Gradsko kazalište lutaka

»Trsatski zmaj« – riječka priča na lutkarskoj pozornici

Kim Cuculić

Riječki lutkari predstavu su najavili na Trsatu, podno zmaja / Foto MArko

Riječki lutkari predstavu su najavili na Trsatu, podno zmaja / Foto MArko

Priča je to koja govori o Rijeci – publika će prepoznati neke teme i motive vezane uz Rijeku, njene simpatične i nesimpatične stanovnike te ući u vremeplov i proletjeti kroz povijest Rijeke



RIJEKA » »Trsatski zmaj« nova je predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, što će premijerno biti izvedena sutra u 18 sati. Riječ je o autorskom projektu Davida Petrovića i Alexa Đakovića, koji je nastao prema priči Velida Đekića iz istoimene slikovnice. Konferencija za novinare održana je upravo na Trsatskoj gradini, gdje su o predstavi govorili autorska ekipa i glumci. Ovim povodom Velid Đekić, publicist i novinar te istraživač riječke baštine, istaknuo je da ga veseli što će »Trsatski zmaj« doživjeti kazališno uprizorenje.


   – Priča je nastala 1990-ih godina i već u to vrijeme razmišljao sam o tome da bi ova riječka priča mogla zaživjeti na daskama Gradskog kazališta lutaka Rijeka.   

Od male do velike predstave


Bila je to dobra ideja koja je godinama »spavala«, a onda je inicijativa došla iz riječkog Lutkarskog kazališta. Slikovnica je drugi medij i priča je za kazalište morala biti prilagođena. Nisam bio na probama, ali su me entuzijazam i strast autorske ekipe uvjerili da bi to mogla biti odlična predstava – osvrnuo se Velid Đekić.


   Autori dramatizacije i redatelji su David Petrović i Alex Đaković, koji ujedno i glume nekoliko uloga. Alex Đaković kazao je da je »Trsatski zmaj« u početku trebao biti mali projekt, koji je na kraju prerastao u veliku predstavu. Tijekom rada na njoj temeljnoj priči dodavan je tekst, a ubačeni su i neki likovi iz drugih Đekićevih slikovnica.




   – »Trsatski zmaj« je priča koja govori o našem gradu. U njoj će se prepoznati neke teme i motivi vezani uz Rijeku, a htjeli smo biti i aktualni. Predstava bi se žanrovski mogla odrediti kao eko-bajka, a kao takva može se uklopiti i u bilo koji drugi grad u Hrvatskoj – smatra Alex Đaković.


   David Petrović naglasio je da se radi o vizualno jakoj predstavi, o čemu je više kazala autorica likovnog rješenja lutaka i scenografije Nisa Hrvatin. Prema njenim riječima, inspiraciju za scenografiju pronašla je u slikama Voje Radoičića, dok je u izradi lutaka koristila spužvu kao materijal.


   O tehnologiji lutaka govorila je Marija Volkmer, kojoj je ovo prvi samostalni projekt u pogledu lutaka i tehnologije u GKL-u. Kako je objasnila, u »Trsatskom zmaju« ima puno detalja i rekvizita, a lutke »zijevalice« nisu uobičajene već se ističu po asimetriji. Svaka lutka ima i atribute koji je obilježavaju, poput Babe Kune.


   Davidu Petroviću i Alexu Đakoviću na pozornici su se pridružili i glumci-lutkari Andrea Špindel i Goran Zelić. Za Andreu Špindel ovo je bila neka vrsta lutkarskog istraživanja Rijeke, dok je Goran Zelić istaknuo da je riječ o animacijski vrlo zahtjevnoj predstavi koju karakterizira i istančani smisao za humor. U ulozi Rijeke pojavljuje se Zrinka Kolak-Fabijan, glumica i ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.   

Od Arkadije do pustog grada


U autorskoj ekipi je i Sanjin Seršić, oblikovatelj rasvjete i suradnik za »bodulski«, a za pomoćnu animaciju zadužen je Mihajlo Uzelac. Lutke i scenografiju u radionicama GKL-a izradili su Marija Volkmer, Radovan Kunić, Ivan Blažetić, Jadranka Lacković, Luči Vidanović, Radmila Mataruga i Sandro Petrc.


   Kako piše u najavi predstave, u ovoj zanimljivoj priči o spašavanju grada na Rječini publika će upoznati mnoštvo njegovih simpatičnih i nesimpatičnih stanovnika te ući u vremeplov i proletjeti kroz povijest Rijeke. Građanima će se, nakog godina života u riječkoj Arkadiji, početi događati niz neobjašnjivih i loših događaja. Stat će gradski sat, ugasit će se tvornice, presušit će Rječina, nestat će gradonačelnikova kći, opustjet će grad… U njemu će sam ostati svima poznati marginalac, beskućnik kojemu su jedini prijatelji golubovi – gospodin Vid. Zmaju koji sve to gleda s vrha Trsata puknut će srce od tuge i upustit će se u bespoštednu borbu s ogromnom hobotnicom u kojoj leži uzrok svih riječkih nedaća.