Američka plesna skupina

‘Step Africa’: Steperi dobili veliku podršku Riječana

Svjetlana Hribar

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Odlični učitelji, još bolji učenici, dobili su veliku podršku gledatelja, publika je reagirala na svaki zahtjev s pozornice pljeskom ili vriskom



RIJEKA » Pod sloganom »We step! We tour! We teach!« (Stepujemo, putujemo i podučavamo) sa scene riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca prepunom se gledalištu predstavila jedna od ponajboljih afroameričkih plesnih kompanija iz SAD-a – Step Afrika! Utemeljena 1994. kao prva profesionalna grupa posvećena tradiciji stepa, kompanija njeguje plesne stilove povijesnih afroameričkih bratstava i sestrinstava, afričke tradicionalne plesove, ali i utjecaje drugih plesnih umjetničkih formi.


   U Rijeku su stigli pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a, koje je već organiziralo njihova gostovanja u Hrvatskoj. Suradnja s riječkim kazalištem omogućila je njihov nastup u Rijeci, a gostovanje se nastavlja radionicom stepa koju američki plesači drže od jučer u Puli.


   Njihova predstava temeljena na stepu i udaranju ritma rukama, oduševila je gledatelje od samog početka, tako da je uspostavljen kontakt ubrzo prerastao u vrlo kooperativnu suradnju, pri čemu se vrlo lako našlo deset dobrovoljaca u gledalištu koji su željeli izaći na pozornicu i naučiti pokrete Step Africa.




   Odlični učitelji, još bolji učenici, dobili su veliku podršku gledatelja, publika je reagirala na svaki zahtjev s pozornice pljeskom ili vriskom, postajući tako dio ovog dopadljivog showa koji godišnje gostuje u pedesetak gradova SAD-a, a tijekom dvadesetogodišnjeg djelovanja obišao je nekoliko puta čitav svijet, kao globalni ambasador afroameričke kulture plesa.