Predstava

Čuvaj se vuka: U HKD-u na Sušaku premijerno izvedena suvremena Crvenkapica

Kim Cuculić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Hrvatska i Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca nastavljaju suradnju naslovom »Čuvaj se vuka ili Crvenkapica/ Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso«. Riječ je o hrvatskoj i talijanskoj verziji iste predstave, s time da je autorska ekipa ista, a glumci različiti. U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku premijerno je izvedena hrvatska varijanta, u režiji i dramaturgiji Giorgia Amodea. U suradnji s Natašom Antulov, Amodeo je u svojoj adaptaciji poznatu bajku o Crvenkapici smjestio u suvremeni kontekst i realistički okvir. Glavni likovi su On i Ona, zapravo otac i kći koji se u svojem stanu igraju Crvenkapice.


Otac, kojega je utjelovio Denis Brižić, zaposleni je suvremeni čovjek koji nakon posla umoran dolazi kući i pokušava se odmoriti gledajući televiziju i čitajući novine. Međutim, tu je njegova kći (tumači je Nika Ivančić), koja je željna igre. I tu počinje njihova kućna predstava »Čuvaj se vuka ili Crvenkapica« u kojoj otac igra vuka, a njegova kći Crvenkapicu, s time da se oni u tim ulogama povremeno izmjenjuju.


Predstava Giorgia Amodea tako na duhovit način ukazuje na današnje vrijeme u kojemu roditelji često nemaju vremena za djecu, a na ovaj način – kroz zajedničku igru – uspostavljaju blizak kontakt i posvećuju se jedni drugima.U glumačkoj suigri Denisa Brižića i Nike Ivančić susreli su se Brižićevo glumačko iskustvo i mladenačka glumačka energija Nike Ivančić koja je studentica glume. Iz te sinergije nastala je simpatična komorna predstava koju je, sudeći prema dugotrajnom pljesku, mlađa publika dobro prihvatila. Razigranosti uprizorenja pridonijela je ludička glazbena kulisa Aleksandra Valenčića, a posebno je zanimljiva scenografska dosjetka Aleksandre Ane Buković prema kojoj se namještaj u dnevnom boravku transformira u livade pune cvijeća. Maštoviti su i kostimi Manuele Paladin Šabanović, a bajka o Crvenkapici ispričana je i uz pomoć lutkarskih elemenata. Oblikovatelj svjetla je Ivan Bauk, a asistent redatelja je Edo Kalebić. Premijera talijanske verzije najavljena je za 24. siječnja, a Njega i Nju utjelovit će Anton Plešić i Ivna Bruck.