Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Dani talijanske kulture

"Romeo e Giulietta": Srednja talijanska škola "postala" Verona

"Romeo e Giulietta": Srednja talijanska škola "postala" Verona
"Romeo e Giulietta": Srednja talijanska škola "postala" Verona
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 8:04 2018-10-16T08:04:33+02:00

Ključni prizori ove skraćene verzije »Romea i Julije« Williama Shakespearea postavljeni su u školskom dvorištu, atriju i dvorani škole

RIJEKA U okviru Dana talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci, u Srednjoj talijanskoj školi gostovala je predstava »Romeo e Giulietta« Teatra stabile iz Verone. Premijera predstave, u režiji Paola Valerija, bila je 1989. u Julijinoj kući u Veroni, ostvarivši veliki uspjeh kod publike.

Postavlja se svakog ljeta u Veroni u prostorima Julijina dvora i Teatra Nuovo, a na gostovanjima se prilagođava lokacijama u kojima se igra. U Rijeci je postavljena u predivnim prostorima Srednje talijanske škole, u kojoj su ključni prizori ove skraćene verzije »Romea i Julije« Williama Shakespearea postavljeni u školskom dvorištu, atriju i dvorani škole.

U tom kontekstu, zanimljivo je podsjetiti na povijest ovog lijepog arhitektonskog zdanja u središtu Rijeke. Prema zamisli arhitekta Giacoma Zammattija, u drugoj polovici 19. stoljeća bila je to Osnovna škola za dječake projektirana po uzoru na firentinsku ranu renesansu. Tako su veronski »Romeo i Julija« našli gotovo idealan prostor za uprizorenje u Rijeci, u čemu je pomogao i riječki asistent redatelja i umjetnički savjetnik Anthony Tony Jugo.

Prvi dio predstave odvijao se u dvorištu škole, gdje je u interakciji s gledateljima uprizoren bal u palači Capuletijevih. Uz pomoć pripovjedača Enza Forlea gledatelji i gledateljice zaplesali su na balu, a jedan bračni par prisjetio se svoga prvog susreta u Circolu. Ostalima u publici prepušten je odgovor na pitanje što je ljubav...

Jedan od brojnih dvorišnih prozora poslužio je za čuveni prizor pod Julijinim balkonom, gdje si ona i Romeo izjavljuju ljubav. Zatim su se gledatelji spustili u ulazni prostor škole, koji se pretvorio u ćeliju fratra Lovre koji će potajno vjenčati zaljubljeni par. Ovdje je, uz pomoć gledatelja, uprizorena i scena borbe na veronskom trgu na kojem se sukobljavaju Mercuzio, Tebaldo i Romeo.

Ostali gledatelji imali su ulogu zavađenih obitelji Capuleti i Montecchi. Tragičan rasplet »Romea i Julije« odvijao se u dvorani Srednje talijanske škole. Riječka publika ispratila je pljeskom glumce Letiziju Bravi i Filippa Bedeschija, koji su utjelovili Juliju i Romea, te Mercuzija - Pripovjedača Enza Forlea, a na poklonu su im se pridružili i redatelj Paolo Valerio i gledatelji koji su »glumili« u predstavi, kao i generalni konzul Paolo Palminteri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.