Hit predstava

Rušenje zidova: Talijanski Ariston Proballet na Riječkim ljetnim noćima

Kim Cuculić

Gosti iz Sanrema spojili su klasičnu i rock glazbu te klasični i moderni pokret, a koreografija proizašla iz takvog odabira glazbe puna je brzih klasičnih pokreta, čistih linija, dinamičnih izmjena, ali i kontrastnih pokreta modernog plesnog vokabulara



RIJEKA Što povezuje Johanna Sebastiana Bacha, Pink Floyd i Deep Purple? Na prvi pogled samo glazba, a spomenute je u »Rock Bach koncertu«, izvedenom na Riječkim ljetnim noćima, povezao talijanski Ariston Proballet iz Sanrema. Riječ je o hit predstavi u kojoj plesači i plesačice izvode neoklasični balet na glazbu jednog od najvećih skladatelja, Johanna Sebastiana Bacha te poznatih rock izvođača. Koreograf Marcello Algeri spojio je klasičnu i rock glazbu te klasični i moderni pokret u Balanchineovom stilu, jer je i ideja ove baletne trupe da njihove predstave govore jezikom mlađe generacije.


U prvom dijelu večeri gosti iz Sanrema predstavili su se klasičnom tehnikom na špicama, plešući na poznate Bachove skladbe. Njihovu izvedbu pratile su videoprojekcije s motivom ruže u različitim bojama, a jednostavni bijeli kostimi funkcionalno su naglasili tijela izvođača i plesni pokret koji su u prvom planu.


Humane poruke


Nakon klasične glazbe, drugi dio večeri bio je u znaku rocka. Kroz vizualni materijal gosti iz Italije prisjetili su se nekih od buntovnika, aktivista i humanista – Martina Luthera Kinga, Boba Dylana, Johna Lennona, Mahatme Gandhija… Za glazbenu pozadinu odabrane su pjesme Pink Floyda »Another Brick in the Wall« i »Time«, dok ovoga puta videoprojekcijama dominira motiv zida koji se raspada i ponovno sastavlja.




Na ekranu se projiciraju i glavni principi iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao što su pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na obrazovanje, pravo na rad i plaću, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost, sloboda od torture i nehumanog tretiranja, sloboda mišljenja, uvjerenja i religijskog opredjeljenja, sloboda izražavanja i mišljenja…


Ove humane poruke navode na razmišljanje, naročito u kontekstu današnjeg vremena u kojem se principi Deklaracije o ljudskim pravima često krše i djeluju poput kakve društvene utopije. U tom smislu »Rock Bach koncert« ruši nametnute zidove i gledateljima nudi svojevrsni utopijski optimizam. Dok je u prvom dijelu predstave dominirala bijela boja, drugi dio obilježila je crna boja buntovništva.


Uigrani izvođači


Nakon Pink Floyda, uslijedio je ples na pjesmu »Child in Time« rock benda Deep Purple. Koreografija proizašla iz takvog odabira glazbe puna je brzih klasičnih pokreta, čistih linija, dinamičnih izmjena, ali i kontrastnih koreografskih pokreta modernog plesnog vokabulara.


Šteta je što glazba nije izvođena uživo, uz pratnju orkestra, nego na matricu. I projekcije u prvom dijelu mogle su biti maštovitije. U svakom slučaju, vidjeli smo vješte i uigrane izvođače koji s velikom lakoćom izvode neoklasični balet.


Repertoar Ariston Proballeta sastoji se od 40 klasičnih, neoklasičnih i modernih baleta, na glazbu od Verdija, Chopina, Prokofjeva do Morriconea i Glassa, a njihova se gostovanja protežu cijelom Europom, SAD-om, Rusijom… Ravnatelji su priznati baletni umjetnici Sabrina Rinaldi i Marcello Algeri.