Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
17. veljače 2020.
Prredstavljanje romana

Mani Gotovac "Ćutim te": Odrastanje djece u bešćutnosti svijeta

Mani Gotovac, Foto: R. BRMALJ
Mani Gotovac, Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2018. u 8:57 2018-02-16T08:57:00+01:00

Moji junaci Đoi i Filip senzibilna su djeca koja žele biti u 21. stoljeću, a tu je i lik romske djevojčice Đipsi od koje se elita izolira. U tom smislu, naslov mog romana može se shvatiti kao »volim te« i kao »osjećam te«, rekla je Gotovac

RIJEKA Predstavljanje novog romana »Ćutim te« Mani Gotovac u riječkom Antikvarijatu Ex libris privuklo je brojnu publiku, koja je čekala u dugačkom redu za potpisivanje knjige. Dolazak Mani Gotovac popraćen je pljeskom, a autorica je priznala da »umire« od treme i da u Rijeku uvijek dolazi s tim osjećajem. Gotovac je, podsjetimo, bila intendantica HNK-a Ivana pl. Zajca, pa je svoje jednosatno zanimljivo izlaganje o novoj knjizi započela Rijekom.

Rijeka u škrinjici

– Nakon odlaska iz Rijeke ona je ostala pored mene, kao u nekoj škrinjici koju uvijek nosim sa sobom. U meni, čak i u ovoj kasnoj životnoj dobi, ima neke vatre koja me tjera da radim dalje. Kad pišem knjige, zamišljam ih i postavljam kao predstave. Želja za pisanjem javila se iz potrebe da sve te likove, koji me muče i proganjaju danju i noću, izbacim iz sebe. Moja literatura ne može se zamisliti bez kazališta i po tome su moje knjige drugačije. Na pisanje romana »Ćutim te« potaknuo me simpozij o kazalištu Mediterana održan 2014. u Rimu. Tamo sam čula zabrinjavajući podatak da je Hrvatska prva među mediteranskim zemljama po stopi samoubojstava mladih.

Zato sam na kraju knjige objavila informaciju prema kojoj ta stopa u Grčkoj iznosi 1,3, u Italiji 2,5, u Španjolskoj 2,7, u Francuskoj 3,5, a u Hrvatskoj 8,2 posto. Budući da nisam sociolog, psiholog, filozof ni antropolog, o tome sam odlučila napisati roman. Moja knjiga počinje samoubojstvom djevojčice Đoi, a glavni likovi romana su tinejdžeri. U svojoj dobi upustila sam se u istraživanje svijeta tinejdžera i njihova života danas. Zapitala sam se kako odrastaju naša djeca? Što znači kurikularna reforma u njihovim svakodnevnim životima? Oni, naime, govore o školi kao o nečemu teškom, u čemu nema radosti. A ja sam u školu odlazila s radošću.

Nametnulo mi se pitanje tko je Đoi bacio pod kotače BMW-a – roditelji, škola, društvo? Jedan od motiva za pisanje knjige bilo mi je i pitanje bi li naš život izgledao drugačije kad bismo imali mogućnost da istinski volimo. Moja knjiga je pokušaj uspostavljanja dijaloga. Živimo u vremenu u kojem konzervativizam dominantno vlada Hrvatskom i donosi mučenje onima koji žele promjenu. Moji junaci Đoi i Filip senzibilna su djeca koja žele biti u 21. stoljeću, a tu je i lik romske djevojčice Đipsi od koje se elita izolira. U tom smislu, naslov mog romana može se shvatiti dvojako – kao »volim te« i »osjećam te«, ali i kao bešćutnost svijeta u kojem živimo – kazala je u svom dirljivom izlaganju Mani Gotovac.

 Novac je jedini bog

Knjiga je predstavljena na Valentinovo, pa je Gotovac zaključila da je ljubav u današnje vrijeme nemoguća jer živimo u vremenu u kojem je novac jedini bog. Za razliku od toga, ljubav je izvan vremena i prostora i ona je danas zapravo jedina subverzija. Mani Gotovac prisjetila se i svog pokojnog prijatelja Darka Gašparovića, s kojim je razgovarala o melankoliji posljednjih trenutaka, a spomenula je i Arsena Dedića. Budući da je cijeli njen roman protkan Beethovenovom »Mjesečevom sonatom«, publika ju je mogla čuti tijekom književne večeri, a predstavljanje je završilo stihovima Janka Polića Kamova – što je još jedna poveznica romana »Ćutim te« s Rijekom. Knjigu je objavio zagrebački Profil.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.