Talijanska drama

Najavljena praizvedba crne komedije “Umorstva u pauzi za ručak”

Kim Cuculić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Crna komedija »Omicidi in pausa pranzo/Umorstva u pauzi za ručak« posljednja je premijera Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u ovoj kazališnoj sezoni. Riječ je o adaptaciji u Italiji popularnog romana Viole Veloce, koji će sada u Rijeci – 28. travnja u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati – doživjeti svoju kazališnu praizvedbu



RIJEKA Crna komedija »Omicidi in pausa pranzo/Umorstva u pauzi za ručak« posljednja je premijera Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u ovoj kazališnoj sezoni.


Riječ je o adaptaciji u Italiji popularnog romana Viole Veloce, koji će sada u Rijeci – 28. travnja u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati – doživjeti svoju kazališnu praizvedbu. Predstava nastaje u koprodukciji Talijanske drame i La Contrade iz Trsta, a režiju i dramaturgiju potpisuje Paola Galassi koja sad već četvrti put surađuje s Talijanskom dramom.


Viola Veloce je inače službenica iz Milana, a odlučila je koristiti pseudonim kako bi potpisala svoje djelo čija se radnja odvija u jednom talijanskom poduzeću. Autorica nikad nije željela razotkriti identitet, a zahvaljujući svojem blogu postala je poznata na internetu. Zaplet ove crne komedije s elementima krimića počinje u trenutku kad glavna junakinja Francesca Zanardelli – službenica u velikom talijanskom poduzeću – nakon pauze za ručak nalazi tijelo svoje nepodnošljive kolegice pod pisaćim stolom zajedničkog ureda.




Kako je kazala redateljica Paola Galassi, riječ je o djelu koje progovara o teškoćama koje se pojavljuju među različitim zaposlenicima jedne tvrtke, a ubojstvo se javlja kao dijaboličan način rješavanja problema.


– Sve je to prikazano na komičan način, a ova briljantna komedija s mrtvacima postavlja pitanje tko je ubojica ili ubojice? Drago mi je da ova predstava nastaje iz zajedničkog dijaloga između Milana, Trsta i Rijeke, odnosno glumaca koji su okupljeni iz ovih triju gradova. Dosad su moja iskustva s Talijanskom dramom pozitivna, a nadam se da će se ta suradnja i nastaviti – osvrnula se Galassi.


Glavnu ulogu Francesce tumači Rossana Carretto, poznata talijanska glumica, koja je prvi put u Rijeci i oduševljena je ljepotom njenog teatra. Gosti iz Italije su i glumci Gualtiero Giorgini i Paola Bonesi, koji su već surađivali s Talijanskom dramom. Giorgini tumači Francescina šefa, a Bonesi njenu majku. U ulogama šefa policije i Francescina kolege pojavljuje se mladi talijanski glumac Marcello Mocchi, a sudjeluju i glumci Talijanske drame Rosanna Bubola u ulozi tajnice i Giuseppe Nicodemo kao Francescin otac.


U autorskoj ekipi su scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. Autorica plakata predstave je Ivna Bruck, kojoj će na dan premijere u atriju HKD-a biti otvorena izložba radova. Dolazak na premijeru najavila je i Viola Veloce, a trebala bi doći i glavna urednica talijanskog izdavača Mondadori.


Još jednu koprodukciju Talijanske drame i tršćanske La Contrade pozdravili su v.d. Talijanske drame Giuseppe Nicodemo i ravnateljica La Contrade Livia Amabilino, istaknuvši da se ovakvim suradnjama proširuju djelovanja kazališta i izvan granica svojih zemalja.