GKL Rijeka

Premijera “Četiri godišnja doba”: Pričopredstava u formi japanskog kamišibaj teatra

Kim Cuculić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Riječ je o uličnom kazalištu u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama). Jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija smještenih u malo drveno kazalište – butaj



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka ciklus Pričopredstava nastavlja naslovom »Četiri godišnja doba«, koji će premijerno biti izveden u petak, 13. listopada u 18 i 19 sati. Kako je podsjetila ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, ova predstava nastala prema slikovnici Pike Vončine praizvedena je ovog ljeta u okviru festivala »Tobogan«, a riječ je o vrlo zanimljivoj mobilnoj formi za čiju izvedbu nije nužan klasičan kazališni prostor.


– U ciklusu Pričopredstava donosimo novi oblik pripovjednog kazališta – kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama). Jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija za djecu smještenih u malo drveno kazalište – butaj. Riječ je o prvom riječkom i hrvatskom profesionalnom kamišibaj teatru, a ova tradicionalna japanska kazališna forma uklapa se i u ovu kazališnu sezonu GKL-a, koja je u znaku istraživanja »neobične baštine« – osvrnula se Lupi Alvir, zahvalivši Mozaik knjizi, koja je parner u ovoj predstavi.


Autorica teksta i ilustracija je Pika Vončina, a režija je povjerena slovenskoj lutkarici Ireni Rajh, koja je podsjetila na povijest kamišibaj teatra – posebnoj vrsti uličnog kazališta koje se temelji na pripovijedanju, odnosno na pričama u slici i riječima. U tom smislu ilustracije i kratke priče Pike Vončine pokazale su se odličnim izborom za ovu kazališnu formu, koja predstavlja spoj pripovijedanja i animacije ilustracija.




U ulozi putujućeg pripovjedača je glumac Damir Orlić, koji je ukazao na interaktivnu prirodu predstave u koju su uključena djeca u publici. Dramaturginja Vedrana Balen Spinčić istaknula je i važnost jezika u ovoj pričopredstavi, čiji su glavni likovi gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik. Grafičku obradu i oblikovanje potpisuje Petra Petan. Predstava je namijenjena za uzrast 3+ i traje oko 30 minuta.