i Artemis Chalkidou, zaigrali su i zagrebački glazbenici i glumci Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro i Matija Antolić.


Za »Eter nad Berlinom« autorica je inspiraciju tražila u djelima Heinricha Bölla, Bertolta Brechta, Alfreda Brauna i Zvonimira Bajsića, te u berlinskom Rundfunk Archivu. Tamo je pronašla radijske snimke stare više od 90 godina, a posebno ju je dojmila radijska reportaža iz logora Oranienburg iz 1933. koja je u predstavi scenski rekonstruirana i govori o svevremenom odnosu medija i politike, te širenju diskursa straha i nužnosti obrane, odnosno napada. U predstavi njemački glumci izvode i djela Zvonimira Bajsića, autoričinog pokojnog oca koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.




Riječko gostovanje predstave »Eter nad Berlinom« ostvareno je zahvaljujući potpori njemačkog Veleposlanstva, a predstavi u Rijeci prisustvovat će Arne Hartig, voditelj Odjela za kulturu Njemačkog veleposlanstva. Po završetku predstave, bit će održan razgovor s publikom što će ga moderirati dramaturginja Nataša Antulov.