Talijanska drama

Premijera u riječkom HNK: U utorak talijanska inačica suvremene Crvenkapice

Hina



RIJEKA Talijanska inačica predstave suvremene predstave o Crvenkapici »Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso (Čuvaj se vuka ili Crvenkapica)«, nastala u suradnji Talijanske i Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno će se odigrati 24. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Predstava dijeli istu autorsku ekipu, redatelja i dramaturga Giorgia Amodea, scenografkinju Aleksandru Anu Buković, kostimografkinju Manuelu Paladin Šabanović, skladatelja Aleksandra Valenčića, a različiti su glumci. U inačici na hrvatskom jeziku, čija je premijera bila 10. prosinca prošle godine, glumili su Denis Brižić i Nika Ivančić, a na talijanskom jeziku nastupaju Anton Plešić i Ivna Bruck.


Kako je kazala ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, ovo nije samo priča za malu djecu nego govori o odnosu odrasle osobe i djeteta te o onome što se izgubilo u tim odnosima s predavanjem tehnologiji.


– Bilo bi dobro da prestavu pogledaju roditelji i vide što se može čarobno učiniti svaki dan da život bude svima ljepši – rekla je Bubola.Glumac Anton Plešić ustvrdio je da predstava pokazuje odraslima da u njima čuči dijete, da je ono željno igre, da nema dobnog ograničenja za igru i da se kroz nju možemo približiti drugome i spoznati što ga muči i raduje.

Naime predstava govori o poslom zaokupljenom ocu i njegovoj zaigranoj djevojčici koji pokušavaju zajedno izgraditi priču o Crvenkapici te kroz igru naučiti kako biti sretni.


Redatelj Giorgio Amodeo naveo je da predstavu posvećuje uspomeni na Giulija Regenija, 28-godišnjeg Talijana čije je mrtvo tijelo, nakon što je nestao krajem siječnja 2016. u Egiptu, pronađeno nakon devet dana uz cestu kod Kaira, s brojnim tragovima teškog mučenja. Njegova smrt ostala je nerazjašnjena, a sumnjiči se da su egipatske vlasti povezane s tim slučajem te stoga međunarodne organizacije, politička tijela i mediji traže provođenje istrage i utvrđivanje svih okolnosti ovog ubojstva.