Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Eroica

Otvorenje koncertne sezone u "Zajcu": Uz klasike i Kamov mladog riječkog talenta

Otvorenje koncertne sezone u "Zajcu": Uz klasike i Kamov mladog riječkog talenta
Otvorenje koncertne sezone u "Zajcu": Uz klasike i Kamov mladog riječkog talenta
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2016. u 20:38 2016-10-13T20:38:47+02:00

Orkestar i zbor Opere riječkog HNK-a praizvest će i »Ištipanu hartiju« mladog riječkog kompozitora Jurja Marka Žerovnika

RIJEKA Prvi ovosezonski simfonijski koncert naslovljen »Eroica«, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, otvara koncertnu sezonu HNK-a Ivana pl. Zajca u petak, 14. listopada u 20 sati. Uz poznate skladatelje i njihova djela, Straussove »Metamorphosen« i Beethovenovu Treću simfoniju u Es-duru »Eroicu«, orkestar i zbor Opere riječkog HNK-a, uz dvoje nacionalnih opernih prvaka Dubravku Šeparović Mušović i Giorgia Suriana, praizvest će »Ištipanu hartiju« mladog riječkog kompozitora Jurja Marka Žerovnika.

Riječka Opera naručila je novu kompoziciju ovog skladatelja u povodu 130. obljetnice rođenja Janka Polića Kamova. Žerovnik je inspiraciju pronašao u Kamovljevim pjesmama »U noći« i »Vitlaj duše« iz zbirke »Ištipana hartija«, te pjesmi »Gdje si, draga, jučer bila...« što ju je Kamov napisao u desetoj godini života. Uoči koncerta skladatelj kaže:

– Svojim opusom Kamov se ističe kao čovjek ispred svog vremena, pa je tako pobuna i izražavanje ogorčenosti u njegovim djelima plamičak koji najavljuje buktinju kasnije avangarde. Veliki klaster na samom početku skladbe označava početak te borbe, odnosno izraz straha i bijesa. Gorčina i crnina jesu sredstvo kojim se želi ukazati na promjene, koje time ipak daju vjeru u svjetliju budućnost. Na isti takav način glazba odustaje od neprijateljskog, ljutitog izraza te si dopušta malo lirskiji tijek – osvrnuo se Žerovnik.

Paziti na stihove "Gdje si draga jučer bila"

Gdje si draga jučer bila
što si mene pozabila?
Zašto nećeš k meni doći
da ti ljubim crne oči!

Tvoje lijepe očice
jesu dvije svjećice.
Tvoje lijepe usnice
jesu dvije ružice.

Čekao sam te do ponoći.
Mislio sam da ćeš doći.
Kad sam pogledao sat
otišao sam i ja spat!

Juraj Marko Žerovnik rođen je 1993. godine i još je student Muzičke akademije u Zagrebu. Nagrađivan je i kao solist pijanist, ali i kao član komornih sastava. Njegove su se kompozicije izvodile još dok je pohađao srednju školu, a nastavilo se i tijekom studija. Tako je već u HNK-u Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, izvedena njegova »Fantazija za gudački orkestar« u sklopu programa koncerta »Riječki skladatelji i solisti« u rujnu prošle godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka