Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Iskrica

Ana Vilenica i Siniša Popović u predstavi o internetskim servisima za "dejtanje"

Ana Vilenica i Siniša Popović u predstavi o internetskim servisima za "dejtanje"
Ana Vilenica i Siniša Popović u predstavi o internetskim servisima za "dejtanje"
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2019. u 8:28 2019-11-05T08:28:41+01:00

Prvi dramski tekst poznatog HRT-ovog novinara i urednika Branimira Farkaša bit će uskoro uprizoren na sceni zagrebačkog kazališta KNAP, u produkciji Teatra Erato. Redatelj predstave i dramaturg je Ivica Kunčević, a producentica Lidija Ivanda. U planu su gostovanja diljem zemlje

ZAGREB - Da je Branimir Farkaš dugogodišnji novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije, to se zna, da je autor knjige, dramskog teksta »Iskrica«, možda tko i ne zna, a da će »Iskrica« za koji dan biti i uprozorena na kazališnim daskama, upravo ćete doznati. Na sceni kazališta KNAP, u produkciji Teatra Erato, uskoro će, naime, biti uprizoren prvi dramski tekst Branimira Farkaša »Iskrica«. Komedija je to o usamljenosti začinjena i elementima drugih žanrova u kojoj Ana Vilenica i Siniša Popović igraju par koji se upoznao na internetu, a kojem put do ljubavi komplicira - život.

»Iskrica« je predstava o tome kako internetski servisi za upoznavanje mogu upaliti pravu iskricu među ljudima.

- To mi se činilo kao zgodna i suvremena ideja u jednoj klasičnoj ljubavnoj priči, osobito kad sam pisao tekst 2012. godine. Po prirodi sam radoznao, no kao javna osoba ne bih smio koristiti ovakve servise čak ni u istraživačke svrhe. Brzo bi me na nekom portalu snašao naslov »Branimir Farkaš traži partnerice na Iskrici« i teško bih objasnio da iza toga stoji istraživačko novinarstvo« - kazuje, uz smijeh, Farkaš.

Ponosan je što će njegove likove utjeloviti Ana Vilenica i Siniša Popović.

- Ana Vilenica od početka je bila kotačić pokretačić ove predstave, otkad je čitala ulomke na promociji knjige. Savršena je, kao da je uloga pisana za nju. Također i Siniša Popović koji u sebi nosi i može iznijeti oba aspekta Žarkovog karaktera: i komediju, i tragiku - veli Farkaš.

Doduše, baš kao ni Farkaš, ni glumci u stvarnom životu nemaju iskustva s internetskim servisima za upoznavanje, no odlično su se snašli u ulogama ljudi koje nekoliko klikova iz usamljenosti odvodi u avanturu života. Vilenica tumači ulogu 45-godišnje Karmen, a Popović 60-godišnjeg Žarka. Među junacima razlika u godinama je povelika. Siniša Popović će na tu temu kazati kako su njegova iskustva s ljubavlju između različitih generacija bogata, ali su privatna, pa nisu za javnost. Vilenica pak s pravom podsjeća na onu koja kaže da ljubav ne bira.

Redatelj predstave i dramaturg je Ivica Kunčević, producentica Lidija Ivanda. Svi uključeni u nastanak predstave ističu da su »kliknuli« na prvu te se nadaju da će tu njihovu energiju prepoznati i publika. Premijera jest na sceni kazališta KNAP, no već se planiraju i gostovanja u kazalištima diljem Hrvatske.

Novinar i urednik, spisatelj, glazbenik...

Branimir Farkaš znano je lice HRT-a. Trenutno ga na malim ekranima ponajviše gledamo kako zajedno s kolegicom Ivanom Vilović brodi emisijom »Dobar dan, Hrvatska«. Uprizorenje njegova dramskog teksta dovoljno govori o spisateljskom talentu. Nije međutim nevažno kazati i kako je Farkaš posve dobar glazbenik. Bend se zove Nasljednici i u njemu, rame uz rame, sviraju otac i sin, Branimir i Roko Farkaš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.