Koncert slavnog pijanista

Nova sezona u “Zajcu”: Juranić i Jurinić oduševili publiku

Kim Cuculić

Aljoša Jurinić –  virtuoz na klaviru i zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma / Snimio Marko GRACIN

Aljoša Jurinić – virtuoz na klaviru i zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma / Snimio Marko GRACIN

Pod ravnanjem maestra Zorana Juranića riječkoj publici predstavio se mladi glazbenik Aljoša Jurinić –  virtuoz na klaviru i zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma. Prije početka koncerta, intendant Marin Blažević i direktorica agencije Rijeka 2020 Emina  predstavili su projekt Rijeka 2020 – EPK



RIJEKA Koncertom »Juranić & Jurinić« sinoć je u HNK-u Ivana pl. Zajca svečano otvorena nova kazališna sezona. Pod ravnanjem maestra Zorana Juranića riječkoj publici predstavio se mladi glazbenik Aljoša Jurinić –  virtuoz na klaviru i zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma. 


Jurinić se pridružio orkestru riječke Opere u izvedbi Drugog koncerta za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva, koji se smatra jednim od najtežih djela klavirske literature, a zahtjevno je i za pijanista i za orkestar.  Nakon aplauza oduševljene publike, Aljoša Jurinić izveo je još dva dodatka.


Svojim uspjesima na prestižnim svjetskim natjecanjima, Aljoša Jurinić već se upisao u povijest hrvatskog pijanizma i otvorio vrata najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana. Kritika o njemu, između ostalog, piše da »svira toliko precizno, a toliko intimno i emocionalno otvoreno, doslovno ogoljava dušu.«




Aljoša Jurinić prvi je pijanist iz Hrvatske koji se uspio plasirati u finale najvećeg i najprestižnijeg Međunarodnog pijanističkog natjecanja »Fryderyk Chopin« u Varšavi za najtalentiranije mlade pijaniste iz cijelog svijeta.


To je bilo 2015. godine, a tri godine ranije pobijedio je na uglednom pijanističkom natjecanju »Robert Schumann« u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Osim svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, dobitnik je i glavne godišnje državne nagrade »Vladimir Nazor«, čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade u povijesti.


Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama, te na festivalima. U Londonu je debitirao 2007. godine, a  2015. održao je debitanski recital u njujorškom Carnegie Hallu.


Skladatelj i dirigent Zoran Juranić čest je gost riječke Opere i redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz niz simfonijskih i koncertnih skladbi, njegov repertoar obuhvaća pedesetak opernih djela iz svih stilskih razdoblja. Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, poput djela Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije. Od nagrada se izdvajaju »Vladimir Nazor« za djelovanje upravo u Operi HNK-a Ivana pl. Zajca i Diploma Grada Rijeke za revitalizaciju djela Ivana pl. Zajca.


Prije početka koncerta, intendant Marin Blažević i direktorica agencije Rijeka 2020 Emina Višnić kratko su, uz projekcije i fotografije, predstavili projekt Rijeka 2020 – EPK. Na početku koncerta u novu sezonu publiku je uvela lepršava i dopadljiva »Rapsodia fiumana« Ivana pl. Zajca, autorov dar Riječanima skladan u Lovranu. Na programu sinoćnjeg koncerta bila je i Sedma simfonija Ludwiga van Beethovena, jedno od najljepših njegovih djela i glazbenih djela uopće.