Ne bori se samo sa snijegom

Bandić: Osobno sam naložio povlačenje uvredljivih »Gavellinih« plakata

Hina

Naglasio je da će, osim što je reagirao na »Gavelline« plakate, reagirati i na druge plakate ako budu vrijeđali nekog drugog i neku manjinsku skupinu. »Gradonačelnik sam svih građana«, poručio je Bandić



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je potvrdio da je naložio povlačenje plakata za predstavu »Fine mrtve djevojke« Gradskog dramskog kazališta »Gavella« napominjući da kao gradonačelnik mora voditi računa o tome da se ne vrijeđaju ničiji vjerski osjećaji.


»Gradonačelnik mora voditi računa da se ne vrijeđaju vjerski osjećaji i zato sam reagirao«, odgovorio je Bandić na upit novinara je li on odredio da se plakati povuku iz upotrebe.


»Svi moramo živjeti jedni pored drugih, u toleranciji. Moramo tolerirati jedni druge, to je suština demokracije«, kazao je i dodao kako je u zaštiti vjerskih osjećaja reagirao kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik.




Naglasio je da će, osim što je reagirao na »Gavelline« plakate, reagirati i na druge plakate ako budu vrijeđali nekog drugog i neku manjinsku skupinu. »Gradonačelnik sam svih građana«, poručio je Bandić.


Plakati za predstavu »Fine mrtve djevojke« kazališta »Gavella«, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića povučeni su iz upotrebe.


Udruga Domino (Queer Zagreb) ocijenila je danas da je plakat za predstavu »Fine mrtve djevojke« Gradskog dramskog kazališta »Gavella« povučen zbog političkog pritiska kao oblika nasilja gradonačelnika grada Zagreba nad djelatnicima kazališta, napominjući kako je nedopustivo da se sloboda izražavanja, koja je »temelj demokracije«, ograničava pod pritiskom vjerskih fundamentalista.


Jučerašnja odluka ravnatelja kazališta Gavella da povuče plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’, smatra Udruga, jasan je odraz straha od korištenja slobode izražavanja uslijed političkih i fundamentalističkih pritisaka. »Istovremeno, sloboda izražavanja ne može u sebi uključivati govor mržnje, ali apsolutno može i mora uključivati sarkazam, provokaciju ili satiru«, napominje Udruga u priopćenju.


»Plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’ nije nikoga poticao na mržnju prema katoličkim vjernicima ili pozivao na nasilje prema njima. Zbog toga je taj plakat potpuno u skladu sa principima slobode izražavanja. Plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’ je provocirao dio građana Republike Hrvatske. Provokacije su važne jer jasno artikuliraju problem. Umjetničke provokacije stoljećima su otvarale akutne društvene probleme i doprinosile društvenoj promjeni«, napominje Udruga.


Istaknuvši kako se zrelost demokracije može mjeriti upravo »time koliko smo sposobni nositi se s provokacijama i ne odgovarati na njih nasiljem«, Udruga postavlja pitanje – zašto dio naših sugrađana, političara i kazališnih ravnatelja još nije dorastao demokraciji?


»Politički pritisak kao oblik nasilja od strane gradonačelnika grada Zagreba nad djelatnicima kazališta bio je razlog da se plakat povuče. Nikada ne smijemo pristati da nasilje postane legitimno. Nedopustivo je da pod pritiskom vjerskih fundamentalista dolazi do ograničavanja slobode izražavanja koje rezultira političkim odlukama na uštrb slobode izražavanja«, ističe udruga koja stoga očekuje da plakat bude vraćen u prvobitnu funkciju, marketinško-provokativnu, i da se time jasno da do znanja svima u Republici Hrvatskoj da nasilje ne može biti metoda ničijeg djelovanja.


Plakati za predstavu »Fine mrtve djevojke« kazališta »Gavella« povučeni su jučer, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


Udruga Domino je nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu, koja djeluje kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama, a pod imenom Queer Zagreborganiziraju niz događaja kojima je cilj jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj za život bez diskriminacije.