Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Izložba Nikole Nenadića

Svijet skulptura nadrealnih metalnih kukaca

Nikola Nenadić sa svojom skulpturom / Foto: P. FABIJAN
Nikola Nenadić sa svojom skulpturom / Foto: P. FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2013. u 15:27 2013-07-27T15:27:00+02:00

Izložba pod nazivom »Korijeni« autora Nikole Nenadića otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji »Juraj Klović«. U ime organizatora, HDLU-a Rijeka, obratio se Damir Šegota, dok se na Nenadićeve radove osvrnuo povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović. Prema Dubrovićevim riječima, radi se o autoru kojega karakterizira osebujan pristup koji odudara od standarda

RIJEKA » Izložba pod nazivom »Korijeni« autora Nikole Nenadića otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji »Juraj Klović«. U ime organizatora, HDLU-a Rijeka, obratio se Damir Šegota, dok se na Nenadićeve radove osvrnuo povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović. Prema Dubrovićevim riječima, radi se o autoru kojega karakterizira osebujan pristup koji odudara od standarda.

  – Nikola Nenadić u svojim maštovitim pričama kombinira pijesak i metal, dok svaki njegov rad ima filozofsku pozadinu. Njegov način izražavanja izrazito je figurativan, a radovi mu imaju literarnu priču. Nenadić se spontano nameće kao animalist, odnosno kao specijalist za ptice i kukce, kipar i crtač neukorijenjenih, koji se odvajaju i otiskuju od tla, koji lete i uzdižu se. Njegov veliki noj, doduše, zabija glavu u pijesak i u nekom se simboličkom smislu više ukorjenjuje negoli bježi od stvarnosti. Dok se metalni noj bliži prirodnoj, realnoj veličini, tamno zagasiti metalni kukci višestruko su narasli i postali nadrealni i začudni. Skulpture Nikole Nenadića predstavljaju netipičan spoj vještine, duhovne dimenzije i izražajnosti – istaknuo je Dubrović.

  Nikola Nenadić rođen je 1978. u Rijeci. Godine 1997. maturirao je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn – smjer kiparski dizajn. Ubrzo se zapošljava u brodograđevinskoj industriji gdje stječe iskustvo u obradi metala koje mu kasnije pruža smjernice u daljnjem likovnom stvaralaštvu. Godine 2003. upisuje studij figurativnog kiparstva na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Diplomirao je u klasi profesora A. Grassi i G. La Bruna. Sudionik je nekoliko inozemnih i lokalnih izložbi te likovnih manifestacija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu