Tandem Cultural Capitals

Kako vlastitom EPK gradu dodati europsku dimenziju

Danijela Bauk

Daiva Vaišnoriene iz Litve, Margot Hoiting iz Nizozemske, Ratka Višnić iz Hrvatske i Philipp Dietachmair iz Europske kulturne zaklade / Snimio Vedran KARUZA

Daiva Vaišnoriene iz Litve, Margot Hoiting iz Nizozemske, Ratka Višnić iz Hrvatske i Philipp Dietachmair iz Europske kulturne zaklade / Snimio Vedran KARUZA

U programu je sudjelovalo više od 50 sudionika, odnosno predstavnika organizacija iz gradova koji su nosili i koji će nositi titulu EPK. Na prvom sastanku svaki sudionik pronašao je partnera iz drugog grada, a uslijedit će studijski posjeti gradovima te priprema rada na projektu



RIJEKA Proteklog tjedna u Rijeci je boravilo 50-tak europskih EPK-ovaca iz sedam gradova – prošlih i budućih Europskih prijestolnica kulture u sklopu Tandema, programa suradnje koji povezuje kulturnjake Europe nudeći im platformu za umrežavanje na zajedničkim projektima, a koji se razvijaju u tandemima, pružanjem stručne i financijske pomoći.


Naime u Rijeci je održan prvi partnerski sastanak projekta Tandem Cultural Capitals u organizaciji Europske kulturne zaklade namijenjen djelatnicima u kulturi i njihovim organizacijama iz gradova s titulom Europske prijestolnice kulture.


Program je zamišljen tako da sudionici jednog EPK grada istražuju i razvijaju suradnju sa sudionicima iz drugog EPK grada, a kroz 2019. godinu cilj je eksperimentirati s inspirativnim suradničkim idejama i na taj način zajedničkim trudom vlastitom EPK gradu dodati europsku dimenziju.


Prilika za suradnju




U programu je sudjelovalo više od 50 sudionika, odnosno predstavnika organizacija iz gradova koji su nosili i koji će nositi titulu EPK: bili su tu predstavnici nizozemskih gradova Leeuwarden i Fryslan (2018.), potom irskog Galwayja i Rijeke (2020.), grčkog Eleusina i srpskog Novog Sada (2021.), litvanskog Kaunasa (2022.) te mađarskog Vesprima (2023.).


Na prvom sastanku svaki sudionik pronašao je partnera iz drugog grada, a uslijedit će studijski posjeti gradovima te priprema rada na projektu.Tandem trenutno okuplja više od 350 europskih kulturnih menadžera i kreatora kulturnih događanja koji grade zajedničke projekte.


Više o Tandemu i različitim izdanjima tog programa kazao nam je Philipp Dietachmair, menadžer za programe pri Europskoj kulturnoj zakladi.


– Tandem Cultural Capitals dio je šireg programa Tandem, koji postoji već 10 godina i pokrenula ga je Europska kulturna zaklada iz Amsterdama u suradnji s MitOst-om iz Berlina. Zamišljen je kao projekt koji spaja kulturne organizacije i djelatnike iz različitih zemalja, ispočetka unutar Europske unije i zemalja u susjedstvu. Unatrag dvije godine program Tandem spojili smo s partnerima iz organizacija koje djeluju u sklopu projekta Europskih kulturnih prijestolnice, kaže Dietachmair.


Ističe kako Tandem nije klasični »trening« program, iako pruža sudionicima učenje novih vještina i znanja, već je prilika za stvaranje konkretnih suradnji izvan granica matične zemlje, pomaže kulturnim inicijativama da se povežu i zajedno rade na novim projektima koji EPK projektima daju širu, europsku dimenziju.


– U Rijeci smo na prvom sastanku okupili djelatnike i organizacije sveukupno osam gradova koji su bili ili će biti europske prijestolnice kulture. Oni su se sad prvi put upoznali i formirali tandeme, male radne grupe koje će u idućih godinu dana surađivati na projektima u tim gradovima. Što Rijeka može naučiti iz ovog programa? Važno je naglasiti kako Tandem programi nisu za službene EPK timove, već za kulturne organizacije, inicijative i menadžere u kulturi koji svoje programe realiziraju u sklopu EPK programa i koji mogu puno naučiti i saznati razmjenom iskustava, ali cilj su konkretni, zajednički projekti, kaže Dietachmair.


Investiranje u ljude


Radni sastanak Tandem Cultural Capitalsa bila je prilika da Rijeka i njeni predstavnci o iskustvu EPK saznaju i nauče iz prve ruke, od nizozemskih kolega iz Leeuwardena, ali isto tako da podijele svoja iskustva pripreme za taj veliki kulturni projekt s gradovima koji će to biti nakon 2020. Potvrdila nam je to i Tanja Kalčić, glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta Rijeke 2020 što uključuje program Učionice, razvoj publike, volonterski program i programe koji se provode u RiHubu.


– Bila je to i platforma za razmjenu iskustva kulturnih djelatnika, ali i organizacija koje su dio projekta Europske kulturne prijestolnice u gradovima iz kojih dolaze. Rijeka u projektu Tandem kroz program Učionica sudjeluje već dvije godine. To je zapravo program koji »investira« u ljude i daje im mogućnost razvoja znanja i vještina, ulaže u njihovu budućnost, a to je i budućnost Rijeke. Oni uspostavljaju kontakte i započinju suradnje na konkretnim projektima ne više samo u kontekstu Rijeke i Hrvatske, već i na razini Europske unije, odnosno Europe, kaže Kalčić.


Rijeku u projektu Tandem Cultural Capitals između ostalih predstavlja i Ratka Višnić, glumica i organizatorica u kulturi iz Ogulina, a koja djeluje u sklopu Otvorenog kazališta Omišalj.


– U Učionicu sam se uključila kroz Program »Produkcija u kulturi« u rujnu prošle godine i trajao je oko šest mjeseci. Iznimno sam zadovoljna svime što sam naučila i kako smo radili, bila je to jedinstvena prilika i sad imam više hrabrosti i samopouzdanja za pokretanje vlastitih projekata. Tandem Cultural Capitals je svojevrsna druga faza mog obrazovanja, odnosno nadopunjavanje već stečenih znanja i vještina, ali prije svega stvaranje kontakata koji će rezultirati konkretnim projektom. U grupi sam s Margot Hoiting iz Nizozemske i Daivom Vaišnoriene iz Litve, zajedno smo počele razvijati ideju glazbenog festivala na Krku, kaže Ratka.



Prošlog tjedna, Rijeku su posjetili i luksemburški i francuski kulturni operateri s ciljem umrežavanja i poticanja buduće međunarodne suradnje. Studijski posjet organiziran je u suradnji s Deskom Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske te Deskom Kreativne Europe iz Francuske. U programu su sudjelovale lokalne organizacije iz područja kulturne baštine, plesa – naglasak na hip hopu – i fotografije, a osim prilike za networking, održano je i predavanje »How to meet potential partners?« te obilazak Rijeke s naglaskom na infrastrukturne projekte Rijeke 2020 te pojedine aspekte kulturnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture.



Ne samo kultura


O iskustvu rada u EPK gradu govorila je Margot Hoiting iz nizozemske zaklade Embrace koja djeluje u gradu Leeuwarden, a u čijem su fokusu klasična glazba, edukacija i zdravlje. Hoiting je zajedno s ostalim sudionicima tijekom boravka u Rijeci imala priliku posjetiti jedno od 11 susjedstava koje je dio programskog pravca »27 susjedstava«.


– O Rijeci kao Europskoj kulturnoj prijestolnici najviše sam saznala upravo od ljudi s kojima surađujem na ovom Tandem projektu. Posjetili smo susjednu Opatiju i uočila sam strast uključenih, posebice vezano za projekte koji se tiču ne samo kulture, već i održivog razvoja i ekologije. Tema »zero wastea« je jako važna, imate prelijepu prirodu, a u godini kad preuzmete titulu EPK možete očekivati veliki broj turista kojima su ta pitanja važna, ističe Hoiting.Da Tandem Cultural Capitals u fokusu nema isključivo kulturno-umjetničke projekte, potvrdio je i Dietachmair koji je posjetio Jelenje, jedno od 27 susjedstava, i tamo razgovarao s organizacijama i inicijativama u čijem su fokusu tema vode, prirode i ekologije. Smatra kako je upravo tema vode sjajna podloga za suradnju s nizozemskim Leeuwardenom.– To je samo jedan od aspekata na kojem Rijeka može učiti ili graditi svoj ne samo EPK identitet. Ono što Tandem daje Rijeci, njenim organizacijama, inicijativama i kulturnim djelatnicima jest temelj za ono što tek dolazi. Jer Tandem nije samo razmjena iskustva, dijalog i lijepo druženje, već daje konkretne temelje za gradnju u budućnosti, ne samo za suradnje na konkretnim projektima koji će se realizirati 2020., već i za godine koje slijede nakon toga, zaključuje Dietachmair.